„Stáhněte si bonzácké dokumenty a můžete začít šikanovat.“ Aktivisté blokující dopravu. I jiní. Víme, kdo jim radí

09.12.2023 5:00 | Analýza

V posledních týdnech si při sledování české verze silničních demonstrací Poslední generace mnozí kladli otázku, kam až mohou tito aktivisté zajít a kdy proti jejich protestu, který ohrožoval silniční provoz, mohou zasáhnout policisté. Podle lidí, kteří do věci mají vhled, je to mimořádně složité. Tyto skupiny totiž přesně vědí, jaká práva mohou uplatňovat a co si mohou dovolit. A kdo že jim radí? Například advokátní a nezisková společnost Frank Bold. ParlamentníListy.cz zjišťovaly podrobnosti.

„Stáhněte si bonzácké dokumenty a můžete začít šikanovat.“ Aktivisté blokující dopravu. I jiní. Víme, kdo jim radí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Studenti z iniciativy Univerzity za klima prošli Prahou a zahájili tím Antifosilní jaro

V posledních týdnech si při sledování české verze silničních demonstrací Poslední generace mnozí kladli otázku, kam až mohou tito aktivisté zajít a kdy proti jejich protestu, který ohrožoval silniční provoz, mohou zasáhnout policisté.

Podle lidí, kteří do věci mají vhled, je to mimořádně složité. Tyto skupiny totiž přesně vědí, jaká práva mohou uplatňovat a co si mohou dovolit.

„Mají k dispozici stostránkové manuály, jak se chovat při komunikaci s policií,“ líčil v dokumentu novináři Janu Tunovi bývalý policista z elitní protiextremistické jednotky, který zásahy proti ekologickým aktivistům absolvoval.

Jeden takový manuál v roce 2018 kompletně představil redaktor Deníku Referendum Radek Kubala.

Součástí strategie je podle policisty i permanentní telefonická podpora od právníků.

A mezi těmi, kteří zeleným hnutím pomáhají stabilně, je známa především advokátní a nezisková společnost Frank Bold. Byť s hnutím Poslední generace podle svých slov nijak nespolupracuje.

Její kořeny jsou v ekologických protestech devadesátých let, tenkrát jako neziskovka s názvem Ekologický právní servis. V roce 2013 se přejmenoval na Frank Bold Society.

Ve stejné době se brněnská advokátní kancelář Šikola a partneři přejmenovala na Frank Bold advokáti. Nejedná se tedy o pobočku zahraniční advokátní kanceláře, jak by název mohl navozovat.

Spojení Frank a Bold znamená podle vysvětlení organizace „upřímný“ a „smělý“. Ale dvě společnosti, které si ve stejném roce zvolily jeho jméno, od té doby pod společnou značkou spojují advokátní poradenství, politický aktivismus a otevřený lobbing mezi zákonodárci.

Kromě zelených aktivit se věnovali také boji proti korupci a intenzivně spolupracovali s Rekonstrukcí státu, dokonce uvádějí, že byli iniciátorem jeho vzniku sloučením devíti organizací. Toto sdružení se proslavilo tím, že nutilo poslanecké kandidáty podepisovat závazek, že budou ve sněmovně prosazovat jejich agendu. Před volbami 2013 pak rozdávali poslancům anticeny zvané Korupční bublina.

V této aktivitě pokračovali i dále, například před krajskými volbami v roce 2016 považovali za svůj úspěch, že doručili hodnocení kandidátů do 1,2 milionu schránek.

Na fungování v roce 2016 přispěly svými granty či jinými příspěvky velvyslanectví USA, velvyslanectví Kanady, Deutsche Umwelthilfe European Climate Foundation, Evropská komise z celkem tří programů, Nadace Open Society Fund a Ministerstvo vnitra ČR.

Mezi soukromými dárci, kteří v onom roce přispěli více než sto tisíci, jsou známá jména českých podnikatelů – filantropů jako Jan Barta, Václav Dejčmar, Libor Winkler nebo společnost STUDENT AGENCY.

