Sobotka (ČSSD): Pan Drábek celou situaci na Úřadech práce lakuje narůžovo

08.02.2012 11:12

Projev na 33. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 2. 2012

Sobotka (ČSSD): Pan Drábek celou situaci na Úřadech práce lakuje narůžovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Hezké ráno.

Kolegové, kolegyně, vážená vládo, vážený pane místopředsedo, dovolte mi, abych požádal o zařazení nového bodu.

Jsem velmi rád, že je tady mezi námi jako zástupce vlády i pan ministr práce a sociálních věcí Drábek, protože ten bod, který bych chtěl zařadit, se týká jeho úřadu. Chtěl bych ho zařadit jako první bod po pevně zařazených bodech dnes na dnešní program schůze Poslanecké sněmovny.

Název bodu, který bych chtěl navrhnout, je "Pravda o situaci na úřadech práce". Čili název tohoto bodu by byl "Pravda o situaci na úřadech práce" s tím, že bych rád požádal, aby v rámci tohoto bodu vystoupil ministr práce a sociálních věcí pan Drábek a podal nám informaci o tom, co se skutečně děje na úřadech práce.

Dovolte mi, abych tento návrh stručně odůvodnil. My jsme téměř každý den konfrontováni s tiskovými konferencemi, které pořádá pan ministr Drábek proto, aby přesvědčil veřejnost o tom, že se situace už usadila, že se nic neděje, problémy jsou vyřešené, všechny dávky jsou vyplacené, na úřadech práce panuje idylické prostředí, zaměstnanci téměř nemají do čeho píchnout, žádné krabice s formuláři nikde nejsou, informační systémy fungují perfektně.

To je stručně řečeno obsah tiskových konferencí, které jsou organizovány. Konec konců včera v odpoledních hodinách byla podobná tisková konference organizována i tady v Poslanecké sněmovně.

Musím říci, že bych rád využil této příležitosti také proto, že dnes odpoledne zasedá vláda a určitě by bylo dobře, aby i členové vlády slyšeli tady na půdě Poslanecké sněmovny něco více o tom, co se skutečně odehrává na úřadech práce.

My jsme přesvědčeni jako sociální demokraté, že pan Drábek celou situaci stručně řečeno lakuje narůžovo. Neříká pravdu. Dalo by se říci dokonce, že lže o situaci na úřadech práce, a to velmi systematicky. Prostě dělá všechno pro to, aby vyvrátil informace, které pronikají ze systému úřadů práce směrem k veřejnosti, i když je tam samozřejmě atmosféra strachu, i když se lidé bojí cokoliv říkat, aby nepřišli o místo, protože v době vysoké nezaměstnanosti i to místo na úřadu práce je něco, co má pro řadu lidí existenční význam a existenční smysl. Ale i v této atmosféře strachu se objevují informace, které ukazují, jaká je skutečná realita, a že to, co se děje na úřadech práce, je v naprostém rozporu s tím, co říká pan ministr Drábek.

Pan ministr Drábek také uklidnil koaliční partnery. Zdá se, že ministr Drábek také uklidnil vládu, slibuje, že všechno bude v pořádku. Trošku je problém v tom, že se neustále mění termín, kdy to v tom pořádku bude. Nejprve ministr Drábek mluvil o tom, že kritický je leden a všechno se usadí v únoru. Pak se udělala dohoda se zástupci odborů, kde se říká, že se všechno usadí v dubnu. Ale je otázka, jestli to není zase jenom získávání času a odkládání řešení problému.
Musím říci, že se mi zcela náhodně dostala do rukou situační zpráva, možná část situační zprávy z pondělí tohoto týdne. Je to informace ze 6. února, to je pondělí, a je to jakýsi monitoring problémů, které existují v rámci fungování informačního systému a aplikací informačního systému na úřadech práce.

A já si myslím, že je zbytečné, abych dále zde hovořil a uváděl argumenty, ale chtěl bych vám jenom přečíst, jak taková situační zpráva vypadá. Přečtu vám, jak taková situační zpráva vypadá a požádal bych zejména koaliční poslance, aby poslouchali, protože si myslím, že ani vám váš vlastní ministr neříká pravdu o tom, co se skutečně na úřadech práce odehrává a s jak velkými problémy tam zaměstnanci musí každý den zápasit.

