Paroubek: Stabilizace eurozóny je v našem bytostném zájmu

09.05.2012 16:42

Projev na 38. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 5. 2012.

Paroubek: Stabilizace eurozóny je v našem bytostném zájmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Dámy a pánové, já jsem nechtěl vystupovat, protože jsem si říkal, že toto je jedna z věcí, pro kterou sice budu hlasovat, ale bez nějakého většího nadšení, ale když tady slyším argumenty, které tady říkají, a teď mě trošku uniká, bývalí nebo současní členové Věcí veřejných, protože tam se ty věci trošku prolínají, tu je někdo v opozici, pak je zase v koalici a podobně, tu je zapůjčen pro hlasování pro důvěru této vládě.

Dámy a pánové, nebývá často, že bych podporoval vládu, ale v tomto případě, i když z toho nemám radost, tak musím říci, že asi nám nic jiného, a tedy ani mně, nezbývá. Reprezentuji dnes stranu, která má ve svém přízvisku národní. To národní se projevuje tím, že tato strana po celé své dějiny 115 let sledovala národní zájem. Možná, že to někdy přehnala, možná, že někdy sklouzla až k nacionalismu, možná, že někdy to bylo i plané národovectví, ale myslím, že obavy o národní zájem vždycky více nebo méně oprávněně projevovala.

Co je dnes v českém národním zájmu? Já si myslím, že je to stabilizace eurozóny a stabilizace Evropské unie, protože to jsou přece spojité nádoby. My žijeme ve středoevropském prostoru, 80, 90 % našeho exportu jde do zemí Evropské unie. Dobře, už jsem před léty hovořil na rozdíl od jiných českých politiků, že je potřeba český export jinak diverzifikovat do jiných teritorií světa, aby byl třeba na úrovni podílu, který má německý export ve vztahu k Evropské unii, což je jen tak mimochodem 38 %, ale nestalo se. Takže my jsme pupeční šňůrou svázáni s Evropskou unií a stabilizace eurozóny je v našem národním zájmu.

Strašit se tady, co by to všechno mohlo přinést a kolik desítek a stovek miliard, to si sice můžeme říkat, ale pokud by evropské hospodářství padlo, pak už nebudeme počítat, ať budeme nebo nebudeme v Evropské unii nebo budeme v eurozóně, pak budeme počítat jenom ztráty a jenom padlé. Myslím, že v situaci, kdy je Evropa po víkendu, kdy já osobně si nemyslím, že je nějaký velký problém s výsledkem francouzských voleb, naopak si myslím, že je dobré, že byl zvolen prezidentem člověk, který hovoří a má odvahu hovořit o hospodářském růstu a o tom, že je potřeba přestat s nesmyslnými škrty ve státních rozpočtech, ale to může být věc názoru, ale samozřejmě všichni přece sledujeme tenze, které vysílá dneska Řecko. Samozřejmě, že nevíme, jak tam vývoj půjde, nikdo nemá nějakou křišťálovou kouli. Evropská unie je ve vztahu k Řecku tím skautem z vtipu, kdy převádí slepého, aniž ten si to přeje. Ale to může být, ale my musíme sledovat svůj národní zájem a národní zájem je nedělat nic pro další destabilizaci Evropské unie. V téhle chvíli by naši partneři brali jako nehoráznost, kdybychom, naši partneři v Evropské unii, vystoupili jiným způsobem nežli partnerským.

Dámy a pánové, já hluboce nesouhlasím se slovy, která tady řekl bývalý předseda nebo bývalý guru, nebo jak to tam mají, Věcí veřejných Bárta, že Evropská unie je neživotaschopný projekt. Takhle se přece neprojevuje. Jestli má Řecko dneska problémy, jaké má, a možná, že problémy bude mít za chvíli Portugalsko, tak se podívejte, jaké problémy má 10 nebo 12 let Kalifornie, jeden z nejbohatších států Spojených států, jeden z nejbohatších států americké unie a také nikdo nefilozofuje o tom, kdy už se Spojené státy složí. Rozhodně by nás to nikoho nenapadlo, takže to chce také trošku chladnokrevnosti a trošku zdravého úsudku a neblábolit o věcech, o kterých nic nevíme.

Já, byť s těžkým svědomím a těžko se mi to říká, protože je to vládní návrh, ale považuji návrh z politického hlediska za správný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …