„Čech si nechá líbit všechno.“ O2, T-Mobile a Vodafone. Odhalení

02.11.2023 9:36 | Monitoring

Aktuální průzkum Českého telekomunikačního úřadu přinesl mnoho zajímavých informací a také náhled do nitra českého zákazníka místních mobilních operátorů. Data z průzkumu uvádějí, že jsme ve valné většině spokojeni s tím, co operátorům platíme. Podle odborníků si tak můžeme sami za to, že máme díky společnostem O2, T-Mobile a Vodafone jedny z nejdražších tarifů v Evropské unii. Změna v chování tuzemských operátorů tedy podle všeho není na programu dne. „Lze říci, že si český zákazník nechá líbit téměř všechno a nemůže tedy očekávat nějaké razantní kroky vedoucí k úpravě tarifů,“ hodnotí expert. Odhalení z průzkumu Čechy nepotěší.

„Čech si nechá líbit všechno.“ O2, T-Mobile a Vodafone. Odhalení
Foto: Pixabay CC0
Popisek: Sociální sítě, ilustrační foto

Velmi zajímavé údaje ohledně chování českých zákazníků vůči místním mobilním operátorům vyplynuly z průzkumu, který si nechal zpracovat Český telekomunikační úřad a který mimo jiné zmapoval i důvody, které vedou naše spotřebitele k využívání svého mobilního operátora.

Více než třetina (35 %) respondentů uvedlo, že využívá svého hlavního poskytovatele mobilních služeb z důvodu výhodné ceny tarifů, zatímco pro 22 procent respondentů je při výběru hlavního poskytovatele mobilních služeb rozhodující stabilita a kvalita datového pokrytí v místech, kde často pobývá.

Čtvrtina z celkového počtu 1500 dotázaných uvedla, že svého hlavního poskytovatele mobilních služeb využívá z důvodu jednoduché internetové/mobilní aplikace s přehledem vyúčtováni služeb.

Rychlost mobilních dat je při výběru hlavního poskytovatele mobilních služeb rozhodující zejména u nejmladších respondentů (18–29 let) a respondentů v kategorii domácností s příjmem nad 70 001 Kč (uvedlo 16 % respondentů).

Co je ale zarážející, pro čtvrtinu spotřebitelů není při volbě operátora podstatný žádný z benefitů či technických a technologických profitů. Svého hlavního poskytovatele mobilních služeb si ponechávají pouze ze zvyku.

Tomu odpovídá i další poznatek, který z průzkumu vyplynul a který ukazuje na velmi nízkou ochotu našich občanů měnit svého mobilního operátora.

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 13998 lidí

„Až 69 procent respondentů využívá svého hlavního poskytovatele mobilních služeb déle než 5 let. Mezi velkými operátory je tady větší rozdíl. Z respondentů, kteří využívají jako hlavního poskytovatele mobilních služeb operátora O2, využívá jeho služby déle než 5 let až 74 procent respondentů.

Podobné je to u respondentů, kteří jako hlavního poskytovatele mobilních služeb uvedli operátora T-Mobile. Až 72 procent uvedlo, že jeho služby využívá déle než 5 let.

Naproti tomu jen 68 procent respondentů, kteří využívají jako hlavního mobilního operátora Vodafone, jeho služby využívají déle než 5 let,“ píše se ve zmíněném dokumentu.

Co se týče případné změny poskytovatele mobilních služeb, tak zhruba polovina dotázaných uvádí jako důvod pro změnu mobilního operátora nižší cenu u jiného operátora a jen 16 procent by ke změně operátora přesvědčila neomezená data.

O informovanosti českých klientů ohledně služeb nabízených mobilními operátory, i ohledně obecné telekomunikační či datové problematiky, velmi názorně hovoří i to, že jen o něco více než polovina jich eviduje, že je na trhu více nabídek balíčků – mobilních, pevného internetu a TV od více poskytovatelů.

O tom, že mobilní data jsou rychlejší, má informaci jen necelá polovina klientů a ještě méně jich má potuchy o lepším pokrytí z hlediska rychlosti dat.

Nelze se tedy divit, že při informovanosti, kterou aktuální průzkum Českého telekomunikačního úřadu prokázal, hodnotí svoje měsíční náklady na provoz soukromého mobilu (soukromé SIM karty) vzhledem ke kvalitě služeb pozitivně více než 80 procent respondentů. Z tohoto počtu jich 16 procent považuje cenu za velmi výhodnou, 20 procent za výhodnou a 45 procent za přijatelnou.

Dodejme, že se zmíněný průzkum věnoval i tomu, jak vysoké jsou náklady, které spotřebitelé platí.

Zhruba dvě pětiny dotázaných zaplatí za služby svému mobilnímu operátorovi každý měsíc částku v rozmezí od 200 Kč do 499 Kč. O něco víc než pětina jich potom zaplatí 500 Kč až 799 Kč.

Pokud se podíváme po tzv. extrémních platbách, tak zjistíme, že zhruba desetina klientů platí svému operátorovi měsíčně méně než 100 korun. O něco méně je potom těch, kteří naopak platí více než 1000 korun měsíčně.

Podle námi osloveného odborníka v oblasti komunikací, který se seznámil s výsledky zmiňovaného průzkumu, nelze na základě v něm obsažených údajů čekat v nejbližším období žádnou revoluci ve zlevnění či jiné úpravě tarifů směrem k nižším nákladům, které by zákazníci tuzemským mobilním operátorům platili.

„Lze říci, že si český zákazník nechá líbit téměř všechno a nemůže tedy očekávat nějaké razantní kroky vedoucí k úpravě tarifů,“ dodal ještě zmíněný expert.

Tlak na operátory pod „pohrůžkou“ změny dodavatele, jak jsme o tom psali ZDE, tak zůstává jedním z hlavních nástrojů běžného spotřebitele, jak si svoje podmínky u mobilních operátorů vylepšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ano, je to tak., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 02.11.2023 10:08:38
Česká ovce si nechá líbit všechno, předražené tarify, předražené energie, předražené potraviny, předražené služby atd. A hlavně ty neustálé vládní lži! Zejména ty by si ovčané neměli nechat líbit už vůbec!!

|  10 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…