Šlégr: Za Davida Ratha se zavazuji zejména kvůli jeho rodině

08.08.2012 14:00

Koncem minulého týdne jsem po setkání s právním zástupcem Davida Ratha podepsal prohlášení o záruce, čímž jsem stvrdil, že jsem ochoten převzít záruku za chování poslance Davida Ratha v případě jeho propuštění z vazby.

Šlégr: Za Davida Ratha se zavazuji zejména kvůli jeho rodině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Šlégr

Chci tímto svým krokem přispět k tomu, aby měl David Rath alespoň částečnou možnost většího kontaktu se svou rodinou, především se svými dvěma syny.

Jako milující otec si umím představit, jak stresující a zničující musí být pocit naprostého odloučení od dětí a blízké rodiny, který postihl Davida Ratha kvůli uvalení vazby, kdy je jeho styk s rodinou omezen na úplné minimum.

Nečiním tak jako blízký přítel Davida Ratha, nečiním tak ani proto, že bych tím chtěl vynášet jakékoliv soudy nad tím, co David Rath učinil nebo neučinil. Jsem přesvědčen o tom, že pobyt Davida Ratha ve vazbě, kdy je mu zamezen prakticky jakýkoliv styk s rodinou, není nadále nutný. Pochybuji o tom, že by chtěl David Rath uprchnout ze země. Zcela jistě také nemůže pokračovat v trestné činnosti v souvislosti s projektem rekonstrukce zámku Buštěhrad, kvůli němuž ostatně čelí vazebnímu stíhání.

Co se týče možného ovlivňování svědků: jsme dennodenně svědky – podle mého názoru naprosto skandálních – úniků částí policejního spisu do médií, což případné svědky ovlivňuje zaručeně, aniž by s tím kdokoliv něco dělal. A to ve chvíli, kdy tento spis v jeho kompletní podobě nemají ani obhájci Davida Ratha.

V neposlední řadě jsou zde příklady naprosto nerovného přístupu k využívání vazby, kdy například opilý řidič někoho srazí a nejen, že mu není odebrán řidičský průkaz, ale dobu vyšetřování tráví naprosto svobodně u moře v Chorvatsku.

Ačkoliv podstupuji riziko veřejného pohoršení tím, že se zastávám obviněného, má čest mi velí toto riziko podstoupit. Už kvůli synům a rodině Davida Ratha mi to za to stojí.

Jiří Šlégr, místopředseda NS-LEV 21 a poslanec Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.