Pavel Kolář: Proč je takový zájem právě o náměstka pro sport?

11.02.2014 17:37

Je velmi zajímavé, že největší spory ze všech ministerstev byly, vedle postu náměstka ministra financí, také o náměstka ministra školství pro sport. Otázkou je, proč se tak dlouho funkce neřešila prakticky vůbec, a už vůbec ne s mediálním ohlasem. Uvědomil si někdo, že náš systém podpory sportu a hlavně sportovní mládeže by mohl být efektivnější? Nebo jde, jako často v naší zemi, pouze o to, kdo bude dohlížet na tok peněz od státu? Doufejme v to první.

Pavel Kolář: Proč je takový zájem právě o náměstka pro sport?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zařízení Zarembovy tělocvičny je strohé, ale praktické

Velmi dobrý start našich sportovců na olympiádě musel potěšit každého, kdo se jen trochu zajímá o sport. A vzhledem k popularitě olympijských her asi i ty, co se o sport jinak příliš nezajímají. Každý den medaile je skvělé. Jaroslav Soukup zajel báječně, medaile Martiny Sáblíkové byla veřejností samozřejmě očekávanější. Ale to neznamená, že bychom neměli před touto sportovkyní stále smekat. Její dlouhodobá výkonnost a pravidelný přísun radosti sportovní veřejnosti jejími výbornými výsledky nejsou zcela jistě samozřejmostí. Co dokázala tato dívka za podmínek, které její sport u nás měl, a má, je obdivuhodné. A včera Ondra Moravec, jen famózní výkon francouze Fourcarda nás dělil od prvního zlata, ale i tak fantazie. Všem patří velká GRATULACE!

Efektivní podpora sportu dětí chybí

Medailový sportovci jsou špičkou ve svých disciplínách a mohou být vzorem a motivací pro ostatní, v prvé řadě pro děti a mládež. Je potřeba takových vzorů, protože naše děti stále více pouze sedí u počítačů a pohybovým aktivitám se vyhýbají. Postupně se ukazují dopady tohoto „nového“ životního stylu na jejich zdraví, sociální vývoj i rozvoj jejich osobnosti. Na druhou stranu, kam půjde v naší zemi dívka, která bude chtít být „druhou Sáblíkovou“? Máme systém efektivní podpory pohybu a sportování mládeže? Bohužel ne, i když se v minulosti občas nějaký ministr snažil to zlepšit, příliš se to nepodařilo.

I z tohoto důvodu bude zajímavé sledovat, jak dopadne souboj o náměstka ministra školství pro sport. Je velmi zajímavé, že největší spory ze všech ministerstev byly o náměstka ministra financí a právě náměstka ministra školství pro sport. Zatímco u náměstka ministra financí to bylo logické, skutečný šéf vlády Andrej Babiš nemá zájem o kontrolu při realizaci svých záměrů, a to ani od svých koaličních partnerů, u náměstka pro sport to překvapuje. Vždyť současný náměstek Kocourek přežil několik ministrů, bez nějakých medializovaných problémů či afér. Proč je to tedy tak zajímavá pozice, že je kvůli ní taková diskuse?

Neprůhledný systém

Je to možná proto, jakým způsobem je nastaven systém toků peněz do sportu. Systém podpory sportu ze strany státu by se měl popsat jasně a transparentně (třeba i včetně převodů peněz z jiných kapitol). Třeba bychom se pak mohli podívat na to, zda nelze dělat podpora profesionálního, ale i amatérského sportu a pohybu, stejně jako (a za mě hlavně) pohybu a sportování dětí a mládeže, efektivněji.

Takže si všichni držme palce, aby se současná koalice podívala dále než do dalších voleb, a nastavila jasný, transparentní a dlouhodobý systém podpory sportu. Je to potřeba.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě