Západní diplomaté pod palbou. Falšují naši historii, bijí na poplach Srbové

23.11.2023 17:52 | Komentář

Srbská diplomacie, média i občané rozhořčily kroky některých západních diplomatů v Prištině, který svými veřejnými příspěvky nebo činy podle nich falšovaly a přepisovaly dějiny. Například starý srbský klášter, který se kosovští Albánci po léta pokoušeli zlikvidovat, byl nazván „kosovským klášterem“. A nejen to.

Západní diplomaté pod palbou. Falšují naši historii, bijí na poplach Srbové
Foto: Facebook M. Djurdjevic
Popisek: Ničení křesťanských chrámů v Kosovu ze strany albánských teroristů

„Kosovská“ pevnost jako údajné historické dědictví. „Kosovský“ pravoslavný klášter. Odstranění pomníku srbský obětí první světové války na připomínce výročí ukončení války na území Kosova. 

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15471 lidí

Dalo by se pokračovat dál, ale toto byla jen stručná ukázka toho, jak se v poslední době diplomaté západních států „činí“ na území jednostranně vyhlášeného Kosova, které nepřiznává ani polovina států světa. 

Začalo to před několika málo týdny, kdy francouzský diplomat z Prištiny Olivier Guerot zveřejnil na svém účtu na sociální síti X několik snímků středověké srbské pevnosti z vesnice Novo Brdo. Diplomat k tomu napsal, že „objevuje bohaté historické dědictví Kosova“, k jehož zbudování prý přispěly „všechny komunity“.

Realita je taková, že pevnost je nade vší pochybnost srbským kulturním dědictvím. Jde o pozůstatky středověkého hradu, který vznikl okolo roku 1285 a byl zbudován během vlády srbského krále Stefana Milutina, který patřil mezi nejmocnější středověké panovníky na Balkánu. 

Tentýž král nechal kromě dalších pamětihodností na území Kosova a Metohije na počátku 14. století zbudovat například srbské kláštery Gračanica nebo Bogorodica Ljeviška, které jsou dodnes pod ochranou UNESCO a kosovští Albánci se je opakovaně snažili zničit, vypálit či zbořit.

Není proto divu, že Srby příspěvěk francouzského představitele rozlítil. „Dává vlaječku vymyšleného státu k našemu hradu, našemu památníku a tvrdí, že se na jeho zbudování podíleli všichni. Jako bychom my říkali, že chrám Notre Dame není francouzská památka“ rozčílil se jeden z diskutujících.

Tento incident s mylným připsáním srbské památky velké důležitosti někomu jinému nebyl poslední. V linii svého francouzského kolegy pokračoval nedlouho poté německý diplomat z Prištiny, který se rozhodl navštívit další z nejcennějších srbských pravoslavných klášterů v Metohiji, klášter Visoki Dečani. 

 

 

„Dnes jsme zakončili naši regionální německých velvyslanců nezapomenutelnou návštěvou kosovského, v seznamu UNESCO zapsaného, kláštera Visoki Dečani. Jediné místo svého druhu! Děkuji otci Sávovi a jeho bratřím za pohostinnost a obohacující diskusi,“ uvedl na síti X Jörn Rohde, německý velvyslanec v Prištině.

Klášter Visoki Dečani stojí na svém místě zhruba od roku 1335, kdy ho nechal vybudovat srbský král Stefan Uroš III., známý jako Stefan Dečanský. Syn výše uvedeného krále Stefana Milutina. Srbský vládce je v tomto klášteře i pohřben.

Srbové považují Visoki Dečani za jednu z nejvýznamnějších památek středověkého srbského státu a náboženství. Na seznamu UNESCO klášter zapsán sice je, ale zcela odlišně, než jak uváděl německý velvyslanec. Je zapsán jako srbská památka, jejíž existence je dodneška ohrožena a to ze strany kosovských Albánců. 

Komplex nonstop hlídají vojáci jednotek KFOR, bez jejichž souhlasu se k místu nikdo nesmí přiblížit. Tvrzení německého diplomata proto působilo bizarním dojmem. Srbové nechápali, jak může přisuzovat památku státu, který pro ně neexistuje, a který se ji dlouhá léta snažil zlikvidovat. 

Podobných příkladů bylo v nedávné době více. Dalšího přešlapu se dopustil opět francouzský diplomat, když prý z jeho popudu byl ze svého místa v Prištině přesunut památník srbským obětem první světové války. Sám ambasador pak vzpomínkovou řeč na konec světové války držel na místě, odkud již byl pomník uklizen. 

V první světové válce přitom žádný „stát Kosovo“ neexistoval. Bylo to srbské území a Srbové patřili k nejcennějším spojencům, kdy k porážce německých a rakouských agresorů nasadili takové síly, že národ ve válce ztratil třetinu své populace. Pomník byl po četných protestech nakonec vrácen na původní místo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…