Sobotka: Zabraňme již spuštěné skryté privatizaci Lesů ČR

03.11.2011 12:19

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny, dne 3. 11. 2011.

Sobotka: Zabraňme již spuštěné skryté privatizaci Lesů ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych vás seznámil s důvody, které vedly poslanecký klub sociální demokracie k tomu, aby inicioval svolání této mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k podání informace ministrem zemědělství ČR o aktuálním stavu státního podniku Lesy ČR. Důvodem, proč jsme zvolili tento mimořádný nástroj na objasnění situace v lesích, je souběh celé řady negativních zpráv, které mají vliv na fungování tohoto státního podniku a přirozeně fungování tohoto státního podniku ovlivňuje mj. také faktor zaměstnanosti v regionech.

Jsme opakovaně v situaci, kdy tendry na zajištění lesnických prací tohoto státního podniku jsou předmětem šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže po problémech s vyhlášením tendru na prodej dřevní hmoty již v době éry ministra Gandaloviče v roce 2007, problém netransparentního zadání likvidace následků vichřice Emma v roce 2008, neprůhledné a následné problémy tendrů v roce 2009, zrušení dlouhodobě připravovaných tendrů v roce 2010.

Po všech těchto událostech jsme v situaci, kdy je možné situaci v podniku Státní lesy označit jako mimořádnou. Necelé dva měsíce před koncem letošního roku nejsou práce v lesích od ledna 2012 smluvně zajištěny a není známo, jak v rámci této krizové situace bude podnik a také Ministerstvo zemědělství postupovat.


Je zřejmé, že s velkou mírou pravděpodobnosti bude opětovně nezbytné hledat pro zajištění těžby na počátku roku 2012 mimořádná opatření, tedy pokud není zájem snížit dodávky dřeva na trh.

Chtěl bych zopakovat, že sociální demokracie opakovaně řadu let upozorňuje na netransparentnost hospodaření ve státním podniku Lesy České republiky a taktéž opakovaně považuje provedení forenzního auditu. Nicméně současná situace je oproti těm předchozím zásadně rozdílná. Současná vláda v roce 2011 schválila dokument, který směle nazvala koncepcí a nastavila parametry, jak budou tendry pro rok 2012 a dále vypadat. Tento dokument se jmenuje "Dřevěná kniha" a je to tatáž kniha, tentýž dokument, který premiér Nečas vytknul odvolanému, ne dnes již tedy bývalému ministru zemědělství Fuksovi.

Nejsou to ale jen tendry v Lesích České republiky, které vyvolávají velmi silné obavy, v jakém skutečném stavu se státní podnik v současné době nachází, ale i zcela neprůhledná, vyhýbavá komunikace státního podniku s veřejností, která generuje další a další otázky na zákulisí fungování této státní firmy.

Jsem přesvědčen o tom, že v tuto chvíli je v zájmu nejširší veřejnosti, aby znala pozadí situace v Lesích České republiky. Myslím si, že právo na informace o této situaci má také Poslanecká sněmovna, a domnívám se, že to je zájem nejenom opozice v této Poslanecké sněmovně, abychom téma hospodaření Lesů České republiky debatovali.

Musím říci, že sociální demokracie v minulosti naléhavě upozorňovala jak bývalého ministra Gandaloviče, ministra Šebestu, ministra Fuksu a upozorňuje taktéž ministra Bendla, že mají konat a mají zabránit, bohužel, jak se zdá, již spuštěné skryté privatizaci lesů, likvidaci pracovních míst na venkově v oblasti lesnictví a v oblasti zpracování dřeva. Sociální demokracie v minulosti opakovaně interpelovala ministry v této věci, prezentovala negativní důsledky rozhodnutí vedení Ministerstva zemědělství v uplynulém období. Bohužel všechny tyto naše iniciativy se nesetkaly s adekvátní reakcí jak na straně vlády, tak na straně Ministerstva zemědělství či podniku Lesy České republiky.

Vzhledem ke všem těmto otazníkům, ke všem těmto pochybnostem bych si dovolil požádat Poslaneckou sněmovnu, aby souhlasila se schválením programu této mimořádné schůze Poslanecké sněmovny a jsem přesvědčen, že v rámci tohoto programu by měl vystoupit jak ministr zemědělství, tak by měli dostat možnost vystoupil poslanci této Sněmovny, aby měli možnost vůbec zde položit otázky, které se týkají fungování tohoto podniku a měli šanci na ně dostat srozumitelnou a pokud možno ucelenou odpověď. Děkuji.

Dále čtěte:
Stav v Lesích ČR nebude sněmovna rozebírat. Proti bylo 77 poslanců
Antimonopolní úřad rozhodl o pozastavení obřího tendru Lesů ČR

##PROFIL 252##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

10:14 Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

Pro ty, kteří Trikoloru neoprávněně nálepkují, že jsme náckové, že jen strašíme migrací: V Německu j…