Sobotka: Bárta i Škárka by měli ihned rezignovat a VV musí pryč z vlády

13.04.2012 14:43

Sociální demokracie upozorňovala premiéra Petra Nečase na rizika spojená s účastí „politické strany“ Věci veřejné ve vládě již před dvěma roky.

Sobotka: Bárta i Škárka by měli ihned rezignovat a VV musí pryč z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Poukazovali jsme rovněž na nebezpečí, spojené s pronikáním lidí, spojených s bezpečnostní agenturou ABL  do státní správy. Dnešní rozsudek jen potvrdil ty nejhorší obavy a podezření, které byly s fungováním VV na naší politické scéně spojeny.

ČSSD požaduje okamžitý zásah premiéra Petra Nečase a rychlé ukončení vládní koalice, opírající se o stranu, jejíž zakladatel, privátní majitel a faktický předseda Vít Bárta byl právě odsouzen za uplácení v politice. Věci veřejné, vybudované jako podnikatelský projekt bezpečnostní agentury, založené na špiclování, uplácení a dalších mafiánských praktikách, se nemohou podílet na dalším fungování jakékoliv demokratické vlády.

Je v zájmu politické kultury v naší zemi, aby z vlády odešli všichni, kdo byli s privatizací politiky a fungováním VV jakýmkoliv způsobem spojeni. Ani Radek John, ani Karolína Peake se dnes opravdu nemohou tvářit, že s Vítem Bártou a jeho privátním podnikem VV nemají nic společného. Zejména v situaci, kdy na veřejnost stále více pronikají informace o tom, že za vznikem a financováním VV ve skutečnosti stojí i pražští „kmotři“ ODS, podnikatelé Janoušek a Hrdlička.
ČSSD rovněž požaduje, aby se ODS a TOP 09 jasně vypořádaly s vážnými podezřeními, které jsou spojeny s netransparentním a krajně podezřelým „panamským financováním“ VV v roce 2011. Je nepřijatelné, aby se strana, financovaná anonymními či evidentně nastrčenými osobami, podílela na klíčových rozhodnutích, týkajících se státu a veřejných rozpočtů.

Poslanci, zvolení za VV, Bárta a Škárka, by měli neprodleně rezignovat na poslanecký mandát. Není možné, aby poslanec Bárta, který opakovaně veřejně tvrdil, že v případě svého odsouzení odejde z politiky, v politice nakonec zůstal a dál jako poslanec ovlivňoval fungování poslaneckého klubu VV a tím i celé vládní koalice.

ČSSD navrhuje ODS a TOP 09 jako jediné poctivě východisko ze současné morální krize vládní politiky, kterou odsouzení poslanců Bárty a Škárky jen prohloubilo, dohodu o nových volbách do Poslanecké sněmovny v co nejkratším červnovém termínu.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): A opět se to nešafne...

16:21 Havlíček (ANO): A opět se to nešafne...

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu