Sobotka: Vláda ztratila legitimitu, koalice se rozpadla, řešením jsou volby v červnu

18.04.2012 11:39

Rozpad Věcí veřejných znamená nejen novou vládní krizi, ale také jednoznačné zpochybnění legitimity vlády Petra Nečase, která vznikla na základě koaliční smlouvy tří parlamentních stran, zvolených do Poslanecké sněmovny v květnu 2010.

Sobotka: Vláda ztratila legitimitu, koalice se rozpadla, řešením jsou volby v červnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Jsme svědky nové fáze úpadku Nečasovy vlády a dalšího rozkladu původní pravicové většiny 118 hlasů.

ODS a TOP 09 by, i vzhledem ke svým vnitřním problémům, měly odolat pokušení udržovat vládu za každou cenu i za pomoci odpadlíků od VV kolem Karolíny Peake či dokonce v dalším spojení se zbytkem VV kolem Víta Bárty.  Důvěře veřejnosti ve vládu či v politiku tím rozhodně nepomohou a ještě více prohloubí morální krizi vládnutí, kterou dnes v naší zemi každý den zažíváme.

Karolína Peake se pozdním odchodem ze zanikající a upadající strany VV nemůže zbavit odpovědnosti za marasmus, který tento soukromý podnikatelský projekt přinesl do české politiky. Ona sama dlouhodobě těsně spolupracovala s Vítem Bártou a nemohla nevidět podezřelé praktiky, skandální financování strany i její vazby do prostředí pražských „kmotrů“ ODS. VV se tak dnes fakticky dělí jen na špinavou část a tu ještě špinavější.

Petr Nečas by si měl vzpomenout na svá nedávná slova o tom, že nebude vládnout s těsnou většinou nebo s přeběhlíky a také na to, jak nedobře dopadla vláda Mirka Topolánka, která se snažila jít podobnou dobrodružnou cestou „lovení“ či přímo korumpování jednotlivých hlasů v Poslanecké sněmovně. Špatně nedávno skončil i obdobný vládní pravicový slepenec na Slovensku.

Je zřejmé, že podpora vlády v Poslanecké sněmovně klesne. ČSSD je přesvědčena o tom, že takto oslabená vláda, které trvale nedůvěřuje kolem 80 procent obyvatel země, ztrácí oprávnění provádět zásadní reformy či rozsáhlé majetkové převody jako jsou tzv. církevní restituce.

Důvěru vládě nevrátí ani případné formální hlasování o novém vyjádření důvěry, které by mělo být v případě, že se výrazně změní pozice vlády v Poslanecké sněmovně, naprostou samozřejmostí.

V zájmu skutečného řešení vážných problémů naší země jak v hospodářské, tak sociální oblasti i s ohledem na současnou hlubokou nedůvěru veřejnosti ve vládní politiku, trvá ČSSD na tom, že jediným skutečným východiskem, které podpoří další fungování demokratických poměrů v naší zemi, jsou nové volby do Poslanecké sněmovny v co nejkratším termínu.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…