Paroubek: Stát v metylalkoholové aféře fatálně selhal

22.09.2012 19:38

Potravinářská komora a její prezident Miloslav Toman říkají, že „vina za stávající situaci je tak jednoznačně kladena na legální výrobce, ačkoliv je více než zřejmé, že v tomto případě selhaly kontrolní orgány ministerstva financí a ministerstva zdravotnictví, které svým nekonáním umožnily dovoz metanolu a jeho nelegální zpracování na území ČR.“

Paroubek: Stát v metylalkoholové aféře fatálně selhal
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Jak Toman upozorňuje, bylo to za ministra financí Miroslava Kalouska, kdy byl zrušen stálý dozor celníků v lihovarech a začal tam docházet jen namátkově!

Selhávají také finanční úřady, které rezignovaly nad kontrolou velké části maloobchodu a podobných služeb. V těchto obchodech se prakticky neplatí cla, spotřební daně, DPH, ale ani daně z příjmů a pojištění. Velmi zde chybí finanční policie, kterou před lety zlikvidoval někdejší ministr vnitra Langer.

Veškerá energie ministerstva financí se místo toho soustředila na zvyšování nepřímých daní a odmítání registračních pokladen, a to pod záminkou, že jsou neúčinné a drahé. Proč na nich tedy podnikatelské svazy obchodu tak trvají? Proč je považuje i Potravinářská komora za klíčové opatření? A kolik bude stát nynější metylalkoholová krize, dále prohibice a nakonec i její trvalé důsledky nejen v podobě výpadku daní, ale také v podobě krachu řady subjektů a zvýšení nezaměstnanosti a sociálních podpor?

Dále je tu závažné selhání ministerstva zdravotnictví. Hlavního hygienika nemáme půl roku, přestože role hygienické služby je v ochraně zdraví a životů klíčová. Také tady se šetří, snižuje počet zdravotních ústavů a celkově laboratorních kapacit hygieny, které si rozebírají privatizátoři. Ministr zdravotnictví se nyní snaží zbavit odpovědnosti a svést chyby na své předchůdce ve vládách sociální demokracie před dlouhými šesti lety (to už by se mohl vymlouvat i na nájezdy Tatarů).

Chce taky služby hygieny omezit na epidemiologickou ochranu. Přitom – jak uvedl policejní prezident Martin Červíček – jsou to krajské hygienické stanice, kdo je zastřešujícím orgánem probíhající masové kontroly provozoven spojených s výrobou a distribucí lihovin, které provádí policie. Privatizovat některé části činnosti hygienických stanic může mít fatální následky.

Selhává také ministerstvo zemědělství, které se smířilo se škrty v rozpočtu Státní potravinářské a zemědělské inspekce. Inspektorů už je jen 215. Co asi zmůžou, to se dá vyčíst z údaje, že nyní zvýšili počet kontrol alkoholu – podle ústředního ředitele Jakuba Šebesty – několikasetnásobně.

Selhalo také Ministerstvo průmyslu a obchodu a jeho Česká obchodní inspekce, která má na starosti mimo jiné tržnice. Tam vídáme spíše celníky, jak pózují nad zabavenými padělanými tričky u vietnamských prodejců, ale priority by měly být tam, kde jde o život.

Neuvěřitelná je laxnost policie a ministerstva vnitra, které se soustřeďují na snižování počtu policistů, přestože míra organizovaného zločinu se zvyšuje - tiskem opakovaně probíhaly zprávy o tom, že minimálně pětina lihovin na trhu má nelegální původ a tento podíl roste. Vzniká důvodná obava, že organizovaný zločin už narostl do takové míry, že státní orgány nejsou schopny reagovat, nemají sílu, možná ani odvahu, a kdoví, zda leckde i motivaci. Jsou prostě zapojeni…

Vraťme se k podstatě problému. Občané jsou zabíjeni jedem, který se u nás oficiálně nevyrábí. Je z dovozu? Vyrábí se tajně? Obojí je možné.

Metylalkohol zabíjí proto, že nelegální stáčírny nemají laboratoře a nevěděly o něm? Nebo proto, že ho tam daly víc než jindy, z jednoduchých důvodů – je levnější. Ale co když jde o teroristický čin? Pak by to nebyl jednorázový problém.
Kde je ale konec nebezpečí? Většina kontaminovaného alkoholu byla koupena v kamenných obchodech. Jenom v laciných lahvích? V tržnicích se dají vidět všechny světové značky, alespoň podle vinět. Ceny jsou však jinde. Dostaneme někdy jistotu, že přípitek s přáteli není ruskou ruletou?

Metylalkohol v lihovině nezabíjí jen lidi, zabíjí i důvěru občanů ve schopnost státu jej ochránit. Ale proč by potom měl občan platit daně?

Metylalkohol zabíjí i důvěru v české lihoviny a možná i širší okruh potravinářského zboží. Je jasným dokladem toho, že česká státní správa je po šestiletém působení pravicových vlád v naprostém rozpadu.

Pokud jde o samotnou hygienickou nezávadnost lihovin, jde přitom podle Potravinářské komory o řešitelný a nijak zvlášť komplikovaný problém. Co je třeba udělat:

Zakázat dovoz metanolu, zavést registrační pokladny, které umožní zjistit, jestli se v hostinci neprodává i něco, co nebylo na dodacích listech, dále zvýšit počty potravinářských a obchodních inspektorů, hygieniků, celníků a dalších, kdo se podílejí na inspekčním provozu, a překvalifikovat porušování zákonů o výrobě a distribuci alkoholu na trestný čin.

Okamžitě je třeba udělat inventuru u výrobců a prodejců, od největších až dolů – co je v lahvích, jaké jsou kolky, jaká je dokumentace.

Potravinářská komora navrhuje ještě jedno důležité opatření - okamžité ustavení vládní komise složené ze zástupců státní správy, odborníků z univerzit a z potravinářského sektoru, kteří by byli schopni najít skutečně efektivní řešení této situace namísto neúčinných zákazů legálního prodeje, které více než cokoliv jiného podporují růst černého trhu.

V krizi je nejvíc potřeba chladný rozum a odborná zkušenost a taky důvěra. Tomu by tato vláda mohla nejlépe pomoci tím, že odstoupí a vyhlásí nové sněmovní volby. Jiná metoda obnovy důvěry ve stát a jeho reprezentanty zřejmě už není možná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

9:15 Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rošádě na ministerském postu TOP 09.