Rada (ČSSD): Jaký byl telekomunikační trh v minulém roce?

13.05.2013 10:31

Podívejte se do výroční zprávy ČTÚ - není to tak nudné čtení, jak by se mohlo zdát...

Rada (ČSSD): Jaký byl telekomunikační trh v minulém roce?
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

I já jsem v rámci své agendy pečlivě pročetl Výroční zprávu o činnosti Českého telekomunikačního úřadu za rok 2012, která nedávno dorazila do sněmovny.

Uplynulý rok 2012 byl z pohledu mobilních sítí zajímavý zejména postupným růstem podílu datového provozu v mobilních sítích především v důsledku zvyšující se penetrace chytrých telefonů (smartphonů). Zkrátka mobilní internet využívá stále více lidí a každý postupně i ve stále větším množství aplikací ve svém telefonu a v posledním roce i tabletu.

Co ještě ve zprávě zaujme? Kromě poměrně rozsáhlého objasňování skutečností kolem kmitočtové aukce například toto:

V roce 2012 se uskutečnilo téměř 80 % celkového objemu hlasového provozu prostřednictvím mobilních sítí.

Došlo k mírnému meziročnímu poklesu celkového počtu vykázaných aktivních SIM karet za mobilní operátory v porovnání s rokem 2011.

V průběhu roku 2012 dosáhli mobilní operátoři pokrytí UMTS sítí úrovně pokrytí v rozmezí cca 73-85 % obyvatelstva a 26-48 % územ.

Nadále se zvyšoval počet přenesených čísel v mobilních sítích.

I v roce 2012 klesaly ceny služeb v mobilních sítích. Přesto celková úroveň maloobchodních cen mobilních služeb zůstává v mezinárodním srovnání stále vysoká.

K poslednímu bodu se chce dodat "pro obyčejné zákazníky", protože všemožní reselleři a korporátní virtuální operátoři se naopak snažili v loňském roce nabízet korporátní podmínky stále výhodněji, kupříkladu dnes tolik propírané takzvané "neomezené tarify" jsou ve firemním prostředí známé již několik let.

Ve zmíněné výroční zprávě ČTÚ se také dočteme, že v posledním čtvrtletí roku 2012 se u nás začaly nabízet služby takzvaného pre-payd virtuálního operátora, ano známý Blesk mobil. Onen fakt, že se jednalo o prvního virtuálního operátora však není pravdivý zcela. Již hodně dlouho existují speciální virtuální operátoři pro velké korporátní zákazníky, jako jsou České dráhy, dobrovolní hasiči, či různé velké instituce a organizace. Je otázkou, zda se ovšem vejdou do poněkud úzkoprsé definice "virtuální operátor", jak ji chce vnímat ČTÚ.

Samozřejmě bych i já očekával větší kritiku pomalosti výstavby vysokorychlostních sítí pro internet. A v oblasti mobilního internetu bych čekal kritiku nedostatečného cenového posunu pro nabízené tarify pro mobilní internet. Zejména pokud to zákazník myslí s mobilním internetem vážně, je poměr cena versus rychlost a hlavně cena versus limit FUP, naprosto tragický.

Rozhodně doporučuji si zprávu pročíst celou, k dispozici je na internetových stránkách ČTÚ a také na webu Poslanecké sněmovny jako sněmovní tisk 1005.

V roce letošním čeká našeho telekomunikačního operátora leccos, k výměně na postu předsedy tohoto úřadu již došlo, přičemž je otázkou, do jaké míry je vzhledem k podnikatelskému prostředí a vzhledem k poměrně silným zájmům a schopnostem je prosazovat, oprávněná kritika ředitele minulého, Pavla Dvořáka. Ať už je to ale jakkoliv, je jisté, že letošní rok bude pro náš telekomunikační trh neméně vzrušující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.