STAN: Prodej ochranné známky Budějovického měšťanského pivovaru je cestou k jeho konci

23.03.2012 16:45

Údajný vlastník Budějovického měšťanského pivovaru (BMP), jakási firma registrovaná na Kypru Harvestor, prodal firmě Anheuser-Busch InBev (ABI) to nejcennější, co tento tradiční českobudějovický pivovar má, tedy ochrannou známku Budweiser Bier a zdroje vody nutných k výrobě piva. Nyní brazilská společnost, která se dlouhodobě soudí o ochrannou známku a pivovarem Budvar, tak nepřevzala žádné závazky, jenom aktiva.

STAN: Prodej ochranné známky Budějovického měšťanského pivovaru je cestou k jeho konci
Foto: Jaroslav Bukowski
Popisek: Bude se Budějovický Budvar privatizovat?

Všechna podnikatelská rizika včetně závazku společnosti vůči věřitelům byla  vyvedena do nástupnické společnosti Samson. To zcela jistě připomíná klasický tunel, kdy se z krachující společnosti prodá to dobré, co v ní ještě je, kdežto problémy zůstanou v nové společnosti, která následně cíleně zkrachuje a pošle se do insolvence.

O tom, že Budějovický měšťanský pivovar má zkrachovat svědčí za prvé hospodářské výsledky v letech 2006 – září 2011 (kdy nastalo rozdělení pivovaru). Pivovar byl v tomto období trvale v mínusu a za tuto dobu dosáhly jeho ztráty 149 556 000 Kč (téměř 150 milionů korun)!

Zároveň také došlo k přecenění majetku nástupnické společnosti Samson a jeho navýšení o 50 milionů Kč. Cíl tohoto kroku je jasný, dosáhnout účetním postupem odstranění záporného vlastního jmění, což má také sloužit k uklidnění věřitelů.

Dalším důvodem, proč se domníváme, že skutečně hrozí konec BMP je odprodej zdroje vody firmě Anheuser-Busch  InBev (ABI), bez kterého nemůže pivovar fungovat. Brazilci tak mají budoucnost  pivovaru Samson zcela ve svých rukou a kdykoliv ho mohou odstavit. Čili se v tomto případě jedná o to,  že po sérii prohraných známkoprávních sporů s Budějovickým Budvarem se chce Anheuser-Busch InBev (ABI) k ochranné známce Budweiser Bier dostat tímto způsobem. O výrobu piva v Českých Budějovicích, které má v tomto městě dlouhodobou tradici, tak skutečně nejde.

Jako Jihočechy nás tato situace zneklidňuje a proto se ji hodláme věnovat i nadále.

Jihočeský krajský výbor hnutí Starostové a nezávislí (STAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.