Zelení: Petice proti dlouhým transportům zvířat má naši podporu

05.12.2012 15:23

Strana zelených se připojuje k výzvě "Stop dlouhým transportům se zvířaty".

Zelení: Petice proti dlouhým transportům zvířat má naši podporu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Připojujeme se k výzvě Společnosti pro zvířata, která prostřednictvím online petice apeluje na ministra zemědělství ČR Petra Bendla, aby jako zástupce naší země v Radě ministrů EU podpořil požadavek na omezení doby přepravy hospodářských zvířat v celé EU na jatka na maximálně 8 hodin a aby pomohl zastavit vývoz hospodářských zvířat z ČR do třetích zemí.

Vedoucí odborné sekce ochrany zvířat Tereza Vandrovcová k tomu dodává: "Požadavky výzvy jsou v souladu s cíli Strany zelených, která již ve svém volebním programu do poslanecké sněmovny z roku 2009 prosazovala zákaz transportu jatečních zvířat na porážku na vzdálenost větší než 300 km od hospodářství a zákaz jejich převážení přes území České republiky. Přestože požadavky Společnosti pro zvířata jsou o něco mírnější, považujeme je za žádoucí posun, který plně podporujeme."

Současný stav, kdy je možné transportovat živá zvířata přes území mnoha států po desítky hodin, je neúnosný. Při takto dlouhých transportech zvířata běžně trpí žízní, stresem a bolestí, dochází u nich ke zraněním a následkem značně rozdílných povětrnostních podmínek během cesty též k přehřátí nebo naopak k podchlazení.

Pro představu, letos bylo z ČR vyvezeno např. do Maďarska 39 543 prasat. Naopak, jenom z Dánska bylo k nám do České republiky dovezeno od začátku roku 169 548 živých prasat. Nelze opomenout ani vývoz našich zvířat mimo EU, zejména do Turecka. Slovy uvedené petice Společnosti pro zvířata: "Hospodářská zvířata by měla být poražena a vykrmována co nejblíže místu jejich původního chovu či odchovu."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…