Skopal (ČSSD): Zamyšlení před Svátkem matek

10.05.2012 11:07

Po březnovém Mezinárodním dni žen je teď za dveřmi májový Den matek.

Skopal (ČSSD): Zamyšlení před Svátkem matek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matka s novorozencem

Hezký svátek, který přímo vybízí k tomu, abychom víc než jindy mysleli nejen na svoje maminky, ale na ženy vůbec.

Kytice a bonboniéra samozřejmě potěší vždycky, ale nezbaví obdarovanou životních, respektive existenčních starostí. A na mnohé ženy jich současná doba naložila tolik, že se s nimi perou velmi těžce.

Jen najít na Znojemsku práci je obtížné. Vyprávět by o tom mohly nejen ženy, kterým je kolem padesáti let. A bohužel stále platí, že zaměstnavatelé si cení ženské práce méně než té mužské, i když mnohé průzkumy prokázaly, jak svědomité a inovativní dokážou ženy být při plnění pracovních úkolů.

Ani mladé maminky nemají vždycky na růžích ustláno. O porodném se jim dnes může v naprosté většině případů jenom zdát, práce na zkrácený úvazek je stále spíš zbožným přáním a dostat dítě do mateřské školy také není samozřejmé. Všichni víme, jak těžké to mají (a ještě budou mít) důchodci. O problémech mladých rodin s dětmi se ale stále mluví jen okrajově.  A přitom nejen nízkopříjmové skupiny, ale dnes už i ti, kteří domů nosí pravidelně platy, musí obrátit každou korunu, než ji vydají. Stoupající životní náklady a klesající příjmy na optimismu rozhodně nepřidají. Znojemsko je přitom oblast, kde průměrné výdělky patří k těm nižším. Srovnání se Středočeským krajem či dokonce s Prahou leckomu pořádně zvedne tlak.

Přesto (nebo právě proto) si dovoluji popřát ženám - a hlavně matkám -  k jejich svátku hodně zdraví, radost z dětí, ale také trpělivost a sílu. Budete ji v této nelehké době potřebovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…