Vysloužil (LIDEM): IZIP - problém, který nekončí

19.06.2012 16:06

Po necelém roce, kdy bylo velmi rušno kolem IZIPu, se kauza vrací tam, kde jsme byli cirka před rokem – hrozba arbitráží, ztráta majetkových práv k softwaru vyvinutého IZIPem a další finanční ztráty.

Vysloužil (LIDEM): IZIP - problém, který nekončí
Foto: Archiv
Popisek: Poslanec Radim Vysloužil

Bezplatný převod majitelů akcií společnosti IZIP, europoslanců Cabrnocha a Ouzkého, švýcarské firmě eHealth International v srpnu loňského roku, jsem od počátku kritizoval a upozorňoval na možné problémy z toho plynoucí.  Po necelém  roce se ukázalo, že moje obavy byly oprávněné. Oba poslanci se od počátku netajili tím, že bezplatný převod na majetkově neprůhlednou společnost provedli s cílem, aby VZP nemohla vypovědět pro VZP tak nevýhodnou smlouvu na elektronizaci zdravotnictví prostřednictvím IZIPu. Provedený audit ve společnosti IZIP na konci loňského roku zjistil kromě špatného hospodaření (golfové turnaje, sponzorování symfonického orchestru, apod.), i fakt, že společnost IZIP vlastní majetková práva k softwaru, prostřednictvím kterého VZP spravuje svůj portál.  Portál VZP  poskytuje služby pojištěncům, osobám samostatně výdělečně činným, zaměstnavatelům, smluvním zdravotnickým zařízením, státním institucím a zdravotním pojišťovnám, z čehož vyplývá, že VZP se bez tohoto portálu neobejde. Ačkoliv VZP  zaplatilo za vývoj softwaru a jeho aplikaci,  majetková práva  zůstala vlastnictvím společnosti IZIP. VZP se může dostat do situace, kdy IZIP neposkytne souhlas s využíváním práv. V tomto případě by mohla být činnost VZP paralyzována. V případě, že IZIP dá souhlas k používání softwaru, zůstává otázkou, kolik to bude VZP stát. VZP totiž zřejmě od července 2012 přijde o 51% akcií společnosti IZIP. V rámci ztráty spoluvlastnického podílu VZP ve společnosti IZIP se VZP následně dostává do pozice běžného obchodního partnera, který nemá žádný právní nástroj na to, aby donutil společnost IZIP k poskytnutí majetkových práv. K dnešnímu dni projekt IZIP stál VZP 2 miliardy korun. Vše směřuje k tomu, že VZP za neúspěšnou elektronizaci zdravotnictví zaplatí další nemalé prostředky. V případě mezinárodní arbitráže, na kterou jsem upozorňoval již v minulém roce, může švýcarská společnost chtít v důsledku zmařené investice po českém státu náhradu ztráty v řádu miliard, kterou by zaplatil, jak jinak, než daňový poplatník. A toto by mohly být důsledky jednání europoslanců Cabrnocha a Ouzkého, kteří byli  zvoleni občany ČR jako zástupci do Evropského parlamentu.

Radim Vysloužil, poslanec Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svobodní: Markéta Šichtařová vyhlásila Chartu 24

10:21 Svobodní: Markéta Šichtařová vyhlásila Chartu 24

Na happeningu Svobodných na pražském Petříně, v den 20. výročí vstupu České republiky do Evropské un…