Sekaninová (ČSSD): Volby nejsou televizní Superstar

10.10.2012 13:24

Je to špatná zpráva, ale ekonomická krize v naší republice se stále prohlubuje. Pravice se nás snaží přesvědčit, že problémy vzniklé nenasytností bank a finančních institucí musíme zaplatit my všichni a že nejlepším lékem je šetření.

Sekaninová (ČSSD): Volby nejsou televizní Superstar
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka za ČSSD Božena Sekaninová

Nikdo nepochybuje, že reformy jsou třeba. Je na občanech, aby si zvolili, jaké budou, komu a čemu budou sloužit. Představu reforem současné vlády již známe. Naše ekonomika přitom dál klesá, zatímco třeba levicové Slovensko premiéra Roberta Fica, které uvalilo na banky nové vysoké daně, roste o tři procenta…

Potřeby a zájmy občanů jsou pro současnou Nečasovu vládu až na posledním místě. Zaklíná se teorií “neviditelné ruky trhu“, která však jaksi nefunguje, a naše ekonomická situace se stále zhoršuje. Zdá se, že je pro ni nepodstatné, jak se žije lidem z důchodu nebo z obyčejného platu. Šetří se právě na nich, tam, kde se nabízí cesta nejmenšího odporu. Jenže opravdu máme k dispozici málo peněz?   

Jak kde. Jsme svědky bezbřehého plýtvání, obrovské korupce a rozkrádání veřejných prostředků. Obce a starostové si stěžují, že systém dotací je pro ně mnohdy dražší a komplikovanější než přímá investice.

Více než kdy dříve tak začínáme rozumět Masarykovu: Nebát se a nekrást. I za první republiky se totiž kradlo a defraudovalo a stejně jako dnes bylo důležité, na jakou stranu se politik postaví. Zda ho zláká zlo a osobní prospěch, nebo dá přednost čistému svědomí a práci pro lidi. Stejně jako tehdy je to i dnes věcí každého jednotlivého voleného zástupce, jeho svědomí a pokory. A vybíráme je my všichni, občané České republiky. Máme právo si zvolit svoji cestu.

Ve volbách často podléháme reklamním kampaním a slibům. Určitě je těžké poznat, kdo lépe hájí náš zájem. Každý politik ale má svou minulost a volič život i práci kandidátů vidí a stejně tak politických stran.

Volby nejsou televizní Superstar, ale odpovědné rozhodování o tom, jak každý z nás chce žít, jaké zájmy má jeho volený zástupce prosazovat. U ČSSD jsou principy jednoduché. Již naši otcové a dědové, když ji zakládali, vnesli do společnosti principy solidarity. Každý člověk má pro nás význam. Odmítáme podléhat názorům, že pouze vyvolení mají právo na slušný život. To se opravdu chceme vrátit o dvě století zpět?

Je důležité, aby lidé měli stejnou a férovou šanci slušně žít. Aby mohli získat práci, posílat děti do dobrých škol, spolehnout se na kvalitní a dostupnou lékařskou pomoc. Pohodlně a včas se dopravit do zaměstnání. Procházet se po bezpečných ulicích, dýchat čistý vzduch, pít nejedovatou vodu nebo třeba i alkohol a jíst nezávadné potraviny. Vědět, že spravedlnost je pro všechny.

O základních nastaveních společnosti, o zákonech, se rozhoduje v Poslanecké sněmovně a Senátu Parlamentu ČR. V minulém období jsem se principy občanské solidární společnosti snažila prosazovat právě v Senátu. Považuji za důležité poděkovat všem, kteří mi svými podněty a někdy i stížnostmi pomáhali v rozhodování.

Opírám se o výsledky své dosavadní práce a věřím, že společně s vámi se nám podaří uhájit slušnou společnost.
Božena Sekaninová

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Božena Sekaninová - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…