Příhodová (ODS): Piloti a vláda, jaké jsou důvody nespokojenosti?

11.12.2011 16:27

Přesun letadel v rámci ČSA, jsou známy podmínky přesunu, nebo dochází k prodeji letadel a následnému pronájmu?

Příhodová (ODS): Piloti a vláda, jaké jsou důvody nespokojenosti?
Foto: odspraha1.cz
Popisek: Jana Příhodová

Již nějaký čas se objevují informace o nespokojenosti pilotů ČSA, kteří pro své vyjádření protestu zvolili „neposlušnost". Důvody jsou však zamlženy a nevěřím, že běžnému občanovi jsou příčiny nespokojenosti jasné.

Ze strany pana ministra Miroslava Kalouska (TOP 09) zaznívá informace, že piloti mají snahu získat prospěch pro sebe, že se piloti chtějí zbavit vedení společnosti a podobně. Pokud tomu tak je, pak to je odsouzení hodné. V době, kdy je ekonomická krize, kdy nejedna profese je nespokojena se svými příjmy, by tyto požadavky, kdy se šetří na každém kroku, pro management a vládu byly neakceptovatelné. Pak je pochopitelné rozhořčení jak předsedy vlády, tak ministra financí.

Ale, je tu to pověstné ale. Vyjádření pilotů však zní jinak, jejich nespokojenost pramení z obav, které se obtížně vysvětlují do medií, a tak pouze zkratkovitá vyjádření dávají následující obraz. Piloti jsou nespokojeni s kroky, které vedou k „tunelování" ČSA. To vidí v kroku, kdy se prodává část flotily letadel. I tento krok by byl pochopitelný, pokud by nenásledoval krok druhý, kdy vedení ČSA hovoří o zpětném pronájmu letadel. Zdá se to nepochopitelné, ano. Piloti, a nejen oni zřejmě nechápou „výhodnost kroku", kdy vlastník relativně levně majetek prodá, aby si jej mohl „výhodně" za „draho" pronajmout!!! I když i toto tu již bylo. Magistrát hl. města Prahy taky své budovy relativně levně prodal, a prodává, aby si mohl Škodův palác draze pronajmout. Tato transakce pravda, nebyla do dnešního dne nijak uspokojivě obhájena.

Pokud to tak není, pak patří všem omluva, jenže nejen já záměrně čerpám pouze informace z medií, které jsou chaoticky a oběma aktéry sporu naprosto rozdílně prezentována. Vláda mluví o snaze pilotů získat prospěch sebe, ale piloti hovoří o netradičním kroku vedení společnosti, kdy je něco prodáno, co se následně, má za „draho" pronajmout. A tak, aby si veřejnost mohla udělat správný obrázek, bylo by dobře se problému podrobněji věnovat a ze strany Ministerstva financí ČR, blíže vysvětlit, jaké kroky v kauze Letiště Praha a ČSA učinila a jaká je celková strategie v této oblasti. Pan ministr Kalousek svými mlživými a strohými výkřiky leccos skrývá, on ale nezastupuje sebe či úzkou vládní skupinu, nýbrž stát - a to jsou občané, kteří mají právo (a on povinnost) znát způsob správy státního majetku! Na základě kusých a vytržených informací a snaze zostudit dobře placenou skupinku pilotů, je veřejné mínění více méně manipulováno. Takže se přimlouvám za postavení čelem k problému a poskytnutí úplné informace o záměrech výše uvedených. Nakonec běží jednání sněmovny a je proto prostor k podrobnému vysvětlení. Veřejnost nebude mít šanci pochopit, o co ve sporu jde, pokud se jí nedostanou plné relevantní informace. A úsudek si potom každý může udělat sám, podsouván mu skutečně být nemá.

RNDr. Jana Příhodová (ODS)

Čtěte více:
Piloti ČSA pokračují v protestu proti restrukturalizaci firmy
Piloti ČSA zahájili protest. Kalouskovi se to nelíbí a chce trest
Paroubek: ČSA čelí tunelování, proto podporujeme protest pilotů

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Příhodová - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.