Sobotka (ČSSD): Působení pana ministra Drábka a jeho náměstka patrně vejde do dějin

23.10.2012 16:39

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 23. 10. 2012

Sobotka (ČSSD): Působení pana ministra Drábka a jeho náměstka patrně vejde do dějin
Foto: ČSSD
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, já bych chtěl navrhnout zařazení dvou nových bodů. První by se týkal informace předsedy vlády o přípravě důchodové reformy. My jsme teď ve velmi zvláštní situaci. Od 1. ledna 2013 by měla být spuštěna tzv. důchodová reforma, kterou prosadila tato vládní koalice, ale v tuto chvíli ještě nemáme schváleny všechny potřebné legislativní návrhy a je otázka, jestli vůbec tedy bude možné tuto reformu od 1. ledna 2013, tak jak si ji vláda naplánovala, skutečně zahájit.

Je to samozřejmě velká míra nejistoty pro všechny občany ČR. Člověk by předpokládal, že se tedy teď bude vláda soustředit na to, aby občany poctivě a pravdivě informovala o tom, co jim takzvaná důchodová reforma může přinést, co jim může sebrat. A místo toho se v tuto chvíli objevila informace, kterou pokládám za velmi závažnou a kterou doposud nikdo ze členů vlády nevyvrátil. Minulý týden se v médiích objevila informace o tom, že během schvalování různých fází vládních daňových reforem a během schvalování důchodové reformy došlo k chybě v rámci návaznosti jednotlivých předpisů a v případě, že ta chyba nebude odstraněna do 1. ledna příštího roku, tak dojde k tomu, že osoby samostatně výdělečně činné budou do systému platit zhruba 8,5 % z vyměřovacího základu místo stávajících 28 % a osoby samostatně výdělečné činné, které se rozhodnou odejít do druhého pilíře, budou dokonce platit jenom 3,5 % místo stávajícího vyměřovacího základu.

To není žádná malá chyba nebo malá odchylka od stávajícího výběru, protože podle odhadů, které se opět objevily v médiích a ze strany vlády je vůbec nikdo nedementoval, by to znamenalo roční výpadek někde v řádu 15 až 20 miliard korun. Pokud si uvědomíme, že důchodový účet je v tuto chvíli v deficitu, který se pohybuje mezi 40-50 miliardami korun ročně, tak se domnívám, že další výpadek v rozsahu 20 miliard korun by samozřejmě znamenal vážný úder pro stabilitu veřejných rozpočtů. Tady se teď vede debata o daňovém balíčku, o státním rozpočtu, bavíme se o dopadech v řádu deseti patnácti miliard, ale tady hrozí téměř dvacetimiliardový výpadek a mám pocit, že to vládu nechává celkem v klidu. Já bych proto skutečně chtěl požádat o to, aby se předseda vlády na této schůzi Poslanecké sněmovny jasně vyjádřil k tomu, zda skutečně hrozí riziko takto velkého výpadku příjmů důchodového účtu a zda skutečně se vládní koalice dopustila takových chyb při schvalování důchodové reformy, že je vůbec něco takového možné. My jsme tady jako sociální demokraté opakovaně důchodovou reformu kritizovali, žádali jsme koalici, aby odložila její spuštění, konec konců dnes ještě tady předložíme Poslanecké sněmovně návrh zákona na odložení důchodové reformy o dva roky, protože jsme přesvědčeni, že není dobře připravena, ale tento argument, ta pochybnost, která se objevila v minulých dnech, si myslím, že dodává naší snaze o odložení celkové důchodové reformy velkou váhu.

Chci se zeptat předsedy vlády a byl bych rád, kdybychom k tomu udělali samostatný bod tak, aby se poslanci mohli vyjádřit, zda skutečně našemu důchodovému systému hrozí toto riziko v podobě dramatického snížení plateb osob samostatně výdělečně činných na důchodový účet. Navrhuji, abychom tento bod zařadili zítra dopoledne jako první bod. Pokud tam do té doby budou zařazeny jiné body, tak navrhuji zařadit jej zítra dopoledne po pevně zařazených bodech. To je první návrh. Bod by zněl informace předsedy vlády o přípravě důchodové reformy.

Druhý návrh na doplnění programu se týká problematiky, která už tady z různých aspektů byla dnes zmíněna zejména v souvislosti s tzv. kartou sociálních systémů známou jako sKarta. Já bych chtěl avizovat, že v Senátu již byl předložen návrh zákona, předložila ho skupina senátorů za sociální demokracii, který navrhuje omezit výrazným způsobem funkce takzvané sKarty a ponechat jejím prostřednictvím pouze výplatu dávek v hmotné nouzi. To si myslím, že by alespoň pro tuto chvíli mohlo vyřešit řadu problémů, které jsou na sKartě kritizovány, a nová vláda by pak mohla vyjednávat o úpravě smlouvy tak, aby sKarty mohly být úplně zrušeny.