Stav aplikace po servisním oknu 6. února 2012. Kontaktní pracoviště Žďár nad Sázavou. Systémová chyba.

V Havlíčkově Brodě se sice lze připojit, ale při pokusu o hledání padá a padá, stav začíná být neudržitelný.

Stejný problém máme v Děčíně.

To my se připojíme, ale potom dlouze loudíme, a stejně nic. Zdravím ze Zlína.

V Plzni je situace zoufalá. Jsme na zhroucení, nevíme jak dál, už nám docházejí síly. Od rána neustále výpadky, když už jsme funkční, tak hrozně pomalu. Takhle se pracovat nedá. To je Plzeň.

V Olomouci se k aplikaci opět nelze připojit.

Stav v Pelhřimově hodnotíme jako horší než dopoledne. Aplikace pomalejší a pomalejší, padá s větší četností než dopoledne, nejdou vyhledávat lidi. Pokud si zadáte vyhledat podle rodných čísel, po třech minutách točení kolečka spadnete do systémové chyby. Někdy se daří vyhledat podle příjmení a jména, ale to trvá dlouho a nesmí to být Novák nebo podobně. Prosíme, nešlo by s tím něco dělat? Takto se nedá pracovat. To je Pelhřimov.

Stav je stejný i na kontaktním pracovišti Humpolec. Tak už nám to také začalo zlobit, padá, odskakuje kurzor při editaci rozhodnutí, zamrzá a podobně.
Praha. Dobrý den. Ve Středočeském kraji situace stejná. Někde naopak došlo ještě ke zhoršení. Vše jde velice pomalu, aplikace padá, hlásí systémovou chybu, někde se nemohou vůbec přihlásit. To byl Středočeský kraj.

Kontaktní pracoviště Rakovník. Těžko se poznává servisní okno od normálního provozu.

Vlašim. Padá, padá a padá.

Kralupy nad Vltavou. Systém je pomalý a stále vypadává.

My to samé, někomu se od rána dosud nepodařilo vůbec přihlásit. To je Praha východ.
 
Takže, kolegové a kolegyně, vážená vládo, já bych skutečně požádal i na základě této informace o zařazení bodu, který by se jmenoval Pravda o situaci na úřadech práce. Myslím, že to, co říká a opakovaně uvádí ministr Drábek na svých tiskových konferencích směrem k veřejnosti, na jednání vlády, na jednání koaliční K9, tady v Poslanecké sněmovně, není pravda, nevychází to z reálného stavu na úřadech práce. To, co já jsem zde uvedl, je informace, která je z pondělí tohoto týdne.

Připomínám, že před týdnem slíbil ministr Drábek, že už si v únoru situace "sedne". Takovýmto způsobem si situace sedla.

Musím říci, že na nás se i v této atmosféře obracejí různí zaměstnanci úřadů práce, posílají nám maily, píší dopisy. Ta situace je skutečně katastrofální, neudržitelná, a oni nás žádají jako své poslance, abychom zasáhli, abychom s tím něco udělali. To je prostě obrovská bezmoc, kdy oni sedí na úřadech práce, vidí, že se situace nelepší a současně na ČT 24 sledují usměvavého pana ministra, který říká "všechno je v pořádku, nic se neděje, systém funguje normálně, buďte spokojení, všechny dávky jsme odeslali". A pak si zase čteme na facebooku, čteme si na internetu prohlášení lidí, kterým ještě stále finanční prostředky nedošly, čteme si informace z azylových domů, kde se skládají, kde přijímají potravinovou pomoc, aby řešili problém opuštěných matek s dětmi, kterým prostě nedorazily včas finanční prostředky.

Já si myslím, že my musíme plnit kontrolní roli, a jestliže se vláda nechala ukolébat prohlášeními ministra Drábka, tak Poslanecká sněmovna by měla vnímat realitu a měli bychom žádat ministra Drábka, aby nás pravdivě informoval o tom, co se vlastně stalo a co se děje na úřadech práce.

Děkuji. (Potlesk zleva.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…