Šilar: Vyzývám k razantnímu postupu vůči ministru Bendlovi a řediteli LČR

15.08.2012 21:40

Otevřený dopis Petra Šilara (předsedy Komise pro rozvoj venkova Senátu PČR) premiéru Nečasovi v souvislosti s přerušeným bodem jednání vlády o situaci v Lesích ČR.

Šilar: Vyzývám k razantnímu postupu vůči ministru Bendlovi a řediteli LČR
Foto: Senat.cz
Popisek: Senátor Petr Šilar (KDU-ČSL)

Vážený pane premiére,

dne 4. července 2012 Vláda přerušila projednávání zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu o kontrole hospodaření ve státním podniku Lesy ČR. Podle informací z médií si ministři vyžádali k projednávanému bodu další podklady a stanoviska.

Rád bych Vás v této souvislosti seznámil s tím, že jsem nejvyššímu státnímu zástupci JUDr. Pavlu Zemanovi předal návrh na zahájení trestního stíhání, které obsahuje 4 základní body:

 1) řešení insolvence společnosti CE WOOD
 2) zadávací řízení na provádění lesnických prací od roku 2012, při kterém bylo využito neveřejného jednacího řízení
 3) předražené zakázky IT od firem DYNN a.s. a Time Import a.s
 4) směna pozemků v lukrativní oboře Radějov

Na základě svého podání jsem dne 29. 6. 2012 obdržel vyrozumění, ve kterém mi bylo sděleno, že Policie ČR zahájila v dané věci šetření a o jeho výsledku budu informován. Jelikož body 1 a 2 byly předmětem i jiných podání, vyšetřovatelé se nově zaměřují zejména na následující oblasti:

Kauza nákupu informačních technologií

LČR nakoupily v roce 2009 od firem DYNN a.s. a Time Import a.s. (personálně a majetkově propojené - vzniklé z firmy QRIS a.s.) v roce 2009 služby a plnění v IT v celkové hodnotě cca 630 mil. Kč. Jednalo se o zřízení služby systémového integrátora a služby Help desk. Tento vágní název znamenal v praxi to, že data dosud zasílaná z organizačních jednotek na centrální server na ředitelství LČR se nyní zasílají přes vložený mezičlánek - datové centrum, kde má také fungovat on-line poradenství. Odborníci na IT se shodují, že se jedná o zbytečnou a účelovou úpravu, která slouží pouze k odlivu finančních prostředků ve prospěch firmy DYNN a.s. Pokud pomineme zbytečnost této úpravy, cena za zřízení tohoto centra je odborníky odhadována pouze v řádu milionů Kč. Navíc zakázka, za kterou LČR zaplatily neuvěřitelných 630 mil. Kč, byla zadána bez výběrového řízení, čímž byl jednoznačně porušen zákon č.137/2006 Sb. o veřejných zakázkách. Toto centrum je dnes provozováno opět firmou DYNN při měsíční fakturaci 7 mil. Kč za tuto službu. Tato částka nemá žádné nákladové opodstatnění. Důkazem může být prověření systému nezávislým odborníkem a kontrola nákladů u firmy DYNN a Time Import, které pořízení a provoz tohoto zbytečného mezičlánku skutečně stál.

Jen pro srovnání lze uvést, že ještě v nedávné době stál celkový provoz IT včetně nákupu SW a HW cca 40 mil. Kč/rok.

Bez zajímavosti není ani to, že v roce 2009 LČR zakoupily od firmy Dynn a.s. dokument s názvem "Strategie informačních a komunikačních systémů LČR", jehož zpracovatelem byl Martin Stuffi - a to za 1,99 mil. Kč. O dva roky později dokument stejného názvu a obsahu dodává firma Time Import a.s. (řešitel opět Martin Stufi), tentokrát za necelých 15 mil. Kč. Dokument svým obsahem neodpovídá ani původní ceně.

Směna pozemků v oboře Radějov

LČR směnily v roce 2010 s fyzickou osobou 1077 ha v lukrativní oboře za 1410 ha lesů, které jsou rozmístěny na devíti katastrálních územích v rámci pěti krajů! V oboře Radějov byl pronajmut výkon práva myslivosti v ročním nájmu 1,5 mil Kč. Další ztrátou je nižší výnos z běžného lesnického hospodaření. Podle závěrů NKÚ vzniká LČR touto směnou každoroční škoda nejméně 1,5 mil Kč.

Považuji za potřebné informovat Vás o tom, že ve státním podniku LČR probíhá na základě mého podání výše zmíněné šetření.

Na závěr bych rád vyjádřil přesvědčení, že vzhledem k přetrvávajícím problémům ve státních lesích podniknete razantní kroky vůči generálnímu řediteli LČR, resp. ministru zemědělství, který je zřizovatelem tohoto státního podniku. Vaše dosavadní pasivita v této věci a doslova netečnost celé Vlády je pro mě velice nepříjemným překvapením. Jelikož celou situaci v LČR považuji za krajně znepokojující, budu o Vašem postupu informovat prostřednictvím médií veřejnost.

S úctou        

Petr Šilar

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…