Peake: Veřejnost chce oprávněně znát skutečné dosažené výsledky v boji proti korupci

14.11.2012 20:23

Vláda projednala zprávu o plnění protikorupční strategie

Peake: Veřejnost chce oprávněně znát skutečné dosažené výsledky v boji proti korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

Vicepremiérka Karolína Peake informovala ve středu 14. listopadu vládu o stavu plnění úkolů z protikorupční strategie vlády za 2. a 3. čtvrtletí 2012.

Strategie vlády v boji proti korupci obsahuje 58 protikorupčních opatření, která jsou členěna na další dílčí úkoly. Celkem je tedy sledováno plnění 88 úkolů. Z nich bylo k 2. listopadu 2012 splněno 67 úkolů, tedy 76 %. „Tento stav je ale brán z pohledu ministerstev, která připravují jednotlivé materiály. Veřejnost ale nezajímá, zda byl úkol splněn předložením materiálu na vládu. Veřejnost chce oprávněně znát skutečné dosažené výsledky. Proto nově ve zprávě uvádím nejenom formální stav plnění (tj. když je úkol splněn jeho gestorem – předložen na vládu), ale i faktický, ve kterém je sledováno celkové naplnění dílčích úkolů (tj. např. u legislativních úkolů až okamžik vyhlášení zákona ve Sbírce zákonů). Touto optikou je z celkových 88 úkolů splněno 51, tedy 58 %,“ řekla Karolína Peake.

Ve sledovaném období lze za nejvýznamnější splněné úkoly považovat vytvoření a schválení katalogu vzorových dokumentací veřejných zakázek na dodávky, služby a stavební práce, od 5. 11. 2012 dostupné na www.portal-vz.cz. Vláda na své dnešní schůzi schválila rovněž změny svých legislativních pravidel, v rámci kterých bude do legislativního procesu zavedeno povinné hodnocení korupčních rizik tzv. CIA. Cílem CIA je zvýšení efektivity boje proti korupci cestou zamezení etablování obecně závazných právních předpisů nebo jejich částí problematických z hlediska korupčního rizika v právním řádu České republiky. „Cílem nově připravovaných zákonů musí být nejen boj s korupcí, ale také nevytváření nového prostoru pro korupci,“ dodala Peake.

Mezi další plněný úkol patří návrh věcného záměru legislativního řešení whistleblowingu (ochrany oznamovatelů korupce), který vypracovala vicepremiérka Karolína Peake a jí řízená Sekce pro koordinaci boje s korupcí. Návrh, který navazuje na již vládou schválenou Analýzu whistleblowingu, prošel meziresortním připomínkovým řízením a čeká na zařazení na program schůze vlády. Za předpokladu schválení věcného záměru vládou bude do 30. dubna 2013 předložen návrh paragrafovaného znění. Tento úkol byl splněn nad rámec původního zadání, čímž byl vytvořen další nástroj, který je možné aplikovat v boji s korupcí.

Vicepremiérka na jednání vlády ale především zdůraznila úkoly, které dosud nebyly ze strany vybraných rezortů splněny. V tomto případě si kritiku vysloužil ministr vnitra za návrh zákona o úřednících a novelu zákona o svobodném přístupu k informacím, které dosud nebyly předloženy, jakož i ministr financí za čtvrté posunutí termínu pro předložení zákona o pravidlech pro výběr odborníků do funkcí ředitelů a členů dozorčích rad státních podniků a členů orgánů obchodních společností s majetkovou účastí státu a územních samosprávných celků, stejně tak ministr spravedlnosti za nepředložení nového zákona o státním zastupitelství.

V neposlední řadě klade vicepremiérka pro koordinaci boje s korupcí vinu za nenaplnění některých úkolů samotné vládě, která přerušila projednávání novely zákonů o územních samosprávných celcích a návrh zákona o dohledu nad hospodařením politických stran a politických hnutí a dále pak i Parlamentu ČR za vleklé projednávání novely Ústavy ČR rozšiřující pravomoc NKÚ a navazující novely zákona o NKÚ. „Chceme-li se jako protikorupční vláda s čistým svědomím ohlédnout za tímto volebním obdobím, musíme dokončit právě zákon o úřednících, zákon o financování politických stran a pustit NKÚ do hospodaření obcí a polostátních podniků,“ dodala Peake.

Aktuální Informace o stavu a způsobu plnění úkolů obsažených ve Strategii vlády v boji proti korupci na období let 2011 a 2012, ale i aktuální informace o činnosti Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí nebo Sekce pro koordinaci boje s korupcí, jsou dostupné na stránkách www.korupce.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.