Sobotka: Nečasova vláda jen připravuje cestu extremistům

20.03.2012 19:00

Projev na 37. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 3. 2012.

Sobotka: Nečasova vláda jen připravuje cestu extremistům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Hezký večer. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dnes budeme hlasovat o návrhu, který předložil poslanecký klub České strany sociálně demokratické. Je to návrh, který je velmi jednoduchý, návrh na to, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyjádřila nedůvěru vládě České republiky.

My jsme přesvědčeni, že naše země, Česká republika, není po pěti letech vlády pravice v dobrém stavu. Jsme přesvědčeni jako sociální demokraté, že vláda nemá ve společnosti autoritu, vláda nemá vizi a nemá ani schopnost prosazovat správná strategická rozhodnutí. Zato má tato vláda neuvěřitelnou schopnost šířit kolem sebe chaos a zmatek. Zažíváme stagnaci ekonomiky, zažíváme letos poprvé po patnácti letech pokles reálných mezd, zažíváme dramatický nárůst zadlužení státu, růst nezaměstnanosti, zdražování zdravotní péče, zdražování sociálních služeb, zdražování potravin, vlastně zdražování téměř všeho. Není ale svobodná ani spravedlivá taková společnost, ve které je všechno nastaveno tak, aby lidé se středními a nízkými příjmy chudli a jejich zdroje se systematicky přesouvaly jen k úzké vrstvě těch nejbohatších. Tak to ale v naší zemi v posledních letech bohužel funguje.

Lidé přemýšlí o tom, co s nimi bude, až je školné, spoluúčast ve zdravotnictví, penzijní spoření, krátkodobá nezaměstnanost, ceny elektřiny, ceny tepla, nájmy, astronomická DPH, až je tohle všechno - a ten výčet by mohl být skutečně dlouhý - až je tohle všechno oškube. Až jim dojdou peníze, které dnes třeba ještě vyškrabují ze svých dlouholetých úspor, peníze, které si možná ještě dnes dokážou půjčit od přátel nebo příbuzných. Lidé přemýšlí, co s nimi bude, až nedokáží v tomto prostředí splácet hypotéku, auta na leasing nebo nájem. Není svobodná společnost, kde byla téměř pětina domácností vehnána do rukou predátorských exekutorů, do absolutní sociální pasti. Vláda, která tohle připustí, je opravdu a sociální a je také šílená, pokud si myslí, že jí to může dlouhodobě projít.

Zoufalí a vystrašení lidé se v posledních týdnech shromažďují na náměstích a jsou ochotni naslouchat v zásadě komukoliv, kdo volá po demisi Nečasova kabinetu. Avizovány jsou další velké sociální protesty na 27. března, na 21. dubna. My jsme přesvědčeni jako sociální demokraté, že odchod vlády a nové volby by mohly znamenat potřebnou společenskou katarzi. Pokud tato přirozená demokratická katarze nenastane, těžko říct, jakou formou se rostoucí frustrace z tzv. reforem mezi občany projeví a co to udělá s naší demokracií. A je docela možné, že dnešní nekomunikací a neschopností najít kompromis připravuje tato Nečasova vláda cestu budoucím nedemokratickým hnutím.

Pokud vláda neodstoupí sama, jsme to pouze my v Poslanecké sněmovně, kdo může podle ústavy našeho státu rozhodnout o její další existenci. Každý z vás tedy pravděpodobně ještě dnes večer vstane a buď se spojí s touto vládou a podpoří její politiku nebo se vysloví pro její odchod. Česká sociální demokracie jako hlavní opoziční strana navrhuje vyjádřit vládě Petra Nečase nedůvěru. Dovolte mi, abych uvedl několik těch nejvážnějších důvodů, které nás k tomuto rozhodnutí vedou.

Vláda Petra Nečase lže lidem. Před volbami lhali Petr Nečas a Miroslav Kalousek o tom, že nebudou zvyšovat daně. Lhali o tom, že zastaví zadlužování státu. Jaká je ale realita? Daně jdou nahoru každý rok. Stát za pět let zadlužili o půl biliónu korun. O půl biliónu korun! Když pravicová vláda přebírala zemi, byl veřejný dluh 28 %. Předají naši zemi s dluhem 45 %. Ministr Drábek lhal důchodcům o valorizaci důchodů. Premiér Nečas lže o příčinách problémů s čerpáním evropských fondů. A celá vláda společně lže lidem o církevních restitucích. Ale vláda, která lže vlastním občanům, nemá žádné právo pokračovat.


Reformy Nečasovy vlády nás dostaly do spirály poklesu a chudnutí. Už dneska je zřejmé, že celá takzvaná daňová reforma z roku 2008 byl jeden velký omyl. Na zrušení je teď nejenom superhrubá mzda, ale i rovná daň. Desítky miliard korun, o které přišel stát chybným snižováním daní po roce 2008, nám už ale nikdo nevrátí. Jsou to peníze, o které jsme nenávratně přišli ve prospěch těch nejbohatších, ve prospěch firem.

