Záleská: ODS musí znamenat odhodlání, důvěryhodnost a svoboda

17.06.2012 16:00

Nezodpovědný přístup ČSSD k hospodaření krajů, kdy například za zdravotnické poplatky utratili jen v Olomouckém kraji 44 miliónů korun nebo aktuální nákup medailí za 150 tisíc korun.

Záleská: ODS musí znamenat odhodlání, důvěryhodnost a svoboda
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Na to vše upozornila v sobotu v Ostravě na 6. ideové konferenci ODS Markéta Záleská, kandidátka ODS na hejtmanku Olomouckého kraje.

Markéta Záleská přitom zdůraznila: „Krajské volby nejsou o vládě a stejně tak nejsou ani o celostátní politice. Krajské volby jsou o budoucnosti našich krajů.“ A dále připomněla, že: „Olomoucký kraj se dosud choval nesystematicky především v oblasti investic. Investice musíme zaměřit především do prorůstových oblastí, tak aby měly skutečně pozitivní dopad na ekonomiku Olomouckého kraje.“ V Olomouckém kraji chce ODS klást důraz také na vytváření pracovních míst, podpora podnikatelského sektoru a snižování byrokratické zátěže.

Dalším úkolem pro občanské demokraty pak musí být vrátit lidem důvěru v politiku. „Nesmíme totiž dopustit, aby krize vnímání politiky přerostla v krizi demokracie jako takové. A signály u nás začínají být opravdu varovné. Vzestup nejrůznějších pseudocharismatických a spasitelských hnutí, vzestup extrémistické levice a hledání třetích cest. Dnes tak platí snad více než jindy ono nehynoucí reaganovské, že: „Svoboda není od vyhynutí nikdy vzdálena více než jednu generaci.“ A kdo jiný než právě my, by ji měl hájit? Zkratka ODS musí znamenat nejen Občanská demokratická strana, ale v nemenší míře i odhodlání, důvěryhodnost a svoboda,“ uzavírá Markéta Záleská.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas ve svém proslovu v Ostravě zdůraznil: „Do roku 2003 kraje pod pravicovým vedením vygenerovaly polštář přesahující 10 miliard korun, který v dalším období udržovaly. S nástupem ČSSD se tato rezerva razantně zmenšila. Socialisté doslova ze dne na den projedli léta vytvářenou rezervu. V krajích, kde vládne ČSSD s KSČM, vzrostlo zadlužení dokonce téměř na trojnásobek. Našim cílem je zastavit hrozící nástup dalších koalic sociálních demokratů a komunistů v krajích.“

„Navíc v rozporu se sliby sociální demokracie dostaly podstatně méně krajských peněz školy, sociální a kulturní zařízení.  Na čem naopak kraje na rozdíl od státu nešetří, jsou platy svých zaměstnanců. Za vlády ČSSD v krajích stouply výdaje na platy za tři roky celkem o 10 procent, jen v roce 2011 o tři procenta. Ve stejném roce u zaměstnanců státní správy klesl téměř o 10 procent. ČSSD se před čtyřmi lety snažila veřejnost přesvědčit, že krajské volby jsou referendem o vládě. Nejsou. Tehdy i dnes jen manipuluje veřejným míněním. Na chod vlády výsledky krajských voleb nemají žádný vliv, v těchto volbách jde o vystavení účtu krajským vládám,“ uzavírá Petr Nečas.

Šestá ideová konference ODS na téma kraje bez dluhů se konala v sobotu v Ostravě. Své vize pro podzimní krajské volby na nich představili jednotliví kandidáti Občanské demokratické strany na hejtmany. Ostravské konference se zúčastnilo na 120 členů ODS.

Mgr. Markéta Záleská
místopředsedkyně místního sdružení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

17:04 Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…