Zaorálek: Když stát zvýší spotřební daň, tak by měl zvýšit i úroveň kontroly

25.09.2012 15:58

Projev na 46. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 9. 2012

Zaorálek: Když stát zvýší spotřební daň, tak by měl zvýšit i úroveň kontroly
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte, abych se pokusil zdůvodnit zařazení nového bodu. Rád bych vám řekl, že má z něčeho poměrně dost nedobrý pocit.
Víte, že jsem ze severní Moravy a že ze severní Moravy vlastně se rekrutuje snad největší množství obětí té metanolové aféry nebo tragédie. Když sleduji to, co se komentuje, a to, co se odehrává kolem, tak mám někdy pocit, že si za to zřejmě na severu Moravy můžeme sami. Dokonce jsem viděl pořad, ve kterém se říká, že už tam pijeme ten tvrdý alkohol sto let a že se nikdy moc nedíváme, co to vlastně pijeme. Vytváří se opravdu taková atmosféra, že se vytváří něco, co pravděpodobně souvisí s tím, že si tady někdo neumí ani přečíst vinětu a neumí ani pít správně alkohol.

A slyším pana ministra Kalouska, který řekne, že za tohle může asi tak stejně, jako když si nějaký alkoholik sedá za volant a řádí tady na silnicích. Myslím, že tak nějak to bylo panem ministrem řečeno. Prostě za to, co se stalo, nikdo nenese odpovědnost.

Včera jsem viděl tiskovou konferenci policie, na které se mluvilo o údajných pachatelích té tragédie, což bych si přál, aby byla pravda. Docela mě překvapilo, když jsem viděl státního zástupce, který jakoby bral v ochranu údajného pachatele slovy, že se nachází ve velmi špatném psychickém stavu. Chtěl bych jenom připomenout, že tady v této zemi se nacházelo ve velmi špatném stavu těch 25 občanů - až tak špatném stavu, že jsou mrtví. A další desítky se nacházejí ve špatném stavu v nemocnicích.

A nejsem si jist, jestli to, co parlament v tomhle směru podniká, odpovídá té situaci. Přece to, že ten rozsah té tragédie je tak velký, souvisí s tím, v jakém stavu ten trh je. On se může stát kriminální čin, ale to, že se dneska mluví o 15 tisících lahví v oběhu, to je otázka, jak se tam takto naplněné lahve mohly dostat. A to přece se nestalo náhodou. To znamená, rozsah té tragédie, rozsah té ztráty na životech, to je přece přímo úměrné tomu, jaké stát vytvářel podmínky pro to, aby ochránil občany.

A snad je naprosto legitimní tady připomenout, že rolí státu je ochrana zdraví a bezpečnost občanů. To snad bez ohledu na to, jestli jsme pravicového nebo levicového smýšlení, na tom bychom se měli shodnout, že toto je pilíř a důvod fungování státu ve společnosti. Proto je tady dohoda, že stát zřizujeme.

Jestliže tady máme 25 mrtvých a nevíme kolik jich bude, desítky v nemocnicích, liti, kteří přicházejí o zrak, a my dokonce ani ještě přesně nevíme, jak tu tragédii zastavit, protože to opravdu teď asi není jednoduché, tak bychom si tady přece měli vážně klást otázku, jestli je to základní funkce státu, jak je možné, že takto mohla selhat.

Rozumíte? Proč se v této Sněmovně nemluví v řádně zařazeném bodu o tom, co se tady odehrálo v posledních letech? V roce 2009, trestní zákoník, bylo vyřazeno, že podloudnictví v oblasti tvrdého alkoholu je trestný čin. V roce 2010 - dovolte, abych připomněl - po zvýšení spotřební daně na tvrdý alkohol klesla spotřeba o 15 %. To je zajímavé. To má dva možné důvody. Buď přestalo hodně lidí pít, anebo naopak se přesunula velká část prodeje tvrdého alkoholu právě do černého obchodu. A na to měl stát nějakým způsobem reagovat.

Když stát podle mne zvyšuje spotřební daň, tak by měl odpovídajícím způsobem zvýšit i úroveň kontroly, aby mu zisky z daně neutíkaly do černého trhu. Jestliže se to nedělo nebo se dělo něco opačného, tak za to by měl být někdo odpovědný.

Přece je naprosto legitimní, když dnes se medituje o tom - jak je to možné, že se tady spekuluje o tom, že na severní Moravě je polovina všech panáků z černého trhu, a jak bylo možné takové množství alkoholu distribuovat, aniž by o tom věděla policie, aniž by o tom věděla celní správa?

