Zaorálek: Z důchodu se nebude žít, ale živořit

05.09.2012 14:19

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 9. 2012

Zaorálek: Z důchodu se nebude žít, ale živořit
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

Dámy a pánové, my jsme slyšeli pana ministra Drábka, který tady ve svém úvodním slově řekl, že s těžkým srdcem tady předkládá tu - jak říkal - pouze dočasnou úpravu valorizačního mechanismu penzijního systému. Je to pěkné, že má tak těžké srdce pan ministr.

Zároveň nám řekl, že hodláme ušetřit na důchodcích 48 miliard /jestli jsem dobře rozuměl/ ve třech letech. To je opravdu pěkná suma. Je evidentní, že platí to, co vlastně víme, že úspory, které se chystá vláda provést v nejbližším roce a v dalších letech, ponesou především zaměstnanci a především právě důchodci.

Já bych jenom - aby bylo zřejmé, že tohle je skutečně další revoluční čin pana ministra Drábka - rád připomněl, že pan premiér v této Sněmovně opakovaně mluvil o tom, že v této zemi máme jenom /tuším/ 8 % lidí pod hranicí chudoby. Zaznělo to tady z úst pana premiéra už vícekrát. Já bych rád řekl, že to, že tady máme pouze 8 % nebo 9 % /ono už to bude dnes víc/ lidí pod hranicí chudoby, není rozhodně zásluha této vlády, není to zásluha ani předcházející vlády pana premiéra Topolánka.

Rád bych řekl, že s opatřeními, která tady přijímáme, včetně návrhu státního rozpočtu, který se chystá, toto bude definitivně patřit minulosti.

I tento valorizační mechanismus, který tady teď hájil pan ministr, otevírá cestu chudobě v této zemi, která bude výrazně vyšší. Byl bych rád, kdyby si Sněmovna uvědomila, že těch 48 miliard úspor, o kterých ministr mluvil, bude znamenat zásadní změnu v počtu chudých v této zemi, když to tady takto úspěšně vláda bude provádět

Já bych vás rád informoval, protože jste si to možná všichni nestačili najít, ale ona ta optimistická čísla pana premiéra o těch osmi, devíti procentech přestávají být skutečně pravdou, protože už v roce 2009 - 2010 v této zemi přibylo 50 000 chudých. A stejně tak, když se podíváte na rok 2011, to bylo dalších 50 000 chudých navíc. Jestli se podaří uvést do života tento skvělý valorizační mechanismus, který je opravdu dneska pro důchodce ničivý, tak to bude znamenat dalších 100 000 lidí přes hranici chudoby.

Aby bylo jasné, co se myslí tou relativní chudobou, tak vám připomenu, že relativní chudobou se myslí 60 % příjmového mediánu. Dělá to dneska zhruba 9300 korun v České republice, zatímco průměrná penze je 10 500, tak ta hranice chudoby, o které tady mluvíme, je 9300 korun. A když tady mluvím o těch statisících důchodců, kteří přepadávají přes tuto hranici,tak myslím právě tuto hranici. A říkám vám, že opatření, které nám tady pan ministr Drábek s těžkým srdcem předkládá, bude znamenat v nejbližších třech letech, že dalších 100 000 důchodců přepadne přes tu hranici chudoby. A to vás ještě také upozorňuji, že jsou také jiná měření než pouze hranice chudoby. Je také materiální deprivace, což je jiné měření. To je těch devět faktorů, které se posuzují, jestli má - já nevím - ledničku, televizi, schopnost zaplatit mimořádný výdaj apod., těch devět faktorů. A podle těchto faktorů té materiální deprivace je už v této zemi 17 % lidí, kteří naplňují označení materiální deprivace.Takže nejenom relativní chudoba, i tahle měření ukazují trend, který se bohužel neustále zhoršuje.

