Senát: Koeficient výpočtu platové základny soudců se zvýší o 0,25 násobek

28.12.2012 21:32

Senát dnes podpořil novelu zákona, podle které bude od ledna možné počítat výši platové základny, ze které se určují platy soudců a zprostředkovaně i státních zástupců.

Senát: Koeficient výpočtu platové základny soudců se zvýší o 0,25 násobek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu

Nové kritérium senátoři ponechali stanovené jako 2,75násobek průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře dosažené podle zveřejněných údajů Českého statistického úřadu za předminulý kalendářní rok, tedy za rok 2010.

Ministerstvo spravedlnosti se v celém procesu projednávání přiklánělo k variantě, aby soudcům byla stanovena výše platové základny jako trojnásobek a toto své stanovisko ministr spravedlnosti Pavel Blažek nemění.

Odůvodnění:

V nálezu sp. zn. Pl. ÚS 13/08 ze dne 2. 3. 2010 (N 36/56 SbNU 405; 104/2010 Sb.), Ústavní soud zcela jasně dovodil, že „krok zákonodárce, jímž (by) nikoliv k pozastavení tempa růstu platu soudců, nýbrž k byť i jen částečnému odnětí již dosažené úrovně jejich materiálního zabezpečení, stěží by mohl Ústavní soud z hlediska principů demokratického právního státu aprobovat. Zvláště to platí, pokud by se ukázalo, že takováto zásadně nepřípustná restrikce zasahuje toliko nebo především příjmové poměry soudců, a nikoliv současně příjmy jiných „služebníků“ státu“. Výše uvedené Ústavní soud potvrdil rovněž nálezem sp. zn. Pl. ÚS 33/11 ze dne 3. 5. 2012 (181/2012 Sb.).

Platová základna pro výpočet platů ústavních činitelů byla už v minulosti stanovena na trojnásobek průměrného výdělku fyzických osob v nepodnikatelské sféře. Novelizace, která prošla schvalovacím procesem v obou komorách parlamentu, se tak zdá být v rozporu s nálezy Ústavního soudu.  Novela nyní čeká na podpis prezidenta. Ze strany soudců lze ale očekávat značné množství soudních sporů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Okrádání důchodců asistovat nebudeme

11:17 Babiš (ANO): Okrádání důchodců asistovat nebudeme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě vlády Petra Fialy