Není divu, že se v médiích spekuluje o tom, že se o tom prostě vědět muselo, že tu muselo existovat nějaké propojení mezi výrobci a kontrolory. A dokonce už jsem dnes zaregistroval, že muselo existovat spojení i mezi politiky a výrobci. Není divu, že se o tom mluví. Když dojde k takovéto tragédii, tak všechny tyto věci jsou přece namístě.

Jakým způsobem se tedy stát k tomu postaví? Tady se opakovaně tyto body, návrhy na zařazení tohoto bodu ve Sněmovně, odmítají. Na mě to působí dojmem, že se nechce ani mluvit a informovat řádně o tom, co stát v této věci dělá. Tam je přece celá řada témat.

Jak se pomůže obětem? Dovolte, abych vám připomněl, že v jiných zemích, pokud dojde k takové tragédii, stát přejímá roli pomoci obětem. Dokonce i finanční stránku věci, a pak to dodatečně vymáhá na těch, kteří se dopustili kriminálních činů. Co udělá stát vůči obětem? Nebo se tady skutečně bude šířit atmosféra, že ti lidé si za to mohou sami? Prostě se bude popírat, že existuje odpovědnost konkrétních lidí za to, co se stalo?

My tady máme zanedlouho probírat novelu zákona o odpovědnosti nebo o náhradě obětem trestných činů. Tady máme dnes desítky obětí trestného činu. A máme příklad toho, jestli jsme schopni jim pomoci. A je to mimořádná situace. A nemluví se o tom.

Mluví se o tom, jakým způsobem teď řešit situaci se zabaveným alkoholem. Ono se to také může vyřešit tak, že se dále zkomplikuje malé lihovarnictví, že to bude prostě opět ve prospěch těch velkých lihovarů. To znamená, každý krok, který se teď udělá, bude determinovat to, co tady bude příště. A možná bude determinovat zase do budoucna rozsah černého trhu. O tom všem by přece stálo za to mluvit.

Pro mě je nepřijatelné, že se mlčí o odpovědnosti. To je tady totiž vůbec všeobecné. Já se dozvídám v posledních dnech, že prostě najednou odchází ředitel České exportní banky, odchází ředitel EGAPu, a vlastně nikdo neví proč. Ano, víme, že jsou tam různá podezření a pochyby kolem toho, jak se hospodařilo a rozhodovalo o miliardách. Tady se ani neposkytne vysvětlení toho, co se děje. Takže se podobným způsobem bude zacházet s odpovědností i v této metanolové aféře? Mně to připadá těžko akceptovatelné.

Já jsem si vědom toho, že jste to minulý týden zamítli, ale přesto apeluji na Sněmovnu, protože se domnívám, že tohle je něco, u čeho Sněmovna musí regulérně být a o tématech, která otevírám, se tady musíme bavit.

Já si myslím, že výsledkem této kauzy nemůže být jenom nalezení kriminálních pachatelů, ale že se musejí klást i otázky, co činily odpovídající kontrolní orgány v období, které tu situaci vytvořilo. Ty poslední dva tři týdny podle mne nevyužila celní správa a jiné orgány k tomu, aby nám podaly dostatek informací o tom, jak se snažily zabraňovat tomu, že tady dochází k daňovým únikům, tomu, že tady dochází k trestné činnosti. Tuto informaci o tom, jak se tomu ze strany státu čelilo, my dnes rozhodně nemáme k dispozici. A ta je podmínkou toho, aby se mluvilo o odpovědnosti. O odpovědnosti konkrétních lidí za 25 mrtvých a desítky v nemocnicích v této chvíli.

Není možné, aby se všichni dnes tvářili, že prostě všichni řádně pracují, zahlazují stopy škod a stát jakoby se nechumelilo bude pokračovat dál, zřejmě podle hesla vyšetřování skončilo, zapomeňte, že se tady něco takového přehnalo.

Já si myslím, že viníci metanolové tragédie, a nejenom viníci těch kriminálních činů, ale viníci toho, že selhal stát, musí být odhaleni a i oni musí být potrestáni. Stát se tady musí podle mě přihlásit ke své odpovědnosti, stejně jako by se měl přihlásit ke starosti o ty, kteří jsou dnes zanedbáním státu postiženi.

Připadá mi dneska podivné, když jsou oběti ponechány takto samy sobě a stát se nezajímá o jejich osudy, ani jim nepomáhá zvolit nějaký řádný postup.

Já na vás apeluji, na všechny poslance ve Sněmovně, abychom jako první bod dnešního jednání zařadili bod, který jsem nazval Zpráva o postupu státních orgánů při řešení metanolové tragédie, vyvození odpovědnosti a systémová opatření do budoucna.

Děkuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.