Rád bych vám připomněl, že rozhodovat a hlasovat o tom bude znamenat, že... Víte, tady se teď kumuluje několik faktorů. To rozhodnutí o valorizaci důchodů způsobem, že se bude valorizovat pouze jedna třetina inflace, tak se vlastně bude potkávat s těmi dalšími rozhodnutími, která vláda přijímá, protože je to vlastně trend, který už je nastoupen. Tohle opatření nepřichází samozřejmě zdaleka jako první. Když se podíváte na vývoj v posledních letech, tak zjistíte např. v posledním roce, že to, co se tady děje, je systematické snižování důchodů a proti tomu postupující zvyšování cen. To, co na ty důchodce už dolehlo právě v tomto roce, to bylo právě to, že - ono to platí nejenom o důchodů, platí to i u mezd, u příjmů - tak hlavní, o čem se nyní píše, je to, že reálné mzdy u nás začaly klesat, protože ceny začaly prostě růst rychleji, než je pohyb reálných mezd. Takže zatímco nominálně mzdy stoupají, reálně už dnes vlastně u nás mzdy klesají. A to se potkává s těmi zvýšenými cenami především potravin, energií, vodného, stočného a také nájemních bytů. Chápete, to je přesně ten proces chudnutí, který je tady v chodu a tímto rozhodnutím na to dáváme další velký a podstatný štempl. Dokonce si myslím, že toto opatření je vůbec nejtvrdší. Ze všech těch opatření, která se chystají na příští rok, tento úder, to, co chce vláda tady ušetřit v příštím roce - tuším je to na úrovni desítky miliard - na důchodcích, tak je to vlastně to nejrazantnější opatření. Můžeme tedy říci, že důchodci to chytnou nejtvrději.

Já nevím přesně, jak to pan ministr myslí s tím těžkým srdcem. Nevěřím mu, že to opatření je tak přechodné, jak on tvrdí a dovolte, abych k tomu uvedl ještě některá další čísla. Trend, který je tady nastaven, včetně penzijní reformy, o které asi tady ještě budeme mluvit a která samozřejmě také posouvá penze tím způsobem, že bude preferovat, řekněme, ten systém privátních fondů bude preferovat maximálně tu skupinku 20 % nejbohatších a těm ostatním budou penze klesat. Já chci upozornit, že tak jak to spočítalo Cerge (?), tak v průběhu 20 let tu klesnou důchody na úroveň 6500 korun současného důchodu. Rozumíte, to znamená, že to, co v této zemi prozatím platilo, že důchody byly něco, z čeho bylo možné žít a ne vyloženě živořit, tak to v průběhu těch let před námi přestane platit. Takže to opatření, a tady to je valorizace důchodů, vezměte ještě zároveň s tím, co se tady chystá v oblasti reformy penzijního systému a vidíte skutečně, že vstupujeme do trendu, který bude dlouhodobější. Tady na tu dočasnost opravdu moc nevěřím. Výsledkem toho trendu bude výrazné chudnutí, které povede k tomu, že v průběhu patnácti let, dvaceti let tady bude ne těch osm, devět procent lidí pod hranicí chudoby, jak tady opakuje pan premiér, ale bude jich tady patnáct, dvacet procent. Pětina obyvatel bude pod hranicí chudoby. To je ta tendence,na kterou dnes vláda zadělává.

Pokud něco takového startuji, tak bych, přátelé tady ve Sněmovně, neopakoval jako premiér, že máme zaplať pánbůh pořád osm, devět procent lidí pod hranicí chudoby, protože všechny tyto kroky míří k tomu, aby tohle tady neplatilo. A opakuji, ten proces přepadávání lidí přes hranici chudoby je dneska už v chodu. To je něco, co už tady dnes běží. Říkal jsem vám čísla - 50 000 lidí, 50 000 důchodců přibývá každý rok. A pokud to bude takto pokračovat, tak v této zemi skoro 20 % lidí během patnácti, dvaceti let bude ne žít, ale bude opravdu živořit.

