Vláda: Mladí Češi drží prvenství v užívání marihuany

15.11.2011 15:00

Česká republika se řadí mezi země s nejvyšším počtem uživatelů konopných drog a pervitinu v Evropské unii. Vyplývá to z výroční zprávy o stavu drog v Evropě.

Vláda: Mladí Češi drží prvenství v užívání marihuany
Foto: Hans Štembera
Popisek: NEPOUŽÍVAT Vysvědčení, ilustrační foto

„Česká republika je zlatý medailista v užívání konopí," uvedl na úterní tiskové konferenci národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle zprávy patří nejčastějšími uživateli konopných drog mladí dospělí.

I přes stabilizaci situace vede ČR v užívání konopí

Situace užívání konopných drog se podle zprávy za poslední léta začala v Česku stabilizovat. Přesto je v počtu uživatelů Česká republika stále v popředí. „Po roce 2008 jsme zaznamenali pokles, ale i přes tento pokles dosahuje ČR nejvyššího výskytu v Evropě," uvedl vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogovou problematiku Viktor Mravčík.

Mezi opiáty převažuje v Česku pervitin

Česká republika se dlouhodobě potýká také se značným výskytem užívání pervitinu. „Metamfetamin je česká problémová droga číslo jedna. Historicky je užíváni pervitinu omezeno na Českou republiku a Slovensko, ale poslední dobou se rozšiřuje i do dalších zemí," uvedl Mravčík. Evropa se pak v případě opiátů potýká nejčastěji s uživateli heroinu, a to nejčastěji ve východní Evropě.

Zpráva se zabývá také syntetickými drogami, které se podle Vobořila distribuují nejčastěji prostřednictvím on-line prodeje. „Aktuálním problémem jsou nové syntetické drogy nepodléhajícími kontrole, které představují výzvu pro celou evropskou drogovou politiku," uvedl Mravčík. V souvislosti se syntetickými drogami oba připomněli nedávno přijatou novelu zákona o syntetických látkách, která rozšiřuje seznam drog o dalších 33 látek.

Vláda zamezila dalším škrtům v oblasti protidrogové politiky

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil zdůraznil také dlouhodobý problém s financováním výdajů spojených s řešením drogové problematiky. „Až tato vláda hledá způsoby, jak udržet systém mírně se rozpadající péče," poděkoval současnému kabinetu, který se i přes rozpočtové škrty snaží nalézt plošné řešení zajištění financování protidrogové politiky.

Zprávu o stavu drog je možné si stáhnout

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) vydalo v úterý zprávu, která se zabývá stavem drog v Evropě v letošním roce. Výroční zpráva shrnuje nejnovější údaje o situaci v oblasti drogové problematiky ze všech členských států Evropské unie, Chorvatska, Turecka a Norska. Součástí zprávy je i popis řešení problémů spojených s užíváním drog v jednotlivých zemích. Zprávu lze získat na webových stránkách http://www.emcdda.europa.eu/events/2011/annual-report.

Výroční zpráva o stavu drog v České republice za rok 2010 bude zveřejněna poté, co jej projedná ve středu 16. listopadu vláda.

Kam dál:
Pojďme léčit konopím, navrhuje Němcová z ODS
Mladí Češi jsou největšími kuřáky trávy v Evropské unii
Tisíce lidí demonstrovaly v Praze za legalizaci marihuany
Věci veřejné chtějí legalizovat marihuanu. Pro lékařské účely

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.