TOP 09: Nyní jsme ještě transparentnější

29.07.2012 14:10

TOP 09 využívá množství nástrojů k tomu, aby své hospodaření co nejvíce otevřela kontrole veřejnosti. Nyní proto přichází s dalším krokem vedoucím k plné transparentnosti financování, a to ke zveřejnění podrobného rozpočtu na provoz strany v roce 2012.

TOP 09: Nyní jsme ještě transparentnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Zveřejnění detailního rozpisu nákladů na chod TOP 09 vnímám jako přirozený vývoj v našem úsilí přicházet s novými způsoby transparentního chování v politickém prostředí,“ okomentoval novinku místopředseda strany Marek Ženíšek.

TOP 09 má nejtransparentnější hospodaření ze všech parlamentních stran. V tuto chvíli přináší lidem, oponentům i médiím další nástroj, jak sledovat tok jednotlivých výdajů. Po zveřejnění detailních rozpisů nákladů na předvolební kampaně a výpisů z volebního konta tak nyní zveřejňuje i  rozpočet na provoz strany.

„Vše je podáno velmi přehledně ve formě takzvaného rozklikávacího rozpočtu,“ říká volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček. Provozní výdaje v roce 2012 jsou vyčísleny na 33,1 milionu korun, a to včetně čerpání z fondu solidarity ve výši 1,4 mililonu korun.

Nejvyšší částka, více než šest sedm a půl milionu korun, je vyčleněna na provoz TOP center, tedy krajských sídel TOP 09.  O milion méně, tedy 6,5 milionu, bude v tomto roce vydána na komunikaci, a to jak vně, tak uvnitř strany. Čtvrt milionu strana investuje přímo do komunikace s podporovateli. „Spolupráce s podporovateli je v TOP 09 od počátku vnímána jako strategická,“ vysvětluje Jaroslav Poláček a dodává: „Jsou to ti, kteří se aktivně zajímají o to, co a proč děláme. S podporovateli komunikujeme stejně jako s našimi členy a s jejich pomocí také počítáme v nadcházející kampani.“ Podporovatelům a členům jakou také určeny nástroje jako Facebook a My.TOP 09, do kterých strana letos vloží další 1 250 000 korun.

Rozpočet na rok 2012 je přitom sestaven jako přebytkový. Počítá s příjmy 35,9 milionu korun. Tuto sumu tvoří 30,9 milionu ze státního příspěvku, část příspěvku na mandáty poslanců, senátorů, na činnost, a to po odečtení částky, kterou TOP 09 převádí na základě smlouvy hnutí Starostové a nezávislí. Další zdroje rozpočtu jsou: přebytek z roku 2011, tedy 1,8 milionu korun, a naplnění fondu solidarity1 ve výši 3,2 milionu. V roce 2012 byl také schválen mimořádný projekt na nákup inzerce ve výši 4,5 milionu, tento projekt je kryt z rezervního fondu, tedy z darů, které TOP 09 získala v minulosti. „Mimo jmenované má TOP 09 také další příjmy, především ze členských příspěvků, darů, státní dotace a hospodářské činnosti. Tyto příjmy se dělí do dalších fondů nebo jsou k dispozici přímo krajským střediskům, nejsou však součástí tohoto rozpočtu,“ vysvětlil generální sekretář Pavel Severa.

34 milionů na předvolební kampaň

Protože rok 2012 je rokem volebním, počítá TOP 09 také s výdaji na kampaň. TOP 09 je připravena do kampaně investovat celkem 26 milionů korun. Tyto výdaje budou pokryty naspořenými financemi z předchozích let. Hnutí Starostové a nezávislí pak přidá dalších osm milionů. Z tohoto rozpočtu budou pokryty náklady na kampaň do Senátu (6 milionů) a na kampaň do krajských zastupitelstev (28 milionů). „Předpokládáme, že krajské organizace budou investovat do kampaně další prostředky na základě darů určených pro kraj,“ dodává Jaroslav Poláček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…