Steiner (KDU-ČSL): Demokracie po našem aneb Podobenství o jeskyni

06.08.2012 21:29

Kolik lidí, energie, iluzí, ale i peněz stojí demokracie? Máme demokracii? Táňa Fišerová, kandidátka na prezidentku, říká že máme pouze fasádu demokracie.

Steiner (KDU-ČSL): Demokracie po našem aneb Podobenství o jeskyni
Foto: tan
Popisek: Exúředník dotačního úřadu Severozápad Leo Steiner

Víme, co se děje za tou fasádou ? Chceme to vůbec vědět, není lepší zůstat v nevědomosti? To jsou otázky, které si pokládají lidé již tisíce let. I v dnešní době jsou poučné texty Platóna  Podobenství o jeskynihttp://literatura.kvalitne.cz/jeskyne.htm.

Krajem jehož jsem rodákem a kde chci i nadále žít jsou nyní řešeny a diskutovány dvě mezinárodně známé kauzy. Privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) a Regionálního operačního programu Severozápad (ROP SZ). Pro obě kauzy je společné, že se jedná o podezření ze zpronevěry (můžeme nazvat po našem – tunelování) veřejných peněz v řádech miliard Kč. Společné je rovněž to, že vlastní tunelování bylo realizováno již před několika lety a média či někteří odvážlivci na tuto skutečnosti upozorňují jak orgány činné v trestném řízení, tak samotné hlavní aktéry, několik let.

Jaký je aktuální stav obou kauz? V případě MUS díky švýcarské justici se podařilo zablokovat podezřelých 13 mld. Kč na švýcarských účtech a současně zahájit trestní řízení s osobami obviněných z této divoké privatizace. V případě ROP SZ se Evropská komise rozhodla zastavit financování a nyní jsme se dozvěděli, že za systémové rozkrádání evropských peněz v tomto programu přijdou občané tohoto regionu nebo celé republiky o 3,3 mld. Kč v rámci tzv. korekcí.

Co naše orgány dělají? V případě MUS i ROP SZ se hledá viník. Kdo za to může? Nemůže se najít. Snad jen v případě ROP SZ má vedení (vedení Ústeckého a Karlovarského kraje) tohoto programu jasno – jsou to ti, co tuto skutečnost kritizují a poukazující na rozkrádání. Přijmout odpovědnost se bohužel u nás nenosí, dokonce bych řekl, že politikům je zakázána.

Společné pro obě kauzy je rovněž, že osoby odpovědné ztrácejí paměť nebo se snaží šířit strach a paniku. V případě MUS přijdou lidé o práci, v případě ROP SZ přijdeme o peníze na projekty. Stačilo by přeci dle jejich vyjádření jenom zhasnout či zavřít oči.

Opravdu se pořád chceme podívat za fasádu naší demokracie stejně jako Platón? Já ano.

Jdete s námi se podívat za naší fasádu demokracie?

https://www.facebook.com/pages/Ob%C4%8Dan%C3%A9-Nejsou-OVCE/342627485807851

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…