Pecková (TOP 09): Český Krumlov bez UNESCO? Řešme problém, dokud je čas

29.03.2012 18:59

Jednomu z nejkrásnějších českých měst hrozí, že přijde o statut světové památky.

Pecková (TOP 09): Český Krumlov bez UNESCO? Řešme problém, dokud je čas
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Diskusi nad dlouho neřešeným problémem, jakým je budoucnost otáčivého hlediště v zámecké zahradě, by mohl otevřít seminář, na kterém se potkají odborníci s politiky.  Chceme pomoci, ne dělat politiku, říkají politici TOP 09, kteří veřejnou debatu iniciovali.

Seminář s názvem Český Krumlov – zámecká zahrada a otáčivé hlediště v Poslanecké sněmovně iniciovali poslankyně Gabriela Pecková a Zdeněk Bezecný (oba TOP 09). „Divadelní hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě je již řadu let předmětem vášnivých debat a svárů mezi památkáři a divadelníky. Problém se, bohužel, během let posunul z roviny kulturně- památkové i do politické. Rádi bychom předešli situaci, kdy se problém divadelní točny stane politikem v nadcházejících volbách do krajských zastupitelstev,“ říká Gabriela Pecková (TOP 09).

Umístění a charakter divadelní konstrukce navíc v současnosti ohrožuje pozici Českého Krumlova v seznamu UNESCO. „Pokud nebudeme urychleně konat, můžeme se v extrémním případě během několika let dočkat vyškrtnutí této památky ze seznamu UNESCO,“ dodala poslankyně Pecková. Podle ní by taková situace, kromě ztráty mezinárodní prestiže, znamenala i výrazný úbytek turistického ruchu. Právě ten je v současnosti hlavním ekonomickým motorem regionu. Zachování Českého Krumlova v seznamu UNESCO je také podle vyjádření ministerstva kultury naprostou prioritou.

Odborníci a veřejnost budou přednášet a diskutovat na společném semináři pořádaném v Poslanecké sněmovně 3. dubna. Na semináři vystoupí zástupci ministerstva kultury, Národního památkového úřadu a také zástupce správy zámku Český Krumlov. Záštitu převzal šéf poslaneckého klubu TOPSTAR Petr Gazdík, který je členem komise UNESCO ČR.

Gabriela Pecková, poslankyně TOP 09

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…