Rada (ČSSD): Zbytečné křeslo v Senátu pro Prahu 8

21.10.2012 18:54

Pochopitelně pozorně sleduji druhé kolo senátních voleb. Za velmi zajímavý považuji duel Filipiová versus Dolejš na Praze 8. Bohužel to ale není duel spravedlivý, což je poměrně špatný signál nejen pro tamní voliče.

Rada (ČSSD): Zbytečné křeslo v Senátu pro Prahu 8
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Na Prahu 8 se přesunulo naprosto zbytečné křeslo senátora, v tomto případě senátorky. Z Prahy 2 se přemístila Daniela Filipiová, a to spíš pro ozdobu ODS než jako vážně míněné zastoupení v Senátu. Přitom o důvěře tamní ODS svědčí třeba i to, že jí její vlastní strana raději nepouštěla na debaty s voliči a místo ní dosti populisticky vystupoval osobně starosta Letňan Lněnička.

O senátorské křeslo kandidátka Daniela Filipiová bohužel bojovat nemusela, obdobně jako před šesti lety na Praze 2. Do druhého kola se totiž dostal Jiří Dolejš, místopředseda KSČM. Již týden tedy bylo více než jasné, že komunistu pražský volební obvod do Senátu za této situace nepustí, byť obdržel podporu od levicových i nelevicových politických stran. Jen o 98 hlasů třetí Martin Potůček nemohl výsledek zvrátit. Já osobně jsem přesvědčen, že kdyby byl proti Filipiové ve druhém kole právě on, Daniela Filipiová by po dvanácti letech svoji hlasovací senátorskou kartu musela vrátit - a to zdá se ani ne moc ošoupanou, neboť ji zjevně příliš nevyužívala.

Dvě hodiny po zavření volebních místností Filipiová pro ČT24 prohlásila: "Voliči v mém volebním obvodu si uvědomili, že je třeba udržovat demokratické hodnoty a mít senátora.“ To sedí od dámy, která se v Senátu objevuje na principu náhodných výbuchů, když se účastnila pouhých 32 procent hlasování. Senát zasedá na plenárních schůzích v průměru tři dny v měsíci, senátor je placen za celý měsíc. Vyjádření paní Filipiové, že se neúčastnila více než dvou třetin hlasování (včetně hlasování o zákonech z oblasti zdravotnictví a sociální politiky) proto, "že jednala s lidmi, kteří za ní jezdí," je výsměch voličům i občanům.

Daleko horší je ale druhá část její věty, vyřčena v souvislosti s otázkou, zda se ona sama nad sebou hodlá zamyslet. Reagovala totiž tak, "že se ukazuje, že vstřícnost a snaha lidem pomoci vždy tou správnou..." - tohle už je zcela zjevné pohrdání demokracií jako takovou.

Tento volební výsledek je opravdu škoda, protože se zde vůbec nejednalo o kandidáty, vůbec se nejednalo o programy a vůbec se nejednalo o volební boj. Někdo může jen pokrčit rameny nad zmařeným jedním mandátem do Senátu, ale je vhodné se zamyslet nad tím, co to ukazuje v kontextu Prahy a jejího zapojení v horní komoře Parlamentu.

Doufám, že lidé nejsou tak hloupí, za jaké je má senátorka Filipiová a že se senátorky budou ptát nejen na takováto neuvěřitelná vyjádření. Tedy pokud se s nimi ona bude vůbec bavit...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Komrsková (Piráti): Aktuální informace o umístění kontejnerů a sběrných dvorech nabízí  aplikace

12:06 Komrsková (Piráti): Aktuální informace o umístění kontejnerů a sběrných dvorech nabízí aplikace

Prostřednictvím webové aplikace Moje Praha - Odpady mohou obyvatelé hlavního města získávat užitečné…