Rok 2016 byl zvolen pouze pro příklad; v jiných letech byla výše a struktura příjmů srovnatelná.

Sama společnost Frank Bold Society uvádí, že z grantů pokrývá z grantové podpory sedmdesát až osmdesát procent svých nákladů.

Organizace si postupně zřídila kancelář v Bruselu a filiálku v Polsku.

Pomáhat dělat dobrá rozhodnutí

„Frank Bold s.r.o. je expertní skupina, konsorcium několika společností sdružené pod jednou společnou misí, kterou je pomáhat dělat dobrá rozhodnutí lidem, firmám a institucím, kteří a které podporují svobodu a odpovědnost ve společnosti. Jedním z cílů Frank Bold konsorcia je sdílení expertního know-how, ke kterému přirozeně dochází,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Pavel Franc, CEO společnosti Frank Bold.

Součástí konsorcia jsou mezi dalšími společnostmi také Frank Bold Society z.s., veřejně prospěšná nezisková organizace, a Frank Bold Advokáti s.r.o., advokátní kancelář.

Právníci, se kterými ParlamentníListy.cz hovořily, připomínají zákon o advokacii, podle kterého advokáti nesmějí vykonávat jinou než právnickou činnost.

Frank Bold ale zdůrazňuje, že advokátní kancelář a neziskovka jsou oddělené a nedochází mezi nimi ke střetu zájmů. Řídí se však prý stejnými hodnotami a nejsou ve vzájemném rozporu.

„Činnosti obou entit jsou odděleny, protože Frank Bold Society se zodpovídá soukromým dárcům a nadacím, které se na financování činnosti této veřejně prospěšné organizace podílejí z více než 95 %. Jinými slovy, veřejné prostředky v uplynulých letech byly zdrojem příjmů Frank Bold Society v řádech jednotek procent celkového rozpočtu spolku. Frank Bold Advokáti jsou vedle toho standardně fungující advokátní kancelář,“ objasňuje.

Advokátní kancelář uvádí, že je placena pouze z komerčního „palmáre“ od klientů. I zde ale mohou figurovat veřejné peníze.Naposledy 27.11.2023 si u ní objednal českobudějovický magistrát zpracování smlouvy za baťovských 99.999 korun.

Jinak se advokátní kancelář chlubí klienty, kteří „proměňují svět k lepšímu“. Uvádí třeba projekt Autonapůl nebo Rekola.

„Nezastupujeme případy, kdy dochází ke korupci, krytí trestných činů, legalizace praní špinavých peněz, poškozování životního prostředí či porušování lidských práv,“ uvádí kancelář na webu konsorcia.

CEO Pavel Franc uvádí, že příležitostně dochází k situacím, kdy služeb advokátní kanceláře využije i nezisková organizace. Nestává se to prý příliš často a taková spolupráce je vykazována jako řádná zakázka advokátní kanceláře.

Společnost ale současně uvádí, že „právní expertízu propojujeme s poradenstvím v oblasti zelených financí, energetiky, public affairs a službami v public relations“. Jak jde s tímto propojováním dohromady prezentované oddělení „expertní“ a „advokátní“ sekce?

Podle ředitele France je hlavním důvodem fakt, že advokátní kancelář může ze zákona poskytovat pouze právní poradenství. Další odbornosti, například v poradenství ohledně ESG, musí poskytovat jiná společnost konsorcia, v tomto případě Frank Bold Advisory. „Jedná se o zcela standardní model, který používají všechny velké poradenské společnosti, jako je KPMG, Ernst & Young, Deloitte a další,“ ujišťuje.

Kromě jiných aktivit organizace provozuje právní poradnu „Zeptej se Franka“. Jak byly ParlamentníListy.cz informovány, tato poradna je provozována neziskovou organizací.

