Starostové a primátoři ČSSD podají komunální ústavní stížnost

24.11.2012 18:22

Starostové a primátoři ČSSD sdružení do Klubu starostů a primátorů se dnes sešli v Brně na 2. Valné hromadě. Hlavní téma představovalo financování obcí.

Starostové a primátoři ČSSD podají komunální ústavní stížnost
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Na jedné straně stát přidává obcím stále více povinností, které mají vykonávat v přenesené působnosti, tedy jménem státu, a na straně druhé jsou výnosy z rozpočtového určení každý rok nižší. V současnosti doplácejí obce na výkon státní správy třicet a více procent z prostředků, které jsou primárně určené na jejich rozvoj.

„ČSSD je připravena proti takové praxi, která je pro města a obce likvidační, zasáhnout,“ uvedl Jan Birke, starosta města Náchod a předseda Klubu starostů a primátorů ČSSD.  

„Současný způsob financování přenesené působnosti podvazuje rozvoj měst a obcí, zásah do ústavně zaručeného práva na samostatnost je více než zřejmý“, dodal Petr Kajnar, primátor města Ostrava.

Klub starostů a primátorů proto připravuje a v nejbližší době předloží komunální ústavní stížnost s cílem zastavit prohlubování finančního vyhladovění měst a obcí.  

„Věřím, že budeme úspěšní a naše snaha povede nejen k spravedlivějšímu financování měst a obcí, ale zejména zkvalitní život občanů,“ uzavřel Jan Birke.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Česká pravice stále veřejnosti lže, že nejsou peníze

13:09 Seďa (SOCDEM): Česká pravice stále veřejnosti lže, že nejsou peníze

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k aroganci ODS vůči odborům a mimoparlamentní opozici