Poláček (TOP 09): Aby nám bezpečnost nezamrzla

12.02.2012 9:10

Komentář volebního manažera TOP 09 Jaroslava Poláčka.

Poláček (TOP 09): Aby nám bezpečnost nezamrzla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Ochrana autorských práv, nebo bezpečnost na internetu? I když se tyto dva pohledy střetávají, je jasné, která bude mít v médiích větší ohlas. Je to snad tím, že by bezpečí na internetu nebylo tématem?

Právě naopak. Téma bezpečnosti posilují útoky na weby veřejných institucí, stahování databází a jejich zveřejňování na internetu. Stranou těchto komentovaných zásahů však stojí realita, kdy dnes a denně za svoje neuvážlivé jednání zejména na sociálních sítích pykají méně zkušení uživatelé.

Debata o bezpečnosti je bohužel často vnímána jako série zákazů a restrikcí mocnějšími, ať už to jsou rodiče, nebo pedagogové, později zaměstnavatelé. A možná i tento přístup ústí do prosazování takových návrhů, které jsou opět založené na restrikci a strachu. Do takových návrhů, proti kterým se posléze protestuje.

Mottem letošního Dne bezpečnějšího internetu 2012 je heslo „Objevujte digitální svět spolu… bezpečně“. Vyzývá zejména rodiny k mezigeneračnímu dialogu o bezpečném užívání internetu. Ale budou si mít co říct? Vždyť nejmladší generace je prostě on-line a samozřejmě předčí své rodiče, natož prarodiče. Často ale taky na své experimentování doplácí. Přitom svoje zkušenosti získává z drtivé většiny doma. Zhruba desetinu dětí (9 až 12 let) už někdo na internetu obtěžoval a asi šestina rodičů se o on-line aktivity svých potomků nezajímá.

Jaroslav Poláček
volební manažer a IT specialista TOP 09

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.