Paroubek: Vypadá to, že Rath je opravdu obětí výsostně politické kauzy

23.03.2013 13:25

Vyjádření po návštěvě vazebně stíhaného Davida Ratha.

Paroubek: Vypadá to, že Rath je opravdu obětí výsostně politické kauzy
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Ve čtvrtek dopoledne jsem v ruzyňské věznici navštívil vazebně stíhaného poslance Davida Ratha. Seznámil jsem se, mimo jiné, s jeho legislativními návrhy. Zaujal mne například jeho návrh zákona ohledně antikoncepce. Dle tohoto návrhu by měly být antikoncepční prostředky zdarma poskytovány dívkám ve věku mezi 15 a 18 lety věku. Stejně tak potom osobám ze sociálně slabých vrstev společnosti. Jsem přesvědčen, že taková zákonná úprava má v mnoha ohledech své opodstatnění.

Velmi podobný zákon bude ostatně platit od konce března také ve Francii, kde jej prosadil socialistický prezident Hollande. Odtud se David Rath inspiroval. Poslanci LEV 21 jsou připraveni takový návrh v Poslanecké sněmovně podpořit. Ve Francii bude mimo jiné platit také bezplatné provedení dobrovolného potratu pro všechny ženy.

Další vazební zadržování Davida Ratha považuji za nadbytečné. Nabývám dojmu, že jeho zadržování výrazným způsobem komplikuje možnost jeho obhajoby, a to jak na veřejnosti, tak zejména před chystaným soudem. David Rath je ve vazbě zadržován deset měsíců. Obavy z ovlivňování svědků, z pokračování v případné trestné činnosti či z útěku jsou nereálné.

Žalobci v jeho kauze také opakovaně přehodnotili trestnou činnost, za kterou ho viní. Připomínám, že v září minulého roku, kdy sněmovna rozhodovala o vydání k trestnímu stíhání poslance Ratha, byly sněmovně předloženy informace týkající se údajného předražení zakázky na rekonstrukci zámku v Buštěhradu. Tehdy údajně tzv. neprůstřelné. Ukazuje se ale, že důkazy nestojí na pevných základech. Argumenty z konce loňského léta tak už zřejmě příliš neplatí a dokazují to i odborné posudky, které vyloučily předražení zakázky. Rathovo další zadržování jen nahrává jeho argumentaci, že je obětí výsostně politické kauzy.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…