Sobotka: S Dobešem by měla odejít celá Nečasova vláda

23.03.2012 10:35

ČSSD považuje odchod ministra školství Josefa Dobeše, který od samého začátku nezvládal řídit svůj resort, za pozitivní zprávu pro všechny studenty, pedagogy, odbornou i širokou veřejnost a především pozitivní zprávu pro ČR.

Sobotka: S Dobešem by měla odejít celá Nečasova vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Josef Dobeš byl mimořádně špatný ministr. ČSSD požadovala jeho odchod či odvolání opakovaně již více než rok, hned poté, co se ukázalo, že Josef Dobeš svými kroky systematicky destruuje oblast školství. Lavírování premiéra Nečase a jeho selhání při řešení problémů na ministerstvu školství způsobilo, že ministr Dobeš stihl svou chybnou politiku vyvolat nejsilnější protesty studentů od roku 1989, stihl  směřovat k rozložení regionálního školství, stihl omezit akademické svobody a opakovaně se pokoušel o privatizaci veřejného vzdělávání a zavádění školného.

Josef Dobeš se poroučí v době, kdy svým selháním ohrozil pro oblast školství více než 50 miliard korun z evropských fondů.

„Špatný ministr školství Dobeš rezignoval. Tvrdí, že je to kvůli tomu, že nechce podporovat další škrty ve školství. Uvěřím mu až tehdy, pokud přestane pro škrty hlasovat i jako poslanec VV v Poslanecké sněmovně. Bude věrohodný jen tehdy, pokud opustí řady vládní koalice, která se chystá vesele propouštět tisíce učitelů a devastovat financování vysokých škol. Jinak je to všechno jen jedna velká Dobešova komedie,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD považuje veřejné prohlášení členů vlády o tom, že vládní koalice porušuje své programové prohlášení, když dalšími škrty ohrožuje oblast školství, tedy že v této věci lhala občanům, když přebírala vládní odpovědnost, za mimořádně závažné.

„Josef Dobeš přiznal, že vláda P. Nečase veřejně lhala, když si vytkla školství a vzdělání jako jednu ze svých priorit. Již 19 měsíců sledujeme přesný opak. Další škrty a porušení vlastního programového prohlášení ji nyní znovu usvědčují z toho, že dala občanům falešné sliby. Pro ČSSD je nepřijatelné, aby se oblast školství stala obětním beránkem děravého rozpočtu ministra Kalouska a v důsledku tupých škrtů se dále omezovalo vzdělávání v ČR,“ doplnil senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek.

ČSSD proto apeluje na premiéra Nečase, aby se k závažným zprávám o porušení vlastního programového prohlášení vyjádřil a tuto skutečnost vysvětlil. Vláda, která porušuje své sliby, dané občanům, nemá žádný morální nárok vést naši zemi dál a měla by okamžitě složit mandát. Po ministru Dobešovi by tak měly následovat rezignace dalších ministrů. V opačném případě zástupci ODS, TOP09 i Věcí veřejných otevřeně občanům přiznávají – ano, lhali jsem Vám, ale to nás vůbec nezajímá!

ČSSD vnímá oblast školství jako jednu ze svých hlavních priorit s tím, že by měla vést k podpoře vzdělávání, konkurenceschopnosti a hospodářskému rozvoji. Ve veřejné panelové diskusi sociální demokracie včera představila programové řešení pro oblast školství, jehož základním cílem je stanovení oblasti vzdělávání jako jedné z hlavních priorit země.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice