VV: Komunisté jsou komunisté, ti současní jen nemají za zády tanky

27.02.2013 21:16

Cíle současných komunistů i jejich předchůdců zůstávají i po pětašedesáti letech, kdy se tenkrát občané probudili do jiného režimu, shodné.

VV: Komunisté jsou komunisté, ti současní jen nemají za zády tanky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Věcí veřejných

Ano, za čtyři dny to bude na den přesně, kdy tehdy po třech letech nekomunistické strany prohrály boj o demokratickou podobu Československa. Přestože dlouhodobě od sametové revoluce pozvolna preference nástupců bývalé KSČ, dnešní KSČM, rostou, je třeba věřit, že lidé nezapomenou a neuvěří prohlášením dnešních komunistů, že jsou o mnoho jiní, než jejich předchůdci. Jejich cíle totiž zůstávají stejné, jen cesta k nim může vést malinko jinak.

Může to být tak čtrnáct dní, co vystoupil ve sněmovně pan Grebeníček se svým proslovem k výročí úmrtí Jana Palacha. Větší nehoráznosti, které ve své mluvě použil, snad ani nemohou být do očí více bijící. Věřím tomu, že pošpinění jména Jana Palacha se těžce dotkla i jiných členů KSČM, kteří se od strany v minulosti distancovali a dušují se, že dnešní komunistická stran je jiná. Dá se souhlasit snad s jediným rozdílem – za dnešními komunisty nestojí tanky, ale to podstatné, což je komunistická idea, ta zůstává stejná, tj. že k určité formě třídního boje musí dojít.

Jak je již psáno výše, dlouhodobě preference komunistické strany lehce stoupají. Není třeba to však přičítat popularitě dnešních komunistů, spíše je nutno uznat, že vládnoucí strany za posledních dvacet let udělaly spoustu chybných kroků a zapříčinily spoustu skandálů. Naštvanost lidí, že demokracie nefunguje tak, jak by měla, to vidět můžeme a také se pak nemůžeme divit, že část lidí to nažene doleva.

Je k zamyšlení, proč lidé po druhé světové válce komunisty volili, přestože se dopouštěli řady nezákonností, například během retribucí a podobně, ale pokud se na to člověk podívá opravdu střídmým okem, jaká mohla být v té době část populace, která dění domýšlela až do důsledků a jak velká byla ta část, která se velice snadno přiklonila na stranu síly a na stranu jednoduchosti a rychlosti řešení. Čistý odhad je až osmdesát procent takto manipulovatelné populace. Co je však ještě větší varování, tak je fakt, že ani za těch pětašedesát let se dané procento příliš nesnížilo. Mělo by to být varováním, asi nikdo rozumný bychom se rádi neprobudili znovu do vítězného února.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…