Rath: Pane premiére, nechovejte se farizejsky

14.12.2011 12:23

Projev na 32. aschůzi Poslanecké sněmovny dne 14. 12. 2011

Rath: Pane premiére, nechovejte se farizejsky
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Dámy a pánové, já myslím, že trochu odbíháme od tématu, protože sociální demokracie tady v minulosti opakovaně předkládala návrh ústavního zákona na přímou volbu prezidenta a na obecné referendum. Opakovaně tehdy pan premiér Nečas a všichni ti, kteří dnes o tom hovoří, hlasovali proti. Opakovaně.

Pane premiére Nečasi, opakovaně jste zvedal ruku proti návrhu ústavního zákona na přímou volbu prezidenta a na obecné referendum. Byl jste velkým odpůrcem přímé demokracie.

Byl jste velkým odpůrcem přímé demokracie. Tak prosím, nechovejte se farizejsky. Já jsem rád, že jste názor změnil, že jste pochopil, že přímá demokracie a její prvky jsou důležité pro moderní demokracii, že tuto změnu názorů nyní jasně hájíte. A já to respektuji, protože platí to přísloví, že názory nemění jenom blbec. Takže v tomto, myslím, že jste vykročil správnou cestou.

Jenom poznámka k té České národní bance. Dámy a pánové, já bych tu instituci nijak nezbozšťoval. Nezapomínejte, že to není tak dlouho, kdy tato instituce rozhodla o prodeji českého zlatého pokladu a nezbylo nám skoro nic. Prodávala to v té době, kdy za trojskou unci na trhu se platilo nějakých tisíc či 1 100 dolarů za trojskou unci. Dnes, kdy trojská unce stojí nějakých 1 600 - 1 700 dolarů podle toho, tak je vidět, o kolik nás tato instituce jako celý národ, celou Českou republiku připravila. Pan předseda klubu ODS se tomu dětinsky směje. Jestli vám přijde dětinské tehdejší rozhodnutí, že se prodá většina zlatých rezerv v době, kdy cena zlata byla nízká (upozornění na časový limit), a dnes, kdy cena zlata stoupá, nemáme nic, tak to není k smíchu, to je spíš k pláči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Lež se nastoluje jako světový řád

12:12 Lachnit (ANO): Lež se nastoluje jako světový řád

Třicet, čtyřicet, nebo sedmdesát? Nedá se to přesně spočítat, ale bylo to hodně. Odpor k vládní poli…