Peake: Zákon nastaví pravidla lobbingu

04.04.2012 15:36

Vláda uložila místopředsedkyni vlády Karolíně Peake vypracovat návrh zákona o lobbingu.

Peake: Zákon nastaví pravidla lobbingu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake ve studiu OVM

Kabinet Petra Nečase souhlasil na svém dnešním jednání s návrhy na další postup ve věci regulace lobbingu. Návrh by měl být vypracován do 30. srpna letošního roku.Karolína Peake na tiskové konferenci po jednání vlády, 4. dubna 2012

„Cílem by mělo být oddémonizovat legální lobbing, vytlačit ten neférový na okraj a vytvořit legislativní stopu lobbingu v dokumentech,“ uvedla po jednání vlády vicepremiérka Karolína Peake. Zákon má mimo jiné vymezit pojmy jako lobbing, lobbistický kontakt a lobbistu.

Návrh tohoto zákona má být nyní vypracován v několika různých variantách, ze kterých následně vláda vybere. Rozhodovat bude například o procesech, na které by se měla regulace vztahovat, a to buď pouze na legislativní proces, nebo i na proces rozhodovací, jehož výsledkem jsou dokumenty plánovací, koncepční nebo strategické povahy.

Zabývat se bude také tím, kdo bude moci být označen za lobbovaného. Jedna varianta počítá například s poslanci, senátory, členy vlády a další vysoké úředníky, jiná počítá navíc i se zástupci samospráv.
Oznamování schůzek s lobbisty nebude nutné

Jedna z předkládaných možností zahrnovala také zavedení oznamovat schůzky s lobbisty. Tuto variantu ale ministři odmítli a vykazování podobných setkání zákon obsahovat nebude.

V návrhu bude vypracována i otázka dohledu nad lobbisty. Bude tak řešit, jakým způsobem bude kontrola lobbingu probíhat, a to včetně stanovení konkrétního kontrolního orgánu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.