Vláda Petra Nečase se ve skutečnosti chytila do rozpočtové pasti vlastních nezdařilých a nepromyšlených reforem. Reaguje plošnými škrty, reaguje zvyšováním DPH, tím ale dále oslabuje příjmy domácností a tlumí už tak slabý ekonomický růst. Výsledkem toho všeho je stagnace a pokles reálných příjmů obyvatel.

Ačkoliv vláda tvrdí, že musí šetřit, ačkoliv vláda tvrdí, že šetří, chystá se na největší finanční a majetkový přesun za posledních dvacet let, takzvané církevní restituce. Chystá se k tomu proti vůli naprosté většiny obyvatel. Lidé tyto restituce pokládají za nepřiměřené a pokládají je za neoprávněné.

Jsme přesvědčeni jako sociální demokraté, že Nečasova koalice ztratila morální právo vládnout. Nejde jen o soud s Vítem Bártou, jenž probíhá v posledních dnech.

Premiér Petr Nečas se na cestu do politického pekla vydal ve chvíli, kdy před více než rokem přijal omluvu Víta Bárty za to, že ABL sledovala a kompromitovala vlastní spolustraníky premiéra z pražské ODS. Namísto aby Petr Nečas vládu s takovým koaličním partnerem nechal okamžitě padnout, v tichosti raději posunul hranice politické morálky daleko za jakýkoliv myslitelný horizont a ohrozil tím jak politickou kulturu, tak podstatu demokracie v naší zemi.

Jde o rozhodnutí stejného charakteru, jako když Václav Klaus v devadesátých letech přesvědčoval národ o tom, že špinavé peníze neexistují a že je třeba v ekonomické reformě utéci před právníky. Důsledky byly pro morálku i ekonomiku státu hrozivé. (Potlesk z levé strany sálu.) Podobné jsou i důsledky dnešního postupu Petra Nečase.

To, co je stále více vidět na postupu této vlády, je fakt, že reformy jsou záminkou pro soukromý a často špinavý byznys. Sloučení agend na úřadech práce nebyla jenom zbrklá a nepřipravená reforma, ale byla to cynická přihrávka miliardového kšeftu kamarádům z byznysu bez výběrového řízení.

Nyní se bude podobně kšeftovat s nezaměstnanými. Budou se prodávat zprostředkovatelským agenturám.

Nový byznys je na obzoru s důchody, s půjčkami na školné, s privatizací agend policie a hasičů. Stát za této vlády rezignuje na své základní funkce a bez dostatečné regulace je předává do soukromé sféry. A pokaždé na tom vydělá někdo z okruhu přátel současné koalice.

V naší zemi bohužel zažíváme rozklad státu v přímém přenosu. Dnes musíme lidi bránit před ohrožením jejich bezpečnosti v důsledku chystaného plošného rušení policejních a hasičských stanic. V rozkladu se ocitají úřady práce, státní zdravotní ústavy i státní zastupitelství. Nedaří se vybírat daně. Brzy mají být rušeny kojenecké ústavy, aniž by byla nalezena adekvátní náhrada.

A dokonce se připravují k privatizaci některé současné pražské fakultní nemocnice. Dnes se postavil dokonce koaliční poslanec, předseda zdravotního výboru v této Poslanecké sněmovně, proti tomu, aby se převáděly fakultní nemocnice z Ministerstva zdravotnictví na Prahu. Dnes se vyjádřil primátor Prahy za ODS tak, že do tří let se Praha rozhodne, jestli tyto nemocnice, které dostane od vlády, bude spravovat sama, nebo je pronajme. To není nic jiného, než skrytá privatizace klíčových a důležitých zdravotnických zařízení. Právě dnes to sledujeme v přímém přenosu.

Dokážete si představit tu lačnost, tu nedočkavost, tu chtivost, když právě v den, kdy opozice vyvolá hlasování o nedůvěře vládě, tak ministr zdravotnictví oznámí takovýto nebývalý převod státních nemocnic na hlavní město Prahu? To je absolutní ztráta soudnosti, ale je to také důkaz velké lačnosti a velké chtivosti těch, kteří už si dnes na pronájem těchto doposud státních nemocnic brousí zuby.

My jsme přesvědčeni, že tato vláda se nechová jako správce státu, který jí byl svěřen občany na čtyři roky. Vláda se chová jako podvodný likvidátor, kterému je absolutně jedno, co bude, až jeho mandát po příštích volbách skončí.

