Šilar: Evropská občanská iniciativa? Jako hra „člověče, nezlob se“

24.03.2012 17:15

O tomto víkendu dojde opět ke změně času. Posuneme ručičky na hodinkách o hodinu vpřed, a tak si znovu zpřeházíme přirozený stav našich hodin vnitřních.

Šilar: Evropská občanská iniciativa? Jako hra „člověče, nezlob se“
Foto: Senat.cz
Popisek: Senátor Petr Šilar (KDU-ČSL)

Po letech však konečně nastala doba, kdy můžeme tento byrokratický výmysl odstranit. Občanská iniciativa ONLY ONE TIME - JEN JEDEN ČAS, pod záštitou senátora Petra Šilara k tomu směřuje. Dosáhnout toho ale musí složitou administrativní procedurou, nazvanou Evropská občanská iniciativa.

Senátor Petr Šilar, známý svým bojem za jeden čas, k tomu říká:"Abychom dosáhli kýženého výsledku jednoho času, bez jarního a podzimního střídání, musíme přesně splnit všechny náležitostí a formální požadavky Evropské občanské iniciativy (EOI). Musíme se držet přesně stanoveného harmonogramu připraveného Evropskou komisí. Nesmíme si dovolit chybu nebo manipulaci s podpisy a s čísly identifikačních dokladů jednotlivých signatářů naši občanské iniciativy JEN JEDEN ČAS. Na cestě k vytouženému cíly nás čeká mnoho překážek. Celý postup je jako hra "Člověče nezlob se" - na každém kroku na nás číhá nebezpečí, že se budeme muset vrátit zpět na začátek celé "hry". Kromě toho hrozí stotisícové finanční sankce a trestní postih," varuje Petr Šilar.

Přesto věří v úspěch celé akce. Široká veřejnost tomuto projektu projevuje podporu. Důležité je mít na paměti, že Evropské občanské iniciativy bude možné registrovat až od 1. dubna 2012. Až tehdy vstoupí v platnost nařízení stanovující příslušné postupy a podmínky.

Nejprve čeká iniciativu ONLY ONE TIME - JEN JEDEN ČAS příprava a ustanovení výboru občanů, tzn. sedm občanů z EU zastupujících sedm států (zde rozhoduje bydliště) mohou mít stejné občanství, od 18 let (v Rakousku je spodní věková hranice 16 let) a v žádném případě to nesmí být poslanci Evropského parlamentu. Jakmile vznikne výbor, tak si volí zástupce a náhradníky a ti jsou poté určeni pro komunikaci s EU.

Časový plán, který je dán EU pro realizaci Evropské občanské iniciativy (EOI) vypadá přibližně takto:

* 1.4.2012 - registrace iniciativy (do 2 měsíců má Komise odpovědět)
* 1.6.2012 - potvrzení použitelnosti elektronického systému pro sběr prohlášení o podpoře (1 měsíc)
* 1. 7. 2012 - Sběr prohlášení o podpoře - signatáři musí poskytnout k podpisu EOI číslo svého identifikačního dokladu, každý stát EU má svá specifická pravidla (po dobu 12 měsíců)
* 1.7.2013 - ukončení sběru podpory, zahájení ověřování prohlášení o podpoře (3 měsíce)
* 1.10.2013 - předložení občanské iniciativy komisi, Posouzení komisí a odpověď (3 měsíce)
* 1.1.2014 - Pokud komise rozhodne návrhem se zabývat, začíná legislativní proces EU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cesta odpovědné společnosti: Mýtus Ruska jako všeho schopného agresora a původce všeho zla

20:18 Cesta odpovědné společnosti: Mýtus Ruska jako všeho schopného agresora a původce všeho zla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozpadu společnosti a jejích hodnot.