Proto vám teď sděluji s tímto zdůvodněním, že nemohu samozřejmě podpořit tento návrh. Mně připadá dokonce asociální a připadá mi, že hlasovat o něm by se mělo i s uvědoměním si všech těch dalších kroků, které s tímto návrhem na valorizaci důchodů souvisí. Trend, který tady je nastoupen, vede k tomu, že stále více lidí bude daleko komplikovaněji počítat, jak se svým důchodem vyjít. Já bych všem doporučil, protože se blíží krajské volby, abyste skutečně vyšli do ulic a s lidmi se o tom pobavili. Tohle je snad největší téma a největší nespravedlnost, kterou lidé pociťují. To, co je dnes pro ně zásadní v situaci, kdy oni vidí, jak se jim zvedají ceny potravin, zvedají se ceny nájmů apod., jak vláda, když má řešit rozpočtovou situaci, tak ji řeší tím, že ubere právě jim. A to dokonce, jak jsem popsal v případě důchodců, takovýmto tvrdým, opravdu brutálním způsobem. To je to, co slyším dnes nejčastěji všude na ulicích. A samozřejmě, že to souvisí s tím, že dneska velká část lidí, drtivá většina, je přesvědčena, že v této zemi jsou oblasti, ve kterých se naprosto nešetří.To, co se nejčastěji ozývá, jsou předražené zakázky, neschopnost řešit úniky peněz, které se dějí parazitováním na veřejných penězích. Vláda tohle není schopna změnit a místo toho provádí tyto tvrdé kroky.

Takže mně připadá pokrytecké i to prohlášení pana ministra, že to tady předkládá s těžkým srdcem. Kdyby místo řečí o těžkém srdci raději udělal něco, v čem by víc bral v potaz ten pocit nespravedlnosti, který dneska v ulicích je a ten pocit nespravedlnosti je podle mě dán tím, že vláda ničí v této zemi systémy, které fungovaly a které tady vytvářely prostředí určitého sociálního smíru. Protože důchodový systém v této zemi byl mimořádně silným nástrojem vytváření určité sociálně srovnatelné zkušenosti lidí. Důchodový systém, který jsme tady měli až do nedávna,než přišel pan ministr Drábek se svými opatřeními, tak právě důchodový systém byl nástrojem určité homogenity společnosti a určitého sociálního smíru. A pan ministr Drábek po tom, co zničil úřady práce, po tom, co se v této zemi rozmetal CzechInvest, což je další velký čin této vlády, přistupuje k destrukci dalšího stabilizujícho prvku, a to je důchodový systém. Rozumíte, to, co tady funguje a fungovalo, co tu společnost drželo pohromadě, to tato vláda rozkládá, rozbíjí. Opakuji - CzechInvest, úřady práce a teď to schytá i důchodový systém. I ten bude po těchto krocích v troskách. Přestane fungovat jako něco, co dávalo lidem určitou jistotu. A rozumíte, i v krizi, a možná právě v ekonomické krizi, bylo třeba, aby ten systém splnil svou roli, aby nenechal lidi padnout na hubu. A vy takto v téhle situaci ten systém rozbíjíte. To znamená tahle valorizace je surový krok, surový krok vůči desetitisícům lidí. Opakuji, povede do chudoby přímo jako do pekla desetitisíce lidí.

A nějaké řeči o těžkém srdci... Já vám řeknu, pane ministře, nechte si tahle prohlášení o vašem... já na vaše těžké srdce nevěřím. Já vůbec nevěřím na vaše soucítící srdce! Vy tady systematicky předvádíte ministra, který se vůbec nezajímá o to, jak na lidi dopadají zákony, které vy tady schvalujete! Myslím, že vás ty kalkulace ani nezajímají! (Potlesk poslanců ČSSD.) Mně připadá, že vás to vůbec nevzrušuje! Ptám se, jestli si vůbec čtete tady ty údaje o tom, kolik lidí vám jako ministru práce a sociálních věcí přepadává do chudoby. Tak jsem vám to aspoň tady sdělil, protože mně připadá, že vás to nezajímá a to vaše těžké srdce - to byl jenom takový povinný bonmot, aby se neřeklo, vždyť jste přece ministr práce a sociálních věcí! Ne! Vy jste ministr, který v této zemi je budovatelem chudoby. A pokud tam zůstanete ještě nějakou dobu, tak ty následky se budou těžko odstraňovat! (Potlesk poslanců ČSSD.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!