Roithová: Gauckův protest vůči ukrajinské vládě je příkladem pro ostatní hlavy států

28.04.2012 10:24

Vážím si nekompromisního postupu nového prezidenta SRN Joachima Gaucka, který se rozhodl bojkotovat tradiční setkání prezidentů středoevropských států plánované letos v květnu na ukrajinské Jaltě. Jeho rozhodnutí považuji za projev vysokého stupně morálních kvalit.

Roithová: Gauckův protest vůči ukrajinské vládě je příkladem pro ostatní hlavy států
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

Jsem pobouřena brutálním chováním vězeňské správy vůči bývalé premiérce Ukrajiny Julii Tymošenkové. Sdílím vážné obavy nejen o její zhoršující se zdravotní stav, ale i o její život. Tím více si vážím nekompromisního postupu nového prezidenta SRN Joachima Gaucka, který se rozhodl bojkotovat tradiční setkání prezidentů středoevropských států plánované letos v květnu na ukrajinské Jaltě.

Rozhodnutí prezidenta Gaucka považuji za projev vysokého stupně morálních kvalit. Ukazuje světu, že hodnota lidského života, lidská důstojnost a demokratické principy musí být hájeny bez okolků a mají přednost před všemi ostatními politicko-hospodářskými cíly. Gauck v těchto věcech neváhá a stává se po našem Václavu Havlovi morálním arbitrem evropského svědomí.

Očekávám, že jeho protest vůči ukrajinské vládě bude příkladem i pro ostatní hlavy států. Jako občan ČR si přeji, aby mezi nimi byl i náš současný prezident. Také další protesty politiků a organizací povařuji za důležité. A to říkám s plným vědomím toho, že letos má Ukrajina hostit část fotbalového mistrovství.

Instituce EU - včetně parlamentního shromáždění východoevropských zemí Euronest (poslanci z Ukrajiny, Moldavska, Gruzie, Arménie a Ázerbájdžánu spolu s poslanci EP) - již jasně odsoudily zneužívání veřejné pravomoci vůči politickým oponentům, politizaci procesů a způsob zacházení s Julií Tymošenkovou. Euronest odhlasoval také můj návrh rezoluce včetně lékařských požadavků. Musím však konstatovat, že ukrajinskou vládu to příliš nevzrušuje. Jsem přesvědčena, že přichází okamžik, kdy instituce EU a představitelé členských států musí přistoupit kromě rezolucí i ke konkrétním politickým rozhodnutím - včetně sankcí vůči ukrajinské vládě. Bojkot prezidentů středoevropských států by byl zřetelným signálem, že pokud Janukovič nezmění kurz, dostane Ukrajinu do politické i hospodářské izolace.

Janukovičovo rozhodování nebude snadné. Už i Rusko totiž označilo soudní procesy za politickou hru (ovšem namířenou proti Ruským zájmům) a odsoudilo brutální zacházení s bývalou premiérkou. Může si to dovolit. Vždyť už letos začne naplno proudit plyn z Ruska do Evropy novým plynovodem přes Baltik...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Roithova.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…