Tejc: Statistika účasti na hlasování nevypovídá o pracovitosti poslanců

31.12.2011 6:40

Občanské sdružení KohoVolit.eu zveřejnilo včera statistiky, podle kterých měli mít v roce 2011 poslanci ČSSD nejhorší účast na hlasování.

Tejc: Statistika účasti na hlasování nevypovídá o pracovitosti poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Klub ČSSD nepochybně v příštích dnech tuto situaci vyhodnotí a pro rok 2012 provede opatření k zjištění vyšší účasti, například omezením párování koaličních poslanců. V roce 2011 byla statistika navíc výrazně zkreslena s ohledem na dlouhodobě a vážně nemocné jednotlivé poslance ČSSD, kteří museli podstoupit delší hospitalizaci.

?Občanské sdružení KohoVolit.eu zveřejnilo včera statistiky, podle kterých měli mít v roce 2011 poslanci ČSSD nejhorší účast na hlasování (o 1% horší než VV a o 2 % horší než ODS). Klub ČSSD nepochybně v příštích dnech tuto situaci vyhodnotí a pro rok 2012 provede opatření k zjištění vyšší účasti, například omezením párování koaličních poslanců. V roce 2011  byla statistika navíc výrazně zkreslena s ohledem  na dlouhodobě a vážně nemocné jednotlivé poslance ČSSD, kteří museli podstoupit delší hospitalizaci.

Výše uvedená statistika však žádným způsobem nevypovídá o pracovitosti či schopnostech jednotlivých poslanců či poslaneckých klubů. Už proto, že poslanec osobně přítomný a vystupující na schůzi sněmovny nemusí být přihlášen k hlasování z důvodu párování (tedy nepřítomnosti vládního poslance).

Objektivní hodnocení by muselo zahrnout přinejmenším níže uvedené oblasti, v jejichž většině je nepochybně ČSSD  úspěšnější a aktivnější než ostatní strany ve sněmovně:

    ·         Účast na jednacích dnech podle podpisu na prezenční listině z každého dne
    ·         Počet vystoupení na plénu poslanecké sněmovny
    ·         Počet předložených návrhů zákonů a pozměňovacích návrhů
    ·         Počet předložených písemných a přednesených ústních interpelací
    ·         Aktivní účast poslance ve svém regionu, včetně přítomnosti v regionální poslanecké kanceláři

Taková objektivní analýza by však byla nepochybně pracná a vyžadovala více úsilí, než mechanický součet tzv. účasti na hlasování. Pro voliče by však mohla být skutečným vodítkem o práci jednotlivých poslanců a politických stran. Statistika serveru KohoVolit.eu o ničem takovém nevypovídá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace