Pelnář (ODS): Nový Temelín II - potřebujeme ho?

10.12.2012 5:45

O dostavbě Temelínu jsem se rozhodnul napsat hlavně z důvodu, že jsem přesvědčen o tom, že na nás politici chystají největší lumpárnu v historii ČR. Že nejen vedení ČEZ (Beneš,Roman atd.), ale hlavně politici většiny parlamentních stran, se do takové stavby pouštějí pouze kvůli vidině tučných provizí.

Pelnář (ODS): Nový Temelín II - potřebujeme ho?
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Tuhle otázku si kladu už velmi dlouho, ještě dříve než do medií pronikly pochybnosti ekonomů a analytiků o smyslu a efektivnosti této zakázky. Dokonce dříve, než ČEZ zveřejnil odhad ceny ve výši 200 miliard korun. Pesimistické odhady  hovoří dokonce o ceně 300 miliard korun za stavbu nových bloků.

Již nyní platíme jednu z nejvyšších cen elektřiny v Evropě a to nejen díky podpoře elektřiny z obnovitelných zdrojů, myšleno zejména elektřiny ze solárních panelů a fotovoltaniky obecně. Tento jistě smysluplný projekt se v českém provedení proměnil v jeden z největších tunelů a lumpáren posledních let. Vinu a přímý podíl na tom mají nejen politici, ale i management firmy ČEZ. Buďme tedy o to více nyní ve střehu.

Již naplno probíhá největší tendr v historii ČR, tedy tendr na výstavbu dvou nových, temelínských bloků. Je přísně tajný. Po zkušenostech s našimi politickými elitami, jejich lobbisty a poradci mám obavy, že zde jde hlavně o největší provizi, či jinou malou domů, v historii této republiky.

Oprávněně se bojím, že vidina této obrovské zakázky a zejména případných benefitů s tím spojených, je hlavním motorem našich politiků, kteří bez rozdílu partajní barvy dostavbu Temelína podporují. Tato vzácná shoda politiků mne znepokojuje téměř nejvíce.

Některé poslední studie ukazují (např. švýcarské banky UBC), že průměrné ceny silové elektřiny ve střední a východní Evropě klesnou do roku 2020 až o pětinu a celková poptávka po elektřině klesne o deset procent.

My přesto chceme stavět dva nové bloky. Přesto, že již nyní  odhady  samotné firmy ČEZ ukazují, že spotřebitelé, tedy my všichni, budeme na tuto novou, jadernou energii doplácet minimálně pět miliard korun ročně. Některé odhady dokonce prognózují doplatek až 17 miliard korun ročně navíc.

Stále častěji se ozývají hlasy ekonomů, kteří považují stavbu za ekonomický nesmysl, ale ČEZ a vláda dále vesele pokračují v tendru-nyní již za účasti pouze dvou zájemců a to firmy Rosatom a Westinghous.

Nejsem ekologický aktivista, proto zde úmyslně   pomíjím další fakt, že většina Evropy postupně ustupuje od jaderné energie.

Pochybnosti mne nutí požádat všechny politiky, opojené vidinou této obrovské megazakázky, aby rozhodnutí o výstavbě Temelína II. alespoň odložili. Odložili do doby, kdy bude jasněji v tom, jak se bude vyvíjet cena silové elektřiny a hlavně její spotřeba. Pak teprve opravdu zjistíme, jak moc potřebujeme další drahé jaderné bloky, nebo zda nám vystačí ty stávající. 

Václav Pelnář

Domažlice

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.