Prezident Klaus: Triumf svobody v arabských zemích nečekejme

28.08.2012 15:11

Předmluva prezidenta ke sborníku CEPu "Arabské jaro rok poté - Naděje, nebo zklamání?"

Prezident Klaus: Triumf svobody v arabských zemích nečekejme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na CEPu

 

Je „Arabské jaro“ výrazem touhy po svobodě, demokracii a lidských právech, nebo slouží k nastolení islamistických režimů? Přinese hospodářský rozvoj a modernizaci, nebo spíše stagnaci a zaostávání? Přispěje k míru a stabilitě, nebo jsou jeho produktem vnitřně rozpolcené státy, každodenní násilí, zhoršující se životní podmínky pro občany těchto zemí, nezaměstnanost, frustrace z nenaplněných očekávání a politická radikalizace?
 
Tyto otázky nastoluje nový sborník Centra pro ekonomiku a politiku. V části A přinášíme texty ze semináře „Arabské jaro rok poté – naděje, nebo zklamání?“, který proběhl 17. dubna 2012. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl argumentuje, že arabské jaro je procesem spontánním, současně však konfliktním, který bude mít řadu neočekávaných rizik, peripetií a regresů. Bezpečnostní analytik z Diplomatic Services Ondřej Šlechta zastává názor, že ozbrojená podpora libyjským rebelům ve svých důsledcích přispěla k rozvratu regionu a prohloubila humanitární krizi.
 
V části B sborníku uveřejňuje další zajímavé doplňkové texty. Profesor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Eduard Gombár klade otázku, zda arabské revoluce představují nástup demokracie nebo islamismu. Arabista Zdeněk Müller z Paříže srovnává arabské jaro s jinými revolucemi v dějinách. Jan Eichler z Ústavu mezinárodních vztahů varuje, že dlouhodobé politické intervence Západu vyvolávaly v arabském světě pocity křivdy a nespravedlnosti a také touhy po změně. Profesor Miloslav Bednář z Filozofického ústavu Akademie věd vyzdvihuje dějinný význam arabských revolucí. Ředitel Občanského institutu Roman Joch vysvětluje, proč po arabském jaru přišlo vystřízlivění. Marek Čejka z Ústavu mezinárodních vztahů načrtává historické souvislosti arabského jara. Profesor Filozofické fakulty UK Pavel Barša upozorňuje, že arabské jaro může přispět k odstranění některých prozápadních autoritářských režimů. Redaktor Českého rozhlasu 6 Jan Fingerland analyzuje vztah Turecka k arabskému světu. Spisovatel a publicista Ladislav Henek varuje, že se Evropa dívá na arabské jaro růžovými ideologickými brýlemi. Redaktor Lidových novin Petr Janoušek líčí arabské jaro jako složitý a komplikovaný proces. Redaktor časopisu Euro Tomáš Plhoň rozebírá deziluzi z arabského jara v Egyptě.
 
O tom, že se v arabských zemích do budoucna prosadí svoboda a demokracie západního typu, lze pochybovat. Klid zatím není v žádné zemi, která prošla tímto nečekaným revolučním procesem. Neočekávejme proto triumf svobody a demokracie v západním smyslu, spíše se připravme na neliberální demokracii, nebo dokonce na návrat autoritářských režimů opírajících se o domácí tradice a ideologie. Přeji inspiraci a pozorné čtení.
 
Václav Klaus, sborník CEPu č. 98/2012

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Klaus.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…