Strejček (ODS): Bankovní unie je pro nás riskantní, ČNB dělá svou práci dobře

13.09.2012 7:31

Evropská komise ve středu ve Štrasburku oznámila plán na vznik tzv. bankovní unie. Klíčovým bodem je značné posílení moci Evropské centrální banky, která by nově měla dohlížet na všech zhruba 6000 bankovních ústavů eurozóny. Podle europoslance Ivo Strejčka (ODS) je v návrhu zatím mnoho nejasností a Česká republika by jej měla velice obezřetně zkoumat a analyzovat možné dopady, zejména s ohledem na domácí finanční trhy.

Strejček (ODS): Bankovní unie je pro nás riskantní, ČNB dělá svou práci dobře
Foto: istrejcek.cz
Popisek: Ivo Strejček

"Návrh komise mne nijak nepřekvapil, vůbec nekoresponduje se současným ekonomickým a politickým uspořádáním Evropy. Pro jeho plné uvedení do praxe by navíc byla potřebná změna smluv, a názor občanů je asi to poslední, na co by se evropské elity chtěly ptát," řekl Ivo Strejček.

"Jakýkoli plán na sdružování dluhů na nadnárodní úrovni může být pro Českou republiku velice nevýhodný. Naprostá většina bank na českém území patří společnostem z infikovaných zón, může dojít k přenosu infekce nebo k převodu kapitálu ze zdravých dcer směrem k vlastníkům v problémech. Česká republika by se měla každopádně s plnou vážností zúčastnit dalších diskusí o bankovní unii," uvedl dále europoslanec.
 
Ivo Strejček navíc nyní nevidí sebemenší důvod, proč by se Česká národní banka měla vzdávat svých dohledových pravomocí ve prospěch nadnárodního regulátora. "Vzhledem k nedávným krokům Evropské centrální banky, které spíš připomínají spuštění tiskárny na peníze, není v tuto chvíli důvod se domnívat, že by ECB vykonávala dohled nad českou ekonomikou lépe, než Česká národní banka, která naopak plní svou roli více než dobře", dodává Ivo Strejček.

PaedDr. Ivo Strejček
poslanec EP
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…