Sobotka (ČSSD): Zanechala stopu

12.04.2013 22:30

Velikost Železné lady, bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové, spočívá i v tom, jak dokonale rozdělila svět na ty, kdo ji obdivují, a ty, kdo s ní nesouhlasí a považují její politiku za tragický omyl.

Sobotka (ČSSD): Zanechala stopu
Foto: ČSSD
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Její osobnost byla větší než její politika, po jejím odchodu z vedení trvalo britským konzervativcům skoro dvacet let, než se znovu dostali k moci.

Byla první ženou v dějinách Británie, která se nastěhovala do Downing Street 10, a na tento vrchol dokázala vystoupat z velice skromných a provinčních poměrů. Ani její politická kariéra nebyla přímočará. Nakonec se však v politice stala vzorem cílevědomého odhodlání, které dokázalo všechny tyto bariéry prorazit. To zaslouží respekt.

S obzvláštní a spornou tvrdostí vystupovala Železná lady proti odborům, které byly bojovým jádrem britské Strany práce. Ale třeba souboj s horníky jí usnadnil fakt, že Británie začala využívat ropná a plynová ložiska v Severním moři, a tak ji podpořil tlak konkurence.

Nicméně i v těchto průmyslových bitvách nacházíme stopu státníka – alespoň některé rány zhojil nástroj, který unikl pozornosti našich pravičáků. Byla jím aktivní politika zaměstnanosti, hustě budovaná síť kvalitně organizovaných a kompetentních úřadů práce. Jejich zkušenost nám premiérka Thatcherová nabídla při své první návštěvě Prahy roku 1990 a rovnou poslala i příslušného experta, který pomáhal české úřady práce budovat. Hodně z toho už stihla současná pravicová vláda za exministra Drábka zničit.

Margareta Thatcherová se v řadě oblastí ale také mýlila a nedohlédla zdaleka všechny následky svých kroků. Byla to její vyhroceně ideologická konzervativní politika privatizace, deregulace a volného trhu, která stála u zrodu obrovské světové finanční a hospodářské krize z roku 2008. Privatizace veřejných služeb, deregulace bank, rozbití společnosti na přehnaně soupeřící jednotlivce, to všechno hnalo svět do rizik, která nemohl unést.

Výsledkem je mimo jiné i obrovské prohloubení rozdílů mezi těmi nejbohatšími a chudnoucími středními vrstvami v posledních třiceti letech. Nenaplnitelná očekávání konzervativní politiky z 80. let minulého století charakterizuje ironický postřeh jednoho z ekonomů, že rozdíl mezi socialismem a kapitalismem je ten, že v kapitalismu jsou banky zestátněny, jenom když jsou ve ztrátě.

Nelze rovněž souhlasit s tvrzeními Thatcherové, že společnost neexistuje, že jsou jen zájmy jednotlivců. Nebo že evropská integrace nutně skončí katastrofou.

Přiznejme však první britské premiérce také schopnost dobře definovat svá politická východiska, čímž usnadnila práci těm, kdo se proti ní chtěli vyhranit. Zůstane v učebnicích jako příklad – doufejme – uzavřené historie. Zůstane osobností, se kterou na levici hluboce nesouhlasíme, ale musíme ji znát. Zanechala stopu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

20:18 Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě.