Paroubek: Za nevyčerpání evropských peněz hrozí ztráta desítek miliard korun

02.12.2011 15:02

Komentář Jiřího Paroubka k čerpání dotací z evropských fondů.

Paroubek: Za nevyčerpání evropských peněz hrozí ztráta desítek miliard korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Jak známo, stav čerpání prostředků z evropských fondů je v ČR po pěti letech pravicových vlád naprosto tristní. V tuto chvíli se navíc zdá, ľe Česká republika bude muset ze svého rozpočtu na konci letoąního roku vracet aľ 34 miliard korun, které byly sice proplaceny, ale dosud nebyly certifikovány.

V rámci EU navíc patříme společně se ©panělskem a Itálií mezi ty státy, které mají ve svých ľádostech vůbec nejvíc chyb. Statistiky uvádějí, ľe tyto tři státy vyprodukují v ľádostech o čerpání evropských dotací dohromady 2/3 vąech chyb! Za vyčerpané evropské dotace se přitom povaľují pouze ty, u kterých proces certifikace jiľ proběhl.

Česká republika musí stihnout do konce letoąního roku vyčerpat dotace určené pro rok 2008, coľ představuje cca 15 % alokovaných prostředků. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (MMR) sebevědomě tvrdí, ľe vąechny tyto evropské prostředky český stát stihne vyčerpat. Vzhledem k celé řadě pozastavených certifikačních procesů v tomto roce u jednotlivých operačních programů, kdy například ROP Severozápad nemá ani dnes určeno datum opětovného obnovení certifikace, je zde vąak reálné riziko, ľe se tento plán nepodaří naplnit.

Jsem přesvědčen, ľe MMR a v zásadě celá Nečasova vláda daný problém po kocourkovsku „odklonila" na druhou kolej. Je třeba vąak upozornit, ľe pokud nebudou jiľ vyplacené peníze do konce tohoto roku skutečně certifikovány, bude stát nucen vrátit desítky miliard korun ze svého rozpočtu, coľ by v dané ekonomické situaci mohlo znamenat výrazné ohroľení stability českých veřejných rozpočtů.

Vyzývám proto vládu, aby v krátkém čase ustavila krizový management v oblasti čerpání evropských fondů, a to s důrazem jak na dočerpání peněz z fondů EU v letoąním roce, tak i na zkvalitnění předkládané dokumentace. Připomínám, ľe tento plán je obsaľen v naąem protikrizovém programu, který jsme představili na ustavujícím sjezdu NS-LEV 21.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Dále čtěte:
Falbr (ČSSD): Jak na evropské dotace? 
EU odblokovala čerpání dotací z programu Podnikání a inovace

##PROFIL 221##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…