Společnost se prezentuje mimo jiné tím, že v roce 2016 jako první v České republice získala certifikaci B-Corporation. To je hodnocení „sociální a environmentální výkonnosti“ firmy, udělované americkou neziskovkou B-Lab. Nemá žádný právní status a hodnocení neziskovky je některými zpochybňováno jako netransparentní. Někteří také poukazují, že za udržení certifikátu se musí platit.

Podle právníků, které ParlamentníListy.cz oslovily, je problémem také fakt, že obě společnosti nesou stejný název, což může být vnímáno jako klamavá reklama zejména u advokátního eseróčka.

„Advokátní kancelář rozvíjí byznys nového typu, postavený na základech etiky a odpovědnosti vůči klientům i společnosti,“ informuje na svých webovkách.

Etiku a odpovědnost v komunikaci Franka Bolda objevíte často.

Neziskovka se na svých webovkách prezentuje, jaké všechny zákony se jí podařilo ovlivnit. Jako střet zájmů s advokacií, která pak na výkladu těchto zákonů vydělává, to však nevnímá. „Frank Bold není v žádném výkonu veřejné funkce a ani jakékoliv jeho iniciativy ke změně legislativy nejsou hrazeny z veřejných financí. Naopak jsme ve Frank Bold hrdí na to, že se jako konsorcium snažíme prosazovat legislativní změny, které jsou jednoznačně ve veřejném zájmu,“ uvádí Pavel Franc.

„Rozhodně není součástí naší obchodní strategie prosazovat legislativní změny s cílem z nich následně profitovat. Šlo by o velice drahý a neefektivní způsob podnikání,“ ujišťuje. Pokud k tomu dochází, tak pouze výjimečně a v dílčích případech.

„Komerčně aktivní tímto způsobem jsme tehdy, pokud implementace zákona je zásadní a zasahuje tak velkou skupinu subjektů, kteří využijí našich expertních služeb. Vnímáme jako přirozenou součást působení Frank Bold, že poskytujeme našim klientům právní a poradenské služby v tématech, ve kterých máme expertní know-how právě proto, že se jim na různých úrovních dlouhodobě věnujeme včetně jejich transparentního prosazování,“ uvádí ředitel.

Stáhněte si, a můžete šikanovat“

V rámci „poradenských služeb“ je Frank Bold znám především svými propracovanými vzory podání, která si kdokoliv může stáhnout a použít.

Třeba jen v sekci „životní prostředí“ jsou k dispozici formuláře na přihlášení spolku do řízení (možno si vybrat, zda podle zákona o ochraně přírody a krajiny, nebo dle zákona o EIA), žádost o zahájení řízení podle § 8 zákona o předcházení ekologické újmě, podpisová listina pro navazující řízení EIA, nebo rovnou trestní oznámení.

„Hnidopišsky všechno blokovat, zdržovat, zpožďovat, rozesírat. Nevíte jak a jste taky aktivista? Stáhněte si některý z našich bonzáckých dokumentů, jimiž můžete účinně šikanovat úředníky, až vaší nátlakové akci raději uhnou,“ popsal pro ParlamentníListy.cz  s úsměvem Petr Macinka, který jako předseda strany Motoristé sobě se zelenými aktivisty zažil už ledacos.

Když potřebujete založit spolek, ekologický či jakýkoliv jiný, dodá vám Frank Bold jeho stanovy, souhlas majitele nemovitosti s umístěním sídla, mustr petice a dokonce předpřipravený zápis ze schůze spolku.

Těchto služeb využil kromě řady místních „zelených“ organizací například i Jan Cemper, když zakládal spolek Manipulátoři.cz. „Boldovské“ stanovy z ledna 2019 byly jediným dokumentem, který po dobu jeho existence vložil do obchodního rejstříku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V diskuzi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekotelník , 09.12.2023 14:08:54
jsem četl zajímavé řešení. Pokud se někdo přilepí, lhostejno kam a kde, nechat ho přilepeného. Dát upozorněnína objížďku a počkat. Pro dopravu je to sice omezující, ale asi to jinak nepůjde.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…