Rath: Cesta k bohatství

08.07.2012 18:49

List z vězení V.

Rath: Cesta k bohatství
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Vláda vede naši zem k chudobě. Občané chudnou, stát se stále více zadlužuje. Žádná strana nepřišla s plánem, jak zbohatnout. Sociální demokracie recepty má, ale dost opatrné, jako by se bála razantní akce. Situace však jistou rozhodnost vyžaduje. Chceme-li žít v bohaté zemi, nesmíme se bát. Bohatstvím myslím ne jen prosperující hospodářství a dobré vzdělávání lidí, ale i bohatství čisté přírody, bohatství kultury, bohatství svobodného života a bohatství pocitu bezpečí.

Všechna bohatství se odvozují od dobře prosperujícího hospodářství. To zase funguje, když většina lidí rozumně nakupuje a uvážlivě investuje. A také když stát chytře investuje. Vše je o objemech peněz, které v zemi obíhají, a každý oběh po sobě zanechá nějaké hodnoty trvalého charakteru, které slouží lidem a zvyšují kvalitu jejich života.

Otázka je dvojí:
Jak zvýšit oběh peněz
Jak zajistit, aby se co nejvíce peněz změnilo na trvalé hodnoty

Jak zvýšit objem peněz?

V zásadě buď zadlužením, nebo tím, že je vezmete tam, kde je jich nemravný a nesmyslný nadbytek. Ten najdeme v bankách a monopolních či oligopolních firmách jako je třeba ČEZ, Transgas, E-ON, O2 a desítky obdobných firem, které nemají žádnou či minimální konkurenci a zisky si vlastně diktují. Tyto firmy by měly platit třeba 70% daň ze zisku. Na druhou stranu bych jim umožnil až 100% okamžitý odpis z daní na vybrané investice, které vytvoří nová pracovní místa.

Ideální by byla i progresivní firemní daň. Malá firma s obratem do 1 mil. ročně by platila třeba jen 5%. Firmy s obratem nad miliardu by pak platily třeba 30%.

Jak zajistit, aby co nejvíce peněž končilo v hodnotách trvalého charakteru?

Předně je potřeba dát více peněz lidem - do platů a důchodů - a chytře je ekonomicky motivovat, aby investovali do růstu kvality svého bydlení a to včetně ekologičnosti a estetičnosti a také aby investovali s ohledem na šetrnost k životnímu prostředí.

Dále se musí tlačit na firmy a daňově zvýhodňovat výrobky s dlouhou životností. Pračka musí vydržet alespoň 15 let, plynový kotel 25 let a ideální by bylo, kdyby auto vydrželo 20 let. Zní to jako pohádka? Jistě, ale dnešní materiály a technologie to umožňují, tak proč nezačít tlačit na výrobce? Prvním krokem je prodloužení záručních lhůt na minimum 5 let. U výrobků s 10letou lhůtou bychom pak mohli mít třeba jen 10% DPH.

Jak má investovat stát?

Předně má mít stát jednu vlastní komerční banku, která bude lidem poskytovat levně své služby a současně úvěry se zvýhodněním určitých aktivit – třeba na bydlení, na rodinné podnikání atp.

Stát musí investovat do základního a středního školství. Ve třídě musí být maximálně 20 dětí a učitel by měl být placen podle toho, jak děti výuka baví a co umí, především jak umí znalosti využít a spojovat. Druhou oblastí je věda. Vědci, kteří mají mezinárodní výsledky, musí být bohatí lidé. Takoví lidé musí mít stotisícové platy. Takto musíme nakoupit vědce i z ciziny – ze Slovenska, Polska, Ruska…

Další oblastí jsou historické památky a krásná krajina – magnet pro turisty. Nelze pominout ani investice do zdravotnictví a dopravní infrastruktury.

Důležitá je i podpora průmyslu a to i velkorysá, ale jen do výrob, které jsou šetrné k pracovním silám a životnímu prostředí. Lidé mají základní právo pracovat tam, kde se k nim chovají slušně a kde je dobré prostředí. Takové výroby má stát podporovat v jejich růstu.

Toto jsou podle mého soudu některé základní kroky k bohatství státu i jeho občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…