Ale sKarty nejsou jediný problém, který se objevil v minulých měsících a fakticky v minulých dvou letech v souvislosti s působením pana ministra Drábka a jeho náměstka pana Šišky na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Hlavní problém jsme zažili na jaře letošního roku. Víte, že došlo ke kolapsu úřadů práce.

Následně byl problematizován a to z celé řady stran výběr dodavatelů pro nové informační systémy na úřadech práce, které zkolabovaly. Systémy na úřadech práce nefungují dodnes, to znamená, dodnes je vůbec problém vyplatit včas sociální dávky. Navíc je tady problém harmonizace mezi informačními systémy kolem sKarty a informačními systémy, které fungují na úřadech práce. I tady se objevují stížnosti ze strany zaměstnanců úřadu práce. Dověděli jsme se, že smlouva na sKarty byla uzavřena na úžasné období 12 let. To je skutečně standardní smlouva, která se uzavírá ve státní správě na takto dlouhé období 12 let. Setkali jsme se také s tím, že pan náměstek Šiška byl dokonce zadržen a obviněn. Já nevím, jestli je ještě stále náměstkem na Ministerstvu práce a sociálních věcí, jestli byl tedy řádným způsobem odvolán. To jsme se nedozvěděli. Máme tady zvláštní demisi-nedemisi ministra práce sociálních věcí Drábka, který sice oznámil, že z ministerstva odejde, ale stále na ministerstvu zůstává a dnes k mému překvapení dokonce přišel do Poslanecké sněmovny a sedí tady na místě, kde sedí členové vlády, ačkoliv všude v médiích už se o něm mluví jako o bývalém ministrovi práce a sociálních věcí. Ono to s tou minulostí a bývalostí zřejmě nebude tak horké.

Ale já si myslím, že působení pana ministra Drábka a jeho náměstka pana Šišky na Ministerstvu práce pravděpodobně vejde do dějin, protože jim se za poměrně krátké období podařilo zdevastovat řadu sociálních ochranných systémů, včetně do té doby fungujících úřadů práce, podařilo se jim prosadit zcela nový, já bych řekl dokonce mičurinský způsob zadávání veřejných zakázek na informační technologie bez toho, aniž by se muselo dělat jakékoliv výběrové řízení. A já se domnívám, že my bychom tuto zkušenost jako Poslanecká sněmovna, kterou jsme učinili s působením pana ministra Drábka a jeho náměstka Šišky na Ministerstvu práce, měli určitým způsobem zhodnotit. Pokládáme jako sociální demokraté za vhodné, abychom k tomu využili nástroj vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny, která by se zaměřila na působení ministra Drábka a náměstka Šišky na Ministerstvu práce a sociálních věcí, zejména s ohledem na změny v informačních technologiích.

Chci proto navrhnout zařazení nového bodu - Zřízení vyšetřovací komise ve věci působení ministra Drábka a náměstka Šišky na Ministerstvu práce a sociálních věcí, zejména v oblasti informačních technologií. Navrhuji zařadit tento bod na středu, tedy zítra jako první bod odpoledne. Chtěl bych také požádat všechny členy Poslanecké sněmovny, aby tento návrh podpořili.

Chci o to požádat zejména proto, že jako sociální demokraté jsme dlouhodobě, řadu měsíců, minimálně od začátku letošního roku upozorňovali na to, že se na Ministerstvu práce a sociálních věcí děje něco špatně. Víte, že byla podána řada podnětů směrem k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, policii, my jsme tady interpelovali na půdě Poslanecké sněmovny - celou tu dobu vládní koalice pana ministra Drábka a jeho náměstka Šišku držela a hájila. Dnes po řadě měsíců, kdy se ukazuje, že tam je skutečně problém, tak už jsou některé projekty pana Šišky a pana Drábka zpochybňovány, jako například sKarty, které konec konců těsně po porážce v krajských volbách zpochybnil dokonce i předseda vlády Nečas, který jinak pana ministra Drábka celou dobu v jeho funkci držel a podporoval.

Čili jestliže dnes už jsou veřejně tyto projekty kritizovány, jestliže dnes už se nebojí mluvit i řada zaměstnanců úřadů práce a ministerstva, jestliže dnes už policie tyto věci vyšetřuje, stálo by za to, aby Poslanecká sněmovna napravila svůj dluh, který vůči kontrole vlády má, a zřídila tuto vyšetřovací komisi.
Prosím tedy, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, vyjádřete se jasně k této věci, vyjádřete svůj postoj k tomu, co se dělo v uplynulých měsících na Ministerstvu práce a sociálních věcí, a podpořte zřízení vyšetřovací komise. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

17:04 Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…