Vláda chce upravit přístup k telekomunikačním údajům

22.02.2012 21:27

Přístup k provozním a lokalizačním údajům bude policie opět moci využít jako nástroj při vyšetřování.

Vláda chce upravit přístup k telekomunikačním údajům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Kabinet schválil novelu několika zákonů, které upravují povinnosti telefonních operátorů a poskytovatelů internetového připojení poskytovat informace.

Novela předložená ministrem vnitra spolu s ministry spravedlnosti a průmyslu a obchodu je reakcí na dva nálezy Ústavního soudu, které rušily část zákona o elektronických komunikací a § 88a trestního řádu. Ten úpravě vytýkal nejasná pravidla zabezpečení získávaných údajů a přílišnou obecnost ustanovení. „Vytýkáno je nepřesné vymezení doby uchovávání a likvidace provozních a lokalizačních údajů,“ vysvětlil na tiskové konferenci ministr vnitra Jan Kubice.

Novela pevně vymezí, kdo má na informace nárok

Úprava novelizuje celkem pět právních předpisů. Stanovuje v nich zejména přesný výčet veškerých orgánů oprávněných požadovat od operátorů a poskytovatelů internetu údaje o tom, kdo, kdy, z jakého místa, s kým, popřípadě i jak dlouho komunikoval.

Novelou trestního řádu se pak vymezuje také okruh trestných činů, pro jejichž objasnění mohou příslušné orgány požadované údaje získat. Konkrétně se jedná o porušení tajemství dopravovaných zpráv, podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací včetně potřebných hesel, nebezpečné vyhrožování a pronásledování, šíření poplašné zprávy, podněcování k trestnému činu a schvalování trestného činu.

S ohledem na judikaturu Ústavního soudu se navrhuje omezit použitelnost podmínek pro získání povolení k zjištění provozních a lokalizačních údajů pouze na úmyslné trestné činy, za které lze uložit trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby nejméně 3 roky. Tím je vyjádřena požadovaná typová závažnost těchto trestných činů.

Novela zákona dále navrhuje délku pro uchování provozních a lokalizačních údajů na dobu 6 měsíců. Zavádí se rovněž povinnost zpětného informování. Lidé, jejichž údaje byly použity při vyšetřování, by se o tom podobně jako v případě odposlechů měli dozvědět.

Co se mění

  • první část novelizuje zákon o elektronických komunikacích (zpřísňuje opatření k ochraně provozních a lokalizačních údajů).
     
  • druhá část novelizuje §88a trestního řádu (zpřísňuje podmínky pro získání povolení k zjištění provozních a lokalizačních údajů).
     
  • třetí část novelizuje zákon o BIS a pátá část novelizuje zákon o vojenském zpravodajství tak, že se doplňuje oprávnění BIS a vojenské zpravodajství požadovat provozní a lokalizační údaje, které by měly být získávány za podmínek shodných s odposlechy, tzn. na základě povolení předsedy senátu vrchního soudu příslušného podle sídla zpravodajské služby.
     
  • čtvrtá část novelizuje zákon o dohledu v oblasti kapitálového trhu tak, že se zpřesňuje účel, pro který je ČNB při výkonu dohledu nad kapitálovým trhem oprávněna požadovat provozní a lokalizační údaje za podmínky předchozího písemného povolení předsedy senátu Vrchního soudu v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…