Sobotka (ČSSD): Členové mandátového a imunitního výboru proti Johnovi nic nemají

09.11.2012 14:00

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 11. 2012

Sobotka (ČSSD): Členové  mandátového a imunitního výboru proti Johnovi nic nemají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, já zde vystupuji jednak jako předseda mandátového a imunitního výboru, kterého se tato změna přímo týká, a jednak jako opoziční poslanec, který tady zastupuje Českou stranu sociálně demokratickou.

Musím říci, že pro mě jako pro předsedu mandátového a imunitního výboru je to nová informace. Na půdě mandátového a imunitního výboru na toto téma žádná neproběhla rozprava, která by se týkala nějakých výhrad, které by měli ostatní členové mandátového a imunitního výboru vůči působení poslance Radka Johna v mandátovém a imunitním výboru. O tom bych vás chtěl všechny informovat.

Současně musím říci, že mi nejsou známy žádné důvody, které by měly vést k odvolání poslance Radka Johna z mandátového a imunitního výboru. Já bych rád požádal stranu TOP 09, aby sdělila důvody, na základě kterých navrhuje takovouto změnu. Já bych to nežádal v situaci, kdy by odvolání Radka Johna požadoval jeho poslanecký klub, tzn. poslanecký klub strany Věci veřejné, protože Věci veřejné, ať už se mi to líbí nebo ne, já jsem z toho žádnou velkou radost neměl, ale Věci veřejné se staly parlamentní stranou, legálně tady vytvořily poslanecký klub a legálně nominovaly své zástupce do výboru Poslanecké sněmovny.

Já bych neměl námitky v situaci, kdy by např. některý z poslanců opustil poslanecký klub, za který byl zvolen, opustil politickou stranu, za kterou byl zvolen, a tato politická strana následně požadovala, aby místo ve výboru, které tento poslanec zastává, obdržel její poslanec. *

To si myslím, že je také v pořádku, protože poslanci by podle mého názoru měli v Poslanecké sněmovně působit v klubech stran, za které byli zvoleni, a neměli by se tady volně pohybovat po půdě Poslanecké sněmovny a vytvářet nové politické strany, které nedostaly žádný mandát od voličů. A jestliže se poslanec rozhodne, že svoji stranu opustí, založí nějakou úplně novou, originální politickou stranu, tak podle mého názoru ztrácí nárok na to, aby svoji původní politickou stranu nadále ve výboru reprezentoval. I tady bych chápal, kdyby byl předložen návrh na tyto změny a konec konců my jsme také již v tomto volebním období takovéto změny ve výborech prováděli.

To, čemu nerozumím, je fakt, že zcela jiný klub politické strany navrhuje vyřazení poslance jiné politické formace tady na půdě Poslanecké sněmovny a shodou okolností je to navíc ještě střet mezi vládou a opozicí. To znamená, vládní strana, spoléhajíc na to, že má dočasnou většinu tady v Poslanecké sněmovně, tak se rozhodne udělat si pořádek a rozhodne se vyjmout opozičního poslance z výboru. Zatím k tomu nebyly uvedeny žádné důvody, a já bych velmi požádal stranu TOP 09, aby tady zveřejnila důvody, které ji k tomuto rozhodnutí vedou. Já myslím, že to je novinka v politické kultuře Poslanecké sněmovny, a neměli bychom na ni přistoupit jen tak bez rozmyslu, protože to může založit určitý precedens a může se stát, že například v příštím volebním období se stejně bezohledně bude nová vládní většina chovat k současné vládní většině. A myslím si, že to by dobře nebylo.

Pro kulturu Poslanecké sněmovny, pro naši vzájemnou komunikaci a spolupráci by bylo podle mého názoru mnohem užitečnější, kdybychom se drželi principu, že tyto nominace by měly realizovat politické strany, které byly zvoleny do Poslanecké sněmovny a měl by se respektovat přirozený stav, který se ve Sněmovně vytvořil na základě rozhodnutí voličů. Cokoliv jiného, cokoliv nad rámec respektování stavu, který se vytvořil rozhodnutím voličů, zavání snahou zneužívat pozice většiny na půdě této Poslanecké sněmovny.

Chtěl bych vyzvat TOP 09, aby v zájmu politické kultury a zachování slušné politické kultury v Poslanecké sněmovně tento návrh stáhla. Byl by to podle mého názoru nejlepší krok, abychom tady o této věci vůbec nemuseli hlasovat. V situaci, kdy budeme přehlasováni - já musím říci, že my s tím nesouhlasíme, aby se tady takovýmto způsobem zacházelo s poslanci v Poslanecké sněmovně - pokud budeme přehlasováni, tak já to vnímám jako určitý precedens, na základě kterého bude možno postupovat i v příštím volebním období. A jestliže si vládní většina, pokud tady bude v Poslanecké sněmovně odlišná od té současné, rozhodne udělat si pořádek, vyřídit si účty s nepohodlnými opozičními poslanci, pak bude moci těžko kdokoli cokoli namítat, protože se řekne "no, podívejte se, přece v minulém volebním období se takto zacházelo s nepohodlným poslancem Johnem a vyřadil se z výboru bez toho, aniž by se uvedly jakékoliv argumenty, a nebo existovaly jakékoli zákonné důvody".

Já samozřejmě politicky s panem poslancem Johnem se neshodnu, ale myslím si, jako předseda mandátového a imunitního výboru, že by takovýmto způsobem bez řádných důvodů do složení mandátového a imunitního výboru nemělo být zasahováno.

Děkuji. (Potlesk poslanců klubu ČSSD a VV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Husák byl proti Bruselu rozumný hospodář

15:14 Okamura (SPD): Husák byl proti Bruselu rozumný hospodář

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k závislosti České republiky na západních mocnostech