Sobotka (ČSSD): Penze a staré chyby

23.01.2013 11:08

Reakce na text Zdeňka Pečeného (Ne)zájem o reformu penzí, který vyšel v E15 16.1.2013.

Sobotka (ČSSD): Penze a staré chyby
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

Česká reforma penzí připomíná šachistu, který studuje partie mistrů, aby se bezpečněji přiblížil k prohře. Nelze se divit občanům, že mají o druhý pilíř zanedbatelný zájem, když v okolních zemích stejný pokus za strašlivých fiskálních nákladů odpískali. Pro stát je tento systém drahý, protože peníze, které budou vyvedeny do fondů, je třeba v průběžném systému nahradit. Pouštět se do něčeho takového v době nedostatku peněz na zdravotnictví, školství či policii je nesmysl. A je to nesmysl i proto, že fondy nemají v krizi na čem vydělávat. Přitom na pojištěnce fondového systému je přeneseno veškeré riziko investic. Ale dnešní důchodci budou poškozeni také, protože vláda se bude hojit zpomalováním valorizací. Nikdo se proto nemůže divit, že ČSSD s touto reformou nesouhlasí. Žádala o její odklad, a když neuspěla, je odhodlána tento experiment zastavit, jakmile dostane příležitost. Není důvod, abychom i my opakovali špatnou zkušenost Slovenska, Polska nebo Maďarska. Teď se Zdeněk Pečený na stránkách E15 nad postojem ČSSD rozhořčuje a korunuje to tvrzením, že není správné, když se „bohatší skládají na penzi chudším“. Z logiky věci vyplývá, že většina občanů, která žije z podprůměrných příjmů, nebude hlasovat pro další zhoršení své situace. Vyhrocování společenské nerovnosti je zdrojem nestability, jejíž drsné projevy už Evropa zažila také. Ani tyto chyby není třeba opakovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.