Neuvěřitelnou ostudou prochází čerpání prostředků z fondů Evropské unie. Hrozí úplné zastavení čerpání. Vlastně už bylo úplně v minulých dnech zastaveno. To se ještě žádné české vládě od našeho vstupu do Evropské unie nestalo. Tyto peníze z evropských fondů přitom nutně potřebujeme, zejména v době škrtů a ekonomické stagnace. Za těmito penězi jsou tisíce pracovních míst. To, co se děje s evropskými fondy, je velká ostuda. Je to velká ostuda doma, ale i v rámci Evropské unie.

Premiér, předseda vlády, si nebyl schopen dlouhé měsíce uvědomit podstatu problému a musel být dokonce poučován z Bruselu. Skutečně tohle máme jako Česká republika zapotřebí?

Vláda, která personálními čistkami a neumětelstvím rozložila čerpání z fondů Evropské unie, nemá právo v této zemi pokračovat.

Zažíváme v těchto měsících možná největší narušení sociální soudržnosti od vzniku České republiky. Společnost se rozpadá, roste nesnášenlivost, roste napětí i kriminalita v těch nejchudších regionech. A Nečasova vláda ještě lidi provokuje. Na jedné straně škrty a na druhé stotisícové odměny pro vyvolené na jednotlivých ministerstvech. Milióny korun ročně oblíbencům v době, kdy se všude ve státní správě propouští a snižují platy.

Ale to není jediná provokace. Na jedné straně vláda realizuje škrty u invalidů a rodin s dětmi a na druhé straně urputně hájí daňové úlevy pro ty nejbohatší, kteří je nejméně potřebují. Na jedné straně důchodci, kteří už si dnes často ani nevyzvedávají předepsané léky, prostě proto, že už nemají peníze na doplatky v lékárně, a na druhé straně zdravotní nadstandardy pro ty, kdo už nevědí co s penězi.

Jsme přesvědčeni, a nejsme sami, že Nečasova vláda ztratila kontakt se sociální realitou. Vláda nevede sociální dialog a také proto by měla skončit.

Symbolem Nečasovy vlády se stala katastrofální personální politika.

Vážení kolegové, vážené kolegyně, řekněte, prosím, nahlas a osobně, až budeme hlasovat o návrhu na vyjádření nedůvěry vládě, řekněte nahlas a osobně, že podporujete vládu, která se opírá o Víta Bártu, který dodnes nepochybně řídí všechny takzvané ministry za Věci veřejné. Řekněte nahlas, že podporujete vládu, která se opírá o ministra Drábka, který kvůli soukromému kšeftu svého náměstka nechal klidně zkolabovat úřady práce v celé zemi.

Řekněte nahlas, že podpoříte vládu, v niž je nejlepší ministr školství všech dob, Dobeš, se svojí zpackanou reformou vysokých škol, podezřelými programy na čerpání dotací z EU či devastující probíhající válkou s Akreditační komisí.

Vyjádřete, prosím, jasně, zda podporujete vládu, kde špatného ministra vnitra Johna nahradil ještě horší ministr vnitra Kubice.

Vážně se domníváte, kolegové a kolegyně, že taková personální politika lidem nevadí? Této vládě nevěří stabilně podle agentur, které se zabývají výzkumem veřejného mínění, 80 % občanů naší země. A dokonce ještě více lidí než těch 80 % nesouhlasí s personálním složením vlády.

Dámy a pánové v této Poslanecké sněmovně, jsme jediní, kdo může rozhodnout o pádu vlády. Pokud to neučiní vláda sama. Vláda to bohužel neučiní. Odtrhla se od reálného života, ztratila kontakt se životem občanů našeho státu.

Žádám vás, dámy a pánové, udělejme to. Vyslovme vládě nedůvěru. Všechny další možnosti budou pro zemi a její občany horší a dražší. Ještě je čas zastavit společenský marasmus, ještě je čas zastavit rozklad a ještě je čas uhasit rostoucí sociální konflikt.

Pokračování takové vládní politiky, o níž jsem hovořil, nemůžeme jako zodpovědní poslanci připustit. V případě, že by bylo dnešní hlasování úspěšné, pak by sociální demokracie podpořila rychlé konání nových voleb do Poslanecké sněmovny. Konce konců ty volby by se mohly uskutečnit společně s volbami do krajů a do Senátu.

Z voleb by vzešla vláda s novým mandátem a novou důvěrou občanů k tomu, aby řešila spravedlivě, aby řešila kompetentně vážné problémy a výzvy, které stojí před naší zemí. Jsme přesvědčeni o tom, že současná vláda Petra Nečase už k žádným řešením a tzv. reformám důvěru a legitimitu nemá.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás vyzval, hlasujte pro vyjádření nedůvěry vládě Petra Nečase. Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Žádný z členů jeho ochranky nebyl ochotný pro něho riskovat zdraví

11:04 Laudát (KAN): Žádný z členů jeho ochranky nebyl ochotný pro něho riskovat zdraví

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k atentátu na